Rosacea: verschijnselen, behandeling

Rosacea: verschijnselen, behandeling Rosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook mannen treffen. De oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel factoren die het ontstaan van Rosacea kunnen bevorderen. Bij veel mensen worden de klachten erger in de winter, vanwege temperatuurschommelingen. Rosacea leidt vaak tot onzekerheid bij de persoon die er last van heeft. De plekken in het gezicht zien er niet fraai uit. Behandeling is mogelijk, genezing niet.

Rosacea

Rosacea is een huidafwijking in het gezicht, die meestal pas optreedt na het 30ste levensjaar en het meest voorkomt bij vrouwen. Verder is ervan bekend dat het voornamelijk voorkomt bij mensen uit Noordwest Europa. Het meest kenmerkende van de kwaal is de felrode verkleuring van wangen en neus. Doordat het nogal eens gepaard gaat met puisten en bultjes, wordt er in eerste instantie meer gedacht aan acne. Rosacea kan behandeld worden, maar komt wel steeds weer terug. Het kan erg ontsierend zijn, wat voor menig persoon kan leiden tot onzekerheid. De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel zijn er factoren die het optreden van rosacea kunnen beïnvloeden.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het optreden van Rosacea

 • Het eten van gekruid voedsel, hierdoor verwijden bloedvaatjes zich
 • Alcoholconsumptie heeft hetzelfde effect op de bloedvaten
 • Bij sommige mensen kan het eten van verzadigde vetten, veel koolhydraten, suikers, koffie en chocolade de klachten verergeren of doen ontstaan
 • Vaatverwijdende medicijnen verergeren rosacea evenals lokaal gebruik van corticosteroïden
 • Klimaatfactoren; in de winter nemen klachten vaak toe; bij overgang van kou naar warmte verwijden de bloedvaatjes in het gezicht. Bij sommigen wordt rosacea juist erger onder invloed van de zon.
 • Veel mensen verdragen cosmetica en huidverzorgingsproducten slecht. Er ontstaan ontstekingsreacties en de huid gaat branden en pijnlijk worden.

Verschijnselen die kunnen optreden

 • Roodheid van wangen, neus, midden van het voorhoofd en/ of kin, dit kan variëren van roodheid en fijne vaatverwijding tot het voorkomen van rode bultjes, puistjes en zwelling van het gezicht.
 • Branderigheid en pijn
 • Jeuk aan de aangedane plekken op de huid
 • Snel zomaar blozen
 • Oogafwijkingen als ontsteking van de oogleden, hoornvlies en/ of bindvlies. Verschijnselen kunnen zijn; droge ogen, branderigheid, tranende ogen gevoel dat er zandkorrels in het oog zitten.

Mogelijke behandelingen

Welke behandeling wordt toegepast, zal afhangen van het stadium waarin de rosacea verkeerd, de huisarts of dermatoloog zal beslissen welke behandeling nodig is.
 • Plaatselijke behandeling met antibiotica in lotionvorm en/ of metronidazolcème of gel ( Rozex)
 • Behandeling met tabletten of capsules; dit wordt gegeven als de plaatselijke behandeling niet voldoende werkt en bij zeer acute vormen met veel zwelling en puistjes ( tetracycline, doxycycline, minocycline). Behandeling met deze antibiotica moet langdurig geschieden ( zeker 1 of 2 maanden en eventueel nog langer). Als deze middelen niet werken kan de huidarts roaccutane voorschrijven, dit middel heeft echter veel bijwerkingen.
 • Gladskin rosacea; deze crème of lotion is vrij verkrijgbaar bij de drogist.
 • Dichtbranden van opvallende verwijde bloedvaatjes.
 • Bevriezing in het geval van grote bulten op de neus. Als het al te erg is kan er beter een plastisch chirurg bijkomen.

Wat kan je zelf doen?

Zorg dat je de huid niet irriteert, wrijf de huid niet ruw met een washand en handdoek, maar dep voorzichtig. Make-up wordt niet altijd goed verdragen. Vermijd zoveel mogelijk koude, gure wind, te veel zonneschijn en rokerige ruimtes en beperk het gebruik van sterke kruiden en alcohol. Let ook op de voeding, gebruik geen chocolade en koffie en beperk de hoeveelheid suikers, koolhydraten en verzadigde vetten. Gebruik ook geen corticosteroïden in crèmes ter plaatse, dit doet meer kwaad dan goed!
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne rosacea: acne bij volwassenenAcne rosacea: acne bij volwassenenDacht je eindelijk van die jeugdpuistjes af te zijn, krijg je op latere leeftijd opnieuw acne?! Acne rosacea is een aand…
Rosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans: bultjes, puistjes en roodheid in gezichtRosacea fulminans, ook bekend als 'pyoderma faciale', is een zeldzame, ernstige variant van rosacea en wordt gekarakteri…
Rosacea, is te verminderen!Rosacea, voor velen een onbekende aandoening behalve voor diegene die het hebben. Het is een ernstige huidaandoening in…
Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…

Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…
Een burnout, wat is het?Iedereen maakt het wel eens mee, te veel werk op je nemen, te veel stress om je heen en niet lekker in je vel zitten. Wa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Ziekenhuis.nl
 • Huidinfo.nl
 • Huidziekten.nl
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.