SOA: chlamydia trachomatis

Van alle SOA's komt chlamydia het meest voor. Geschat wordt dat elk jaar circa 60.000 mannen en vrouwen in Nederland een chlamydia infectie oplopen. Chlamydia komt het meest voor onder mannen en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar.

Wat is chlamydia trachomatis?

Chlamydia is een zogenaamde seksueel overdraagbare aandoening, dikwijls afgekort tot SOA. Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam chlamydia trachomatis. Dit is een bacterie die zich bevindt in de slijmvliezen en welke overgedragen kan worden van persoon op persoon bij onbeschermd seksueel contact.

Klachten bij chlamydia

Chlamydia is een zogenaamde sluipende ziekte. Dit betekent dat mensen die besmet zijn met de chlamydia bacterie dit helemaal niet door hoeven te hebben omdat men geen of slechts weinig klachten ervaart. Vooral vrouwen geven aan geen of onduidelijke klachten te hebben. Dit betreft wel 70% van de vrouwen. De resterende 30% die wel klachten heeft ervaart deze circa één tot drie weken na de besmetting. Mannen hebben vaker last van klachten wanneer zij besmet zijn met de chlamydia bacterie. Ook bij hen ontstaan de klachten over het algemeen één tot drie weken na de besmetting.

Klachten bij chlamydia: vrouwen
 • Een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen
 • Verandering van de afscheiding (in hoeveelheid en vorm)
 • Tussentijdse bloedingen
 • Pijn of bloedverlies tijdens of na de geslachtsgemeenschap
 • Pijn in de onderbuik
 • Pijn rechtsboven in de buik

Klachten bij chlamydia: mannen
 • Een pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen
 • Afscheiding uit de penis
 • Pijn in de balzak

Omdat chlamydia zo dikwijls symptoomloos verloopt, weten veel mensen niet dat zij chlamydia hebben en dus anderen kunnen besmetten. Chlamydia is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening: er wordt geschat dat men in 50% van de seksuele contacten de ander (onbewust) besmet. Chlamydia kan zowel door vaginale als anale seks overgebracht worden.

Testen op chlamydia

Het is het verstandigst een SOA test bij de huisarts of het ziekenhuis uit te laten voeren. Onderzoek naar chlamydia wordt over het algemeen gedaan door kleine hoeveelheden lichamelijk weefsel af te nemen en dit te onderzoeken in het laboratorium. Mannen kunnen eveneens een urinemonster afgeven, vrouwen niet. Aan de hand van urinemonsters kan men namelijk eventuele baarmoederhalsinfecties niet uitsluiten. Chlamydia is niet aan te tonen middels een bloedmonster, wel kan men nagaan of er antistoffen tegen chlamydia in het bloed te vinden zijn, wat wijst op een eerdere chlamydia infectie. Er bestaat ook een soatest die je zelfstandig thuis uit kan voeren maar deze zijn minder betrouwbaar.

Behandeling van chlamydia

De behandeling van chlamydia kent in eerste instantie een zogenaamde preventief aspect. Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt ook voor chlamydia. Men kan zichzelf beschermen tegen chlamydia door tijdens seksueel contact ten alle tijden een condoom te gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of je een condoom met of zonder zaaddodend middel gebruikt. Gebruik een condoom niet alleen tijdens penetratie, maar ook tijdens orale seks.

Chlamydia is een infectie die goed te behandelen is met antibiotica. Het is erg belangrijk dat chlamydia tijdig ontdekt en behandeld wordt. Onbehandeld kan chlamydia namelijk leiden tot ernstigere aandoeningen.

Wanneer je eenmaal chlamydia opgelopen hebt en hier voor behandeld bent ben je alsnog vatbaar voor een nieuwe besmetting met chlamydia. Behandeling is geen inenting of iets dergelijks.

De gevolgen van een onbehandelde chlamydia infectie

Zoals reeds vermeld dient men klachten die overeenkomst vertonen met symptomen van chlamydia altijd serieus te nemen. Wanneer men de klachten niet serieus genoeg neemt en de infectie niet behandeld kunnen er namelijk ernstige complicaties ontstaan.

De mogelijke gevolgen van een onbehandelde chlamydia infectie bij vrouwen

 • Problemen met de vruchtbaarheid (door verklevingen en littekenweefsel in de baarmoeder en eileiders)
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Chronische buikpijn

Geschat wordt dat 1 op de 35 vrouwend blijvend onvruchtbaar raakt door chlamydia

De mogelijke gevolgen van een onbehandelde chlamydia infectie bij mannen

Bij de man zijn de gevolgen van een onbehandelde chlamydia infectie dikwijls minder ernstig. In circa 4% van de gevallen verspreidt de infectie zich echter naar de bijballen of de prostaat, wat erg veel pijn veroorzaakt. Deze infectie is, hoewel bijzonder pijnlijk, goed te behandelen.

Chlamydia en zwangerschap

Het kan gebeuren dat de vrouw tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt met chlamydia. Het is zeker dan zaak de infectie zo snel mogelijk te behandelen omdat chlamydia ernstige gevolgen voor de ongeboren baby kan hebben, zoals een oog- of longontsteking. Chlamydia is tijdens de zwangerschap te behandelen zonder risico voor het ongeboren kind.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Chlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingChlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingAls een van de twee partners een geslachtsziekte heeft dan kan de ander deze ziekte ook krijgen. Het lastige bij geslach…
Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…

Hepatitis C, de minder bekende leverontstekingHepatitis C, de minder bekende leverontstekingHepatitis C (HCV) is een vorm van leverontsteking, maar minder bekend dan hepatitis A en B. Er bestaat geen vaccinatie v…
Hoe kun je huidkanker herkennen?Hoe kun je huidkanker herkennen?Huidkanker is in Nederland het meest voorkomende soort kanker. Huidkanker kan ernstige gevolgen hebben, de patiënt kan e…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 22-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.