Besmetting met de Chlamydia-infectie
Jaarlijks worden 60.000 mensen besmet met een Chlamydia-infectie. Hiermee staat deze SOA op de eerste plaats van meest voorkomende SOA binnen Nederland. In dit artikel leest u alles over de infectie, de verschijnselen (welke bij mannen anders zijn dan bij vrouwen) en de gevolgen van deze geslachtsziekte. De behandeling is snel en makkelijk, maar uit schaamte wachten mensen vaak te lang met een bezoek aan een arts. Te lang wachten kan grote gevolgen hebben!
Wat is chlamydia?
De meest voorkomende SOA is chlamydia. Jaarlijks worden 60.000 mensen binnen Nederland met deze geslachtsziekte besmet. Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Dit kan mogelijk leiden tot een ontsteking van de urinebuis, de baarmoedermond of de anus. Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten, alleen soms wat bloederige afscheiding, jeuk, irritatie of pijn bij de ontlasting.
Verschijnselen bij de vrouw
Vrouwen merken vaak weinig tot niets van chlamydia.Ze hebben geen klachten, of alleen wat vage klachten, waardoor de chlamydia soms al jaren onopgemerkt aanwezig kan zijn. Ondertussen kan de ziekte natuurlijk wel overgegeven worden aan eventuele partners. Verschijnselen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van chlamydia zijn:
- Meer of andere afscheiding dan normaal
- Pijn bij het plassen
- Abnormaal bloedverlies, tussen menstruatieperioden in of na het vrijen
- Pijn bij het vrijen
- Pijn in de onderbuik
Verschijnselen bij de man
Mannen krijgen vaak last van afscheiding uit de plasbuis, een tot enkele weken na besmetting. Meestal uit dit zich in waterige afscheiding na het opstaan. Het hoeft niet veel te zijn, maar het kan wel pijnlijk zijn. Ongeveer 25 procent van de chlamydia-besmette mannen heeft helemaal geen klachten en zal de ziekte daardoor niet opmerken. Wel kan deze, ook in dit geval, de ziekte doorgeven aan seksuele partners.
Mogelijke gevolgen bij de vrouw
Chlamydia kan opstijgen naar de eileiders, welke dan kunnen gaan ontsteken. Hierdoor kan deze ontsteking weer uitbreiden naar de buikholte. Dit wordt PID (Pelvic Inflammatory disease) genoemd. De eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en hebt voornamelijk last van de onderbuik. Door een goede en snelle behandeling kan de ontsteking volledig genezen. Hier is antibiotica en bedrust voor nodig. Wanneer de ontsteking niet (op tijd) wordt behandeld, kan dit littekens in de eileiders veroorzaken. Hierdoor kunnen de eileiders verstopt raken, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een zwangere vrouw kan de chlamydia tijdens de bevalling overdragen aan de baby, waardoor de baby oogontsteking of longontsteking kan krijgen. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap voorkom je dat de baby onnodige risico's loopt.
Mogelijke gevolgen bij de man
De chlamydia kan opstijgen naar de prostaat en de bijbal via de zaadleiders. Hierdoor kun je bijbalontsteking krijgen. Dit veroorzaakt pijn in de balzak (scrotum) en kan uitstralen naar de lies. Je kunt een zwelling in de balzak voelen. In sommige gevallen kan een ontsteking van de bijbal leiden tot een ontsteking van de bal zelf. Ook dit geeft zwellingen en pijn. Een ontsteking van de prostaat kan gepaard gaan met koorts.
Behandeling
Chlamydia is makkelijk en snel te genezen met een antibiotica-kuur.