Een SOA, chlamydia

Een SOA, chlamydia De meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik chalmydia als geslachtsziekte. Met name omdat chamydia lange tijd ongemerkt in het lichaam aanwezig kan zijn.

Wat is chlamydia

De oorzaak van een chlamydia infectie is een soort bacterie die zich nesteld in de sllijmvliezen van de geslachtsorganen. Ook bij anaal contact kan er een chlamydia infectie optreden. Hetzelfde geld als er sperma in de ogen of de keel terechtkomt.

De verschijnselen

Een chlamidya infectie geeft vaak geen klachten, daardoor kunnen sommige mensen al langere tijd besmet zijn zonder dat ze het merken. Meestal veroorzaakt chlamydia een ontsteking van de baarmoedermond en/ of urinebuis.

De klachten die vrouwen hierbij kunnen ervaren zijn:

 • meer, of andere vaginale afscheiding dan men gewend is.
 • pijn bij het plassen.
 • Pijn bij het vrijen
 • pijn in de onderbuik
 • tussentijds bloedverlies
 • bloedverlies na het vrijen

De klachten die mannen kunnen ervaren zijn:

 • meestal een ontsteking van de urinebuis.
 • afscheiding uit de penis
 • pijn bij het plassen
 • vaker dan normaal moeten plassen

Het onderzoek

Door een beetje slijm van de baarmoedermond of vocht van de urinebuis op de kweek te zetten kan er aangetoond worden of er een chlamydia infectie aanwezig is. Het duurt meestal enkele dagen tot een week voor de uitslag er is.
Ook is het mogelijk om een urineonderzoek uit te voeren.

De behandeling

Chlamydia is goed te genezen door een antibiotica. Er zijn verschillende kuren die hiervoor gebruikt kunnen worden. De kuur moet altijd afgemaakt worden, ook als de klachten al verdwenen zijn.

Eileiderontsteking

Als een chlamydia infectie zich via de baarmoeder verplaatst naar de eileiders kan het daar een eileiderontsteking veroorzaken.

Een ontsteking aan de eileider geeft de volgende klachten

 • algemeen ziekte gevoel
 • pijn in de onderbuik
 • koorts

Ook kan de ontsteking aan de eileider sluimerend verlopen zonder dat er klachten aanwezig zijn. Soms is de kans op een zwangerschap verminderd en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhoogd na een eileiderontsteking.

Zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kan een chalmydia infectie worden behandeld met een antibiotica die onschadelijk is voor het kind. Als het niet behandeld word, is de kans groter dat tijdens de bevalling de moeder het kind infecteerd en daardoor een oogontsteking of een longontsteking oploopt.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…
Chlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingChlamydia: hoe loop je het op, symptomen, behandelingAls een van de twee partners een geslachtsziekte heeft dan kan de ander deze ziekte ook krijgen. Het lastige bij geslach…
Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)Iedereen die seksueel actief is, man of vrouw, jong of oud, vaginaal, oraal of anaal, moet serieus rekening houden met i…
Besmetting met de Chlamydia-infectieBesmetting met de Chlamydia-infectieJaarlijks worden 60.000 mensen besmet met een Chlamydia-infectie. Hiermee staat deze SOA op de eerste plaats van meest v…

Botkanker: Vormen, symptomen en behandelingBotkanker: Vormen, symptomen en behandelingBotkanker kent vele uitingsvormen. Botkanker bij volwassenen is dikwijls een uitzaaiing van een ander type kanker, dat e…
Het roesje bij een medische ingreepHet roesje bij een medische ingreepWanneer je een medische ingreep of onderzoek moet ondergaan, kan het zijn dat je een roesje krijgt. Wat is een roesje pr…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.