Het roesje bij een medische ingreep

Het roesje bij een medische ingreep Wanneer je een medische ingreep of onderzoek moet ondergaan, kan het zijn dat je een roesje krijgt. Wat is een roesje precies en wat kan je verwachten?

Medische ingrepen en onderzoeken

Bij medische ingrepen en onderzoeken komt er meestal pijn aan te pas. Daarom wordt er meestal door de behandelend arts een bepaald soort verdoving gebruikt. Voor verdovingen maken we onderscheid in volledige narcose, de plaatselijke verdoving en het roesje. Veel mensen hebben wel een idee wat een narcose en een plaatselijke verdoving inhouden, maar weten niet precies wat er bedoeld wordt met een roesje.

Wat is een roesje?

Wanneer de arts je heeft verteld dat je een roesje krijgt tijdens een medische ingreep of onderzoek, dan kun je je afvragen wat er gaat gebeuren. De behandelend arts of anesthesist hoort je dat goed uit te leggen. Maar soms wordt dit nagelaten of je zit zo met je hoofd bij de ingreep zelf en de overvloed aan informatie, dat je niet meer goed weet wat een roesje nou is. Een roesje wordt gegeven bij een lichte ingreep, of als ondersteuning bij een operatie met een plaatselijke verdoving of ruggenprik. Een roesje zorgt ervoor dat je in een licht gaat slapen, waardoor je het hele gebeuren niet geheel bewust meemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je de pijn en overlast van de behandeling niet of nauwelijks bemerkt. Een heup- of knie operatie bijvoorbeeld kan tegenwoordig regelmatig met een ruggenprik (plaatselijke verdoving) uitgevoerd worden. Je voelt dan niets van de operatie, maar wanneer de patiënt het eng vindt om de operatie volledig bewust mee te maken, kan het prettiger zijn de patiënt door middel van een roesje in een lichte slaap te brengen.

Wat gebeurt er wanneer je een roesje krijgt?

Als je een roesje krijgt dan wordt er eerst een infuusnaaldje ingebracht, meestal in de hand of arm. Bij kinderen wordt er in sommige ziekenhuizen een verdovende zalf op de handjes gesmeerd (zogenaamde Emla zalf), zodat zij de prik van de infuusnaald niet voelen. Wanneer je niet weet of het betreffende ziekenhuis dit heeft, vraag er dan eerst naar of dit kan.

Na het inbrengen van de infuusnaald wordt er een vloeistof ingespoten (Dormicum) die ervoor zorgt dat je in een lichte slaap valt. Het kan zijn dat je echt onder zeil gaat en niets van het hele gebeuren merkt, maar het kan ook zijn dat je je nog licht bewust bent van de dingen die met je gebeuren en lichte pijn voelt. Als het goed is herinner je je dit niet of nauwelijks na de ingreep of het onderzoek. Het slaapmiddel zorgt er namelijk ook voor dat het geheugen tijdelijk niet goed werkt.

Zijn er nog bijwerking nadat je wakker bent uit het roesje?

Na de medische ingreep of het onderzoek zal je naar de uitslaapkamer gaan om het middel uit te laten werken. Als je goed wakker bent, mag je naar de zaal of naar huis. Wanneer je aan het wakker worden bent uit het roesje, dan kan het zijn dat je onzin uitkraamt. Zelf merk je daar niets van, maar degenen die bij je zijn in de uitslaapkamer kunnen het je later vertellen wanneer je rare dingen hebt gezegd. Vlak na het wakker worden ben je ook nog erg suf. Zorg ervoor dat wanneer je na de ingreep naar huis mag, je iemand hebt die je op komt halen. Zelf reizen of autorijden is niet veilig. De vervelendste bijwerking is dat je geheugen nog niet optimaal is zolang het middel niet volledig uit je bloed is. De eerste tijd kan je nog wat vergeetachtig zijn, dit gaat vanzelf weer over.
© 2009 - 2020 Ceetee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Bronchoscopie, verdoving en ervaringBronchoscopie, verdoving en ervaringEen bronchoscopie wordt uitgevoerd door een specialist, die met een bronchoscoop een kijkje in de luchtwegen kan nemen.…
Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Een operatie is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis. Daarbij komt ook nog dat u in principe nuchter moet zijn…
Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Beweeg je veel en eet je gezond, maar raak je toch die bepaalde 'vetrolletjes' op die ene lokatie niet kwijt? Dan is lip…

Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Risico's griepvaccinatie Mexicaanse griepRisico's griepvaccinatie Mexicaanse griepDe bijwerkingen en de reactie op de griepvaccinatie tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep) zijn over het algemeen heft…

Reageer op het artikel "Het roesje bij een medische ingreep"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Marjet, 15-10-2020 14:50 #29
Hallo,

Ik heb de vraag gesteld over een roesje bij een COPD patiënt. Of dat kwaad kan voor de longen. Ik zou een roesje krijgen binnenkort maar de longarts durft het nog niet aan… wat voor gevaar zit er aan?
Is me niet duidelijk nl.
Bij voorbaat dank, mw. m. van der heijden

P. Mors, 28-11-2018 20:50 #28
Ik heb gister een dikke darm onderzoek gehad met een roesje dat overigens niet werkte bij mij, ik heb alles gevoeld. Het deed vreselijk pijn. Ik lag te vechten op het onderzoeksbed van de pijn. Er werd nog wel een pijnstiller bij gespoten maar dat heeft ook niet geholpen.Dit heb ik later met de arts besproken, maar hij zei dat hij met het roesje het maximum had gegeven en dat als hij nog meer had gegeven ik zou ophouden met ademen. Daar kon ik het mee doen. Het was voor mij een traumatische ervaring die ik nooit meer wil meemaken althans niet bewust. De dag daarna had ik nog steeds buikpijn.

Isa, 01-02-2018 19:31 #27
Ik krijg waarschijnlijk op 13 april (2018) een roesje om tanden te laten trekken. maar ik ben bang dat ik alles voel, ik heb namelijk niet zo'n fijne ervaringen met verdovingen. dit is trouwens ook mijn eerste keer dat ik een roesje zal krijgen. maar ik ben heel bang dat ik dus alles nog voel. ik kan onder narcose gaan maar dan moet ik nog een jaar wachten. wat moet ik doen?

Ed van den Berg, 03-01-2018 14:42 #26
Vorige week een roesje ondervonden en viel praktisch gelijk in een( naar mijn gevoel) diepe slaap. Daarna werd ik door verschillende mensen wakker gemaakt en voelde een koud washandje naast mijn hoofd liggen. Ik kreeg de mededeling dat "men" geschrokken was en het onderzoek niet was doorgegaan. Er was tijdens het onderzoek een bradycardie opgetreden en heeft men mij weer snel uit het roesje gehaald. Nu moet ik weer binnenkort en vraag mij af of dit weer kan gebeuren?

Folten, 06-02-2017 19:39 #25
Is het mogelijk bij 'n cystoscopie (man) 'n roes te krijgen?

En in welk ziekenhuis? Wij wonen in Den Haag.

B.v.D Hartelijk groet.

Patricia Caminada, 15-12-2016 11:57 #24
Mijn echtgenoot heeft een panische angst voor bloedprikken, pijn, bloed, tandarts enz. Nu moet er wegens een darmonderzoek bloed geprikt worden, maar dat lukt van geen kanten. Hij is er al een paar keer vandoor gegaan omdat hij zich er niet toe kan zetten, vanwege die angst. Ik heb gevraagd of er bij ons in de buurt ( we wonen in Rijssen) een post is waar het met een roesje kan, maar ik krijg of "nee" of helemaal geen antwoord. Ik vind de medewerking in deze van de medische stand eentje van onbegrip in situaties als dit. Het zal toch moeten gebeuren en er zit ook nog tijdsdruk achter. Bovendien zal het idd in de buurt moeten zijn, want ik neem aan dat er geen auto gereden kan worden na een roesje?

Annemarie, 10-11-2016 16:43 #23
Hoi, ik heb gisteren een maagonderzoek gehad met een roesje, het enige wat ik me hiervan herrinner is die mondklem daarna BAM weg van deze wereld. Heerlijk geslapen alleen nu nog erg moe

Anne V. D. Laar, 15-09-2016 22:55 #22
Vandaag een coloscopie onderzoek ondergaan met een roesje. In één woord verschrikkelijk pijnlijk. Het zg roesje deed helemaal niks en ik verging van de pijn. Laat u aub goed voorlichten, en geloof niet zomaar alles. Als u niet stilligt moet ik het onderzoek stoppen… dat zei de arts tegen mij terwijl ik lag te kronkelen van de pijn. De verpleegkundige die de taak had bij mij de infuusnaald voor het roesje aan te brengen was over de aow datum. Het lukte haar niet, waarop ze een collega van dezelfde leeftijd raadpleegde die er ook niks van bakte.
Normaal als ik geprikt word kleurt mijn huid om op die plek rood-paars. Ik vertrouwde maar op haar deskundigheid, en liet mij vol vertrouwen naar de scopie afdeling rijden. Daar aangekomen werd er een paar druppels vloeistof in mijn infuus gedruppeld waarna ik weg zou moeten soezen. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben zeker geen watje, maar deze behandeling was echt ondraaglijk. Ik weet niet hoe ik dit drie kwartier heb doorstaan, maar dit was eens maar nooit meer. Er is een poliep verwijderd en inderdaad, daar voel je niets van.
Thuis gekomen bekeek ik mijn hand eens, ik zag geen verkleuring van het prikken, sterker nog, ik zag zelfs geen speldepuntje van een naald op mijn hand. Op de behandelkamer ben ik geen seconde onder zeil geweest zoals twee patiënten voor mij… Ik heb het hele onderzoek kronkelend van pijn meegemaakt. Laat u goed voorlichten, en geloof niet dat een roesje je pijn verlicht. Laat u ook niet prikken door een bijna bejaarde verpleegkundige. Een goed voorbereide patiënt is beter af dan een goed gelovige Thomas.

Mevr R. de Jongh, 12-09-2016 12:49 #21
Ik kom net uit het ziekenhuis waar ik bij de longarts ben geweest met klachten die de longarts door middel van een bronchoscopie wil bekijken ik had tijdens voor onderzoek positief gereageerd op TB. Nu heb ik in het verleden ook een bronchoscopie ondergaan
maar die ervaring was zo traumatisch dat ik absoluut dat onderzoek niet meer aan kan. Nu heb ik gevraagd om een roesje, maar er werd mij verteld dat dit niet kon. Wat kan hier de reden van zijn kan het mijn medicijngebruik zijn? Ik heb 14 jaar geleden een hartoperatie (5) omleidingen ondergaan, ik heb een pacemaker, ben diabeet slik nogal wat medicijnen o, a, Prednisolon en ben 78 jaar. Ik weet niet wat ik moet doen ik ga niet voor dat onderzoek zonder roesje. Misschien kunt u mij advies geven?

Josknapen, 03-05-2016 16:45 #20
Ik ben normaal nooit bang voor in grepen in het ziekenhuis, maar ik vind dat ze bij iedereen die een slang in de keel krijgt een roesje moeten geven.

Annemarie, 10-12-2015 02:01 #19
Vandaag een gastroscopie met een roesje ondergaan, ik was ontzettend bang omdat ik het de vorige keer zonder roesje had laten doen. Ik was toen in paniek geraakt en me los getrokken en de slang uit me keel gerukt, nu heb ik het in een DC Kliniek
laten toen met een roesje voordat de slang was ingebracht was ik totaal van de wereld, een uur later kwam ik weer bij op de uitslaapkamer, thuis heb ik nog 5 ur geslapen. Ik kan het iedereen aanraden

Rebecca, 02-12-2015 11:26 #18
Had een beenmergpunctie laten doen eergisteren. Was helemaal KO maar die pijn voelde ik heel goed. Alleen het opzuigen en botboren voelde ik en deed ondanks de verdoving veel pijn… ben nu 2 dagen later nog steeds slaperig. Zak soms zomaar weg. Hoort dit?

Catharina, 31-05-2015 16:18 #17
Ik heb 28 mei j.l. een staaroperaties gehad met een roesje. Alles is prima verlopen alleen ik ben nog steeds sloom niet vooruit te branden. Ik doe alles op halve kracht, ben sloom maar eet en slaap prima.
Weet misschien iemand of dit normaal is?
Bij voorbaat hartelijk dank.

Riet, 13-01-2015 21:26 #16
Welk ziekenhuis doet een maagonderzoek met een roesje?

Janna, 28-10-2014 18:55 #15
Gisteren met een roesje een coloscopie ondergaan. Was zo weer bij en had weinig klachten daarna. Wel vandaag nog niet fit, dat heeft volgens mij te maken met het feit dat je voor een darmonderzoek niet mag eten.

Kooijman, 08-10-2014 21:12 #14
Ik neb gister 08-10-2014:een gastroscopie gehad met een roesje en ook ik was totaal weg en herinner me er niets van ik heb niets gevoeld en ik heb slechts 0,5mg gekregen dit omdat ik 51kg weeg. Voor mij was dit niet de eerste keer maar heb nooit wat gevoeld en gemerkt met een roesje ik kan het me ook niet voorstellen dat je nog pijn etc ervaart. Ik kwam 2u later pas bij en was wel erg verward.

ramona

Herrie, 19-08-2014 19:26 #13
Een dikke week geleden een Gastroscopie gehad. Zonder (spray) verdoving en met slechts 2,5 mg. Dormicum (Midazolm).
Het inbrengen was een ramp, kokhalzen met bloed, snot en bloed uit neus en véél pijn.
Bovendien kan je niet praten vanwege de bijtring en aangeven dat je ongeveer stikt in je spuug.
Je hoort wel een constante stem boven je van een verpleegster M/V die steeds zegt: "rustig maar, de dokter weet wat hij doet".
Een ander verpleegster houdt je benen vast en nog een andere je armen om je te beletten dat je de slang er uit wil trekken.
Om redenen dat men een ademhalingsdepressie wilde voorkomen (i.v.m. COPD en Apneu) kreeg ik een lagere dosis Dormicum dan gebruikelijk (10 mg. bv.). Maar eigenlijk heb ik maar één advies: zorg dat je onder zeil bent bij dit soort verrichtingen. Bij mij was het "traumatisch".
Ik heb nu (na lange tijd, ben er beetje gevoelig voor) weer iedere dag momenten van angst en paniek. En nog steeds concentratieproblemen en hoofdpijn.

Geertje van den Berg, 15-08-2014 12:21 #12
Er worden schroeven en een plaatje uit mijn been gehaald en dat gebeurt met een roesje. Ik heb nog nooit een roesje gehad en ben vreselijk bang, dat het heel erg zeer gaat doen, dit in verband met het feit dat ik heel moeilijk te verdoven ben en regelmatig diazepam plus oxazepam gebruik. Ze geven me ook een pijnstiller, maar ik blijf bang.
Ik ben al zoveel gebeuld de laatste drie jaar. Ik ben 2 juli jl. gedotterd, zou je ook niet voelen, ammehoela. Er gingen drie spuiten verdoving in de onderkant van m'n schaamheuvel gespoten en achteraf lig je drie kwartier tussen een bankschroef die heel strak aangedraaid werd. Ook bij de tandarts ben ik zeer slecht te verdoven, misschien doordat ik veel pijnstillers slik, waaronder twee soorten oxicodon, lyrica en amitriptyline.
Ik hoop dat u mijn angst een klein beetje kan verminderen.
Groetjes van Geertje

Jesse, 20-02-2013 09:56 #11
Hallo, heb een viertal weken geleden een baarmoederonderzoek gehad met een roesje, ruggenprik en omdat deze niet goed werkte ook nog slaapmiddel en pijnmedicatie tijdens het onderzoek. Ik stond vrij snel weer op mijn benen de dag van de ingreep, maar nu… ben al de gehele tijd na de ingreep moe, moe en nog eens moe. Er komt gewoon niets uit mijn handen. Iemand enig idee of dit nog van al die verdovingen kan komen?

Groetjes
Jesse

Mildred, 08-10-2012 01:16 #10
Mijne Heren
Ik ben zo bang voor prikken en moest naar ziekenhuis voor operatie omdat ik beklemming had in de rugwervel en toen werd er een pijpje in nek geplaatst. Ik moest dat ondergaan, anders kon ik verlamd raken zei de neurochirurg. Ja dan heb je geen keus en begon hard te huilen vd angst. Ik zag niet tegen de operatie op dat was het niet nee het ging om het infuus, Ik was helemaal in paniek. Gelukkig ben ik zo lief opgevangen in de ok en hebben ze me goed afgeleid. Maar nu moet ik een cts operatie ondergaan maar nou doen die verdovingsprikken erg pijn. Dus ik hik hier zo tegen aan en heb al paar keer zon klein prikje in de pols gehad, maar ja dat kan je niet blijven doen. Toen vroeg ik kan ik geen roesje krijgen omdat ik zo bang ben voor alles en toe zei ze nee dat kan niet omdat de operatie te kort is. Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen ik loop hier al jaren mee met die pijn. Is er misschien een oplossing of is er misschien een ziekenhuis die dat wel doet. Ik loop onder behandeling in het haga ziekenhuis leyweg in den haag. Ik ben echt zo bang
Mildred

Jose, 24-08-2012 16:04 #9
Ik heb 3 dagen geleden een facelift ondergaan. De operatie duurde 3 uur en ik heb een roesje gehad, na de operatie hebben ze mij nog ongeveer 5 uur in slaap gehouden. Ik merk nu dat ik erg moe ben en wat wiebelig. Ik heb geen pijn gevoeld maar heb het wel gemerkt dat ze aan mijn ooglid, voorhoofd en bij mijn oor bezig waren. Ook merkte ik het dat ze mijn hoofd draaide. Ik heb ook vaag wat zinnen horen zeggen. Zelf heb ik het idee dat ik op een gegeven moment zei: is het nog niet klaar? Narcose heb ik nog nooit gehad, het roesje is me erg meegevallen. Wel een vreemd idee dat je sommige dingen wel gewaar wordt. Ze passen het slaapmiddel tijdens de operatie elke keer aan als ze merken dat je wat onrustig wordt.

M., 03-07-2012 16:10 #8
Gister een coloscopie gehad met een "roesje". Het werd omschreven als een middel om de scherpe randje eraf te halen. Nou ik ging gelijk totaal knockout. Ze hebben me echt wakker moeten schudden. Na afloop ben ik met ondersteuning naar de auto gegaan. Eenmaal thuis leek het beter gaan maar m'n concentratie en orientatie waren nog niet helemaal 100%. Inmiddels is het een dag later en voel ik me prima. Ben benieuwd of ik nog rare dingen ga herinneren ;)

De volgende keer neem ik weer gewoon een roesje maar zal er wel rekening meehouden dat het even duurt voordat alles is uitgewerkt.

A., 20-02-2012 14:25 #7
Ik heb vandaag een darmonderzoek moeten ondergaan, het was niet de 1e keer, maar ik had een roesje.
De allereerste keer dat ik een darmonderzoek kreeg deed zo verschrikkelijk pijn, dat ze toen hebben besloten om een roesje te geven.
Wat G.Janssen zegt ben ik het totaal niet mee eens.
Mischien heb jij het zo ervaren dat je goed wakker was, maar ik was echt niet wakker, ik heb het als erg prettig ervaren.
Natuurlijk ben ik nu nog wel duf, maar dat gaat loop van de tijd wel over, ik maak me daar niet zo druk om, beter dit dan een enorme pijn bij een onderzoek.

G. Jannsen, 08-02-2012 11:26 #6
Nou slapen doe je dus niet he. Vergeet dat maar. Je bent er vrolijk bij. In andere woorden het roesje zorg er voor dat je gekalmeerd word. Maar het kokhalzen en het gevoel van verstikking merk je dus echt maar dat klink erger dan dat het is eigenlijk. Omdat moment had ik zo iets IK WIL WEG. Maar toen de slang eruit getrokken was, was ik opgelucht. Helaas konden ze niks vinden nou helaas is een groot woord. Succes. Laat je niet geloven dat je gaat pitten dat dus niet.

Fons Weijtens, 18-08-2011 00:03 #5
Vandaag 17 augustus 2011 een beenmergpunctie gehad en hiervoor had ik een roesje aangevraagd. Ze vertelden dat je iemand nodig had om op te halen, begeleiden naar huis. Dit is dus van die miscommunicatie die niet verteld wordt vantevoren helaas. Ik heb ter plekke maar besloten om zonder roesje de punctie te ondergaan. Het verdovingsprike deed wel behoorlijk pijn, maar duurde niet zo lang. De rest van de ingreep… vooral het opzuigen van het merg… viel heel erg mee… ik voelde er bijna niets van. Dus voor mensen die dit ook moeten ondergaan kies GEEN ROESJE. Helemaal niet nodig!

Emilie, 27-03-2011 20:15 #4
@ michael: wat ben ik blij dat ik dat lees! Ze kunnen mij nog meer vertellen, maar het is heel erg van persoon afhankelijk hoe snel zoiets uit je lichaam is verdwenen. Het is bij mij nu 2 weken geleden dat ik onder 'n roesje een maagonderzoek heb ondergaan en ik word gek van die vage momenten! Kan me niet concentreren, geheugen laat me in de steek en weet soms even niet meer wat ik doe of waar ik ben. En zoooooooo moe, het overvalt me af en toe intens, heel vervelend! Ga nu maar veel water drinken, afvalstoffen afvoeren… misschien heeft 't daar ook wel mee te maken, dat juist dat verstoord is, die afvoer… denk even hardop…

btw… bij 2 operaties met volledige narcose duurde 't beide keren een half jaar voor ik me weer fitter voelde, mezelf eindelijk weer terug had. Dus zal ongetwijfeld pp verschillen.

Drs Pulletje, 16-01-2011 20:23 #3
Veel ingrepen zijn psychisch zeer belastend zoniet traumatisch te ondergaan bij volle bewustzijn. Door die psychische aspecten is het sterk aan te bevelen om een roesje te vragen en bij weigering de behandeling niet te continueren maar eerst zeker zijn van het roesje te krijgen. Niemand anders dan uzelf kan beoordelen en weet hoe u de ingreep ervaart. Succes ermee

Michael, 07-09-2010 01:44 #2
Ik heb volgens mij nogal wat vervelende bijwerkingen vanwege mijn roesje. Het is nu 4 weken geleden en mijn geheugen en concentratievermogen zijn nog niet zoals voor het roesje. Volgens mijn huisarts kan dit niet, maar het is toch echt toen begonnen. Ik lees in het artikel hierboven, dat je de eerste tijd nog wat vergeetachtig kan zijn. Bedoelen ze daar ook mee dat het wel een aantal weken kan duren?

Ph de Waal, 12-02-2010 18:37 #1
L.S. Is het mogelijk bij een blaasspiegeling een roesje te krijgen? Zie erg op tegen de ingreep.Mijn uroloog is tegen en zegt dat dit nooit gebeurt.Verlies helder bloed uit de plasbuis. ( erg weinig, maar toch, .) dank voor reactie.

Infoteur: Ceetee
Gepubliceerd: 25-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 29
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!