Het roesje bij een medische ingreep

Het roesje bij een medische ingreep Wanneer je een medische ingreep of onderzoek moet ondergaan, kan het zijn dat je een roesje krijgt. Wat is een roesje precies en wat kan je verwachten?

Medische ingrepen en onderzoeken

Bij medische ingrepen en onderzoeken komt er meestal pijn aan te pas. Daarom wordt er meestal door de behandelend arts een bepaald soort verdoving gebruikt. Voor verdovingen maken we onderscheid in volledige narcose, de plaatselijke verdoving en het roesje. Veel mensen hebben wel een idee wat een narcose en een plaatselijke verdoving inhouden, maar weten niet precies wat er bedoeld wordt met een roesje.

Wat is een roesje?

Wanneer de arts je heeft verteld dat je een roesje krijgt tijdens een medische ingreep of onderzoek, dan kun je je afvragen wat er gaat gebeuren. De behandelend arts of anesthesist hoort je dat goed uit te leggen. Maar soms wordt dit nagelaten of je zit zo met je hoofd bij de ingreep zelf en de overvloed aan informatie, dat je niet meer goed weet wat een roesje nou is. Een roesje wordt gegeven bij een lichte ingreep, of als ondersteuning bij een operatie met een plaatselijke verdoving of ruggenprik. Een roesje zorgt ervoor dat je in een licht gaat slapen, waardoor je het hele gebeuren niet geheel bewust meemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je de pijn en overlast van de behandeling niet of nauwelijks bemerkt. Een heup- of knie operatie bijvoorbeeld kan tegenwoordig regelmatig met een ruggenprik (plaatselijke verdoving) uitgevoerd worden. Je voelt dan niets van de operatie, maar wanneer de patiënt het eng vindt om de operatie volledig bewust mee te maken, kan het prettiger zijn de patiënt door middel van een roesje in een lichte slaap te brengen.

Wat gebeurt er wanneer je een roesje krijgt?

Als je een roesje krijgt dan wordt er eerst een infuusnaaldje ingebracht, meestal in de hand of arm. Bij kinderen wordt er in sommige ziekenhuizen een verdovende zalf op de handjes gesmeerd (zogenaamde Emla zalf), zodat zij de prik van de infuusnaald niet voelen. Wanneer je niet weet of het betreffende ziekenhuis dit heeft, vraag er dan eerst naar of dit kan.

Na het inbrengen van de infuusnaald wordt er een vloeistof ingespoten (Dormicum) die ervoor zorgt dat je in een lichte slaap valt. Het kan zijn dat je echt onder zeil gaat en niets van het hele gebeuren merkt, maar het kan ook zijn dat je je nog licht bewust bent van de dingen die met je gebeuren en lichte pijn voelt. Als het goed is herinner je je dit niet of nauwelijks na de ingreep of het onderzoek. Het slaapmiddel zorgt er namelijk ook voor dat het geheugen tijdelijk niet goed werkt.

Zijn er nog bijwerking nadat je wakker bent uit het roesje?

Na de medische ingreep of het onderzoek zal je naar de uitslaapkamer gaan om het middel uit te laten werken. Als je goed wakker bent, mag je naar de zaal of naar huis. Wanneer je aan het wakker worden bent uit het roesje, dan kan het zijn dat je onzin uitkraamt. Zelf merk je daar niets van, maar degenen die bij je zijn in de uitslaapkamer kunnen het je later vertellen wanneer je rare dingen hebt gezegd. Vlak na het wakker worden ben je ook nog erg suf. Zorg ervoor dat wanneer je na de ingreep naar huis mag, je iemand hebt die je op komt halen. Zelf reizen of autorijden is niet veilig. De vervelendste bijwerking is dat je geheugen nog niet optimaal is zolang het middel niet volledig uit je bloed is. De eerste tijd kan je nog wat vergeetachtig zijn, dit gaat vanzelf weer over.
© 2009 - 2025 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Bronchoscopie, verdoving en ervaringBronchoscopie, verdoving en ervaringEen bronchoscopie wordt uitgevoerd door een specialist, die met een bronchoscoop een kijkje in de luchtwegen kan nemen.…
Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Een operatie is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis. Daarbij komt ook nog dat u in principe nuchter moet zijn…
Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Beweeg je veel en eet je gezond, maar raak je toch die bepaalde 'vetrolletjes' op die ene lokatie niet kwijt? Dan is lip…

Een SOA, chlamydiaEen SOA, chlamydiaDe meesten weten wel dat vrijen veilig moet gebeuren. Maar soms schiet het er toch tussendoor. Hieronder beschrijf ik ch…
Risico's griepvaccinatie Mexicaanse griepRisico's griepvaccinatie Mexicaanse griepDe bijwerkingen en de reactie op de griepvaccinatie tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep) zijn over het algemeen heft…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.