Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, hals

Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, hals Rosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelend gevoel in het gezicht, een erythemateuze uitslag (rode vlekken) in het gezicht, met blozen (flushes). Dit kan gepaard gaan met puistjes, papels, bulten of pustels op het gezicht. De kleine zichtbare bloedvaten onder de huid noemt men 'couperose' (adertjes op de wangen). Het is een aandoening waarvan niet bekend is hoe deze precies ontstaat. Behandeling is gericht op het onder controle krijgen van de verschijnselen en klachten en de huid een beter aanzien geven. Dit kan onder meer door uitlokkende factoren te vermijden, maar ook door het plaatselijk aanbrengen van een zalf.
Rosacea is een progressieve huidaandoening die het centrale deel van het gezicht treft: de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)Rosacea is een progressieve huidaandoening die het centrale deel van het gezicht treft: de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)

Wat is rosacea?

Chronische inflammatoire huidaandoening

Rosacea is een chronische inflammatoire huidaandoening, die wordt gekenmerkt door rode vlekken in het gezicht, vooral de wangen, neus, kin, voorhoofd of oogleden. Soms kan de huiduitslag zich ook manifesteren op de borst, de oren, in de nek of op de haargrens. Verder kunnen chronisch verwijde vaatjes in het gelaat (teleangiëctasieën), papels en papulopustels (puistjes) te zien zijn. Dit heeft wel wat weg van acne.

Progressief verloop

Rosacea heeft een progressief verloop en onbehandeld wordt het steeds erger, maar ook ondanks behandeling komt het steeds terug. Rosacea kan overslaan op de ogen en ontstekingsreacties veroorzaken.

Rosacea fulminans

Er is ook een zeldzame, ernstige variant van rosacea, genaamd 'rosacea fulminans', welke wordt gekenmerkt door het abrupt ontstaan van bultjes en puistjes (papels en pustels) en roodheid (erytheem) in het gelaat.. De aandoening treft vooral jongvolwassen vrouwen en treedt vaker op tijdens de zwangerschap.

Oorzaak van rosacea

Oorzaak is onbekend

Het is anno 2024 niet duidelijk hoe de aandoening ontstaat. Wel heeft Engels onderzoek in 2007 uitgewezen dat rosacea nauw samenhangt met een te grote concentratie van twee enzymen in de huid. Deze enzymen horen er wél thuis, maar niet in die hoge concentraties die men heeft aangetroffen bij rosacea-patiënten wat aanleiding geeft tot de symptomen.

Alcohol kan aanleiding geven tot flushes / Bron: Istock.com/karelnoppeAlcohol kan aanleiding geven tot flushes / Bron: Istock.com/karelnoppe

Factoren die rosacea verergeren

De precieze oorzaak van rosacea is nog niet bekend, maar bepaalde factoren zorgen er voor dat de aandoening verergert. Dit worden wel 'triggers' genoemd. Hete voeding en drank, emoties en sterk gekruid voedsel en alcohol, kunnen aanleiding geven tot flushes. Andere factoren die rosacea mogelijk kunnen verergeren zijn blootstelling aan hoge of lage temperaturen en weersomstandigheden, wind en zonlichtexpositie. Lichamelijke oefeningen of inspanning met een hoge intensiteit kunnen ook tot verergering van de klachten zorgen.

Symptomen van rosacea: rode vlekken in gezicht, nek en hals

Verschijnselen

Rosacea kenmerkt zich door een rode huid, blozen (flushes), teleangiëctasieën (couperose, er zijn dan kleine zichtbare bloedvaten onder de huid zichtbaar) tot papulopustels (puistjes), furunkels (huidabcessen) en cysten. Bij rosacea zijn er geen comedonen (mee-eters), zoals bij acne wel het geval is. De patiënt kan last hebben van een brandend of tintelend gevoel in het gezicht.

Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Complicaties aan de ogen

Bij ongeveer de helft van de patiënten treden er complicaties aan de ogen op, zoals blefaritis (ontsteking van de ooglidrand), conjunctivitis (bindvliesontsteking), iritis (ontsteking van de iris, regenboogvlies) of keratitis (ontsteking van het hoornvlies).

Bloemkoolneus

Rhinophyma, ook wel 'bloemkoolneus', 'knobbelneus' of het 'rode neussyndroom' genoemd, in feite alleen optredend bij oudere mannen, wordt als variant van rosacea beschouwd.

Vaker bij vrouwen

Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Mannen hebben vaak ernstigere symptomen. Vaak hebben mensen met rosacea een lichte huid, de ziekte komt zelden voor bij mensen met een donkere huidskleur. Het treft meestal mensen tussen 30 en 60 jaar oud.

Behandeling van rosacea

Vermijden van uitlokkende factoren

Rosacea kan niet worden genezen, maar wel onder controle kan worden gehouden. Allereerst is het van belang om uitlokkende factoren voor flushes te vermijden, door het vermijden van hete voeding en drank, alcohol en sterk gekruid voedsel. Voorts beschermen of mijden van hete of koude omgevingstemperatuur en blootstelling aan wind of zonlicht.

Medicatie

Afhankelijk van uitgebreidheid en de klachten, kan men overgaan tot het lokaal aanbrengen van zalf (metronidazol in niet-vette basis). Bij ernstige verschijnselen kan een antibioticum worden voorgeschreven. De vaatafwijkingen kunnen behandeld worden met pulsed dye laser, waarbij het huidoppervlak nooit beschadigd wordt. Bij rhinophyma kan overtollig weefsel operatief verwijderd worden, waardoor de neus een beter aanzien krijgt.

Prognose

Rosacea is een onschuldige aandoening, maar het kan voor schaamte, onzekerheid en een laag zelfbeeld zorgen. De aandoening kan niet worden genezen, maar kan worden gecontroleerd met behandeling.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Rode vlekken (plekken) op gezicht: Oorzaken van vlekjesRode vlekken (plekken) op gezicht: Oorzaken van vlekjesSommige patiënten kampen met één of meer rode vlekken op het gezicht die bij de geboorte zijn ontstaan of later in het l…

Allergie voor grassen en boompollenAllergie voor grassen en boompollenVeel mensen hebben last van allergieën, al weet niet iedereen waarvoor hij nou precies allergisch is. In Nederland hebbe…
Goede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voetenGoede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voetenVoetkwalen als platvoeten of holle voeten veroorzaken 'moeilijke voeten'. Deze beginnen vaak met kleine pijntjes, maar v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M. Sand, D. Sand, C. Thrandorf, V. Paech, P. Altmeyer, F. G. Bechara, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Kenshi Yamasaki, Anna Di Nardo, Antonella Bardan, Masamoto Murakami, Takaaki Ohtake, Alvin Coda, Robert A Dorschner, Chrystelle Bonnart, Pascal Descargues, Alain Hovnanian, Vera B Morhenn and Richard L Gallo. Increased serine protease activity and cathelicidin promotes skin inflammation in rosacea. Nature Medicine Published online: 05 August 2007. doi:10.1038/nm1616
  • Penn Medicine. Rosacea. https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/rosacea (ingezien op 16-8-2022)
  • Afbeelding bron 1: JNL, Wikimedia Commons (FAL)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/karelnoppe
  • Afbeelding bron 3: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.