Allergie voor grassen en boompollen

Allergie voor grassen en boompollen Veel mensen hebben last van allergieën, al weet niet iedereen waarvoor hij nou precies allergisch is. In Nederland hebben twee miljoen mensen last van hooikoorts of boompollenallergie. Hoe kom je er achter waarvoor je allergisch bent en wat kan je zelf doen om de allergieklachten zoveel mogelijk te beperken? De meest voorkomende allergieën in Nederland zijn:
 • Allergie voor stuifmeel van berken, elzen, hazelaars en beukenbomen, meestal last in de maanden februari, maart, april, mei en juni.
 • Allergie voor grassen, de zogenaamde hooikoorts, meestal last in de maanden mei, juni, juli, augustus en september
 • Allergie voor huisstofmijt
 • Allergie voor huidschilfers, haren en veren van dieren
 • Allergie voor nikkel
 • Allergie voor latex.

Wanneer je er achter wilt komen waar je allergisch voor bent, kan je een test laten doen via de huisarts. Ook kan je dit soms zelf enigszins inschatten. Wanneer zijn je klachten het ergste? Is dit in de maanden mei t/m september? Dan is de kans groot dat je last hebt van hooikoorts.

Naar buiten

Ook iemand die allergisch is voor grassen of boompollen wil op de mooiste dagen van het jaar genieten van het weer. Wat kan je dan het beste doen, zodat je zo min mogelijk klachten van je allergie hebt?
 • Ga wandelen langs zee. Daar zijn minder pollen, zeker wanneer de wind vanaf zee komt. Ook in de bergen heb je meestal minder last van je allergieklachten.
 • In de stad zal je iets minder last hebben van je allergie dan op het platteland.
 • Maak een wandeling direct na een regenbui. Dan zitten er minder pollen in de lucht.
 • Draag een zonnebril zodat je minder last hebt tranende ogen door het stuifmeel.
 • Ga voor het slapen gaan douchen zodat je de pollen van je lichaam en uit je haren verwijderd.
 • Verkleed je op de badkamer zodat de kans op pollen in de slaapkamer zo klein mogelijk wordt.
 • Plan je activiteiten buitenshuis zoveel mogelijk 's morgens. In de middag zitten meer pollen in de lucht.
 • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.
 • Houd het huis goed schoon. Regelmatig stofzuigen en de meubels met een vochtige doek afzemen helpt om de pollen die ongemerkt toch je huis in komen te verminderen.
 • Toch last gekregen van je ogen? Ga er niet in krabben, maar leg even een koud, vochtig washandje over de ogen. Oogdruppels verkrijgbaar bij drogist of apotheek kunnen verlichting brengen.

Voeding en boompollenallergie

Mensen die last hebben van een boompollenallergie zijn in 63 % van de gevallen ook allergisch voor boomvruchten zoals appels, hazelnoten, peren, kersen, walnoten, perzik en meloen. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek. De klachten bestaan vaak uit jeuk in de mond en keel, soms gepaard gaande met een branderig gevoel en zwelling van de tong en lippen kort na het eten van deze vruchten.
Bij allergie voor grasstuifmeel komt dit ook voor, maar wel in mindere mate. Deze mensen zijn vaak allergisch voor pinda's, tomaat, wortel en aardappel.

Erfelijkheid

Allergie is deels erfelijk. Wanneer één van de ouders een allergie heeft, bestaat er een kans van 30 % dat het kind ook een allergie zal ontwikkelen. Wanneer beide ouders een allergie hebben is de kans nog veel groter, namelijk 75%. Het kind wordt dus geboren met een overgevoeligheid voor allergie. Dit wil niet altijd zeggen dat hij of zij ook een allergie zal ontwikkelen.
Je kan hier dus enige invloed op uit oefenen door:
 • niet te roken tijdens de zwangerschap en in de nabijheid van de baby.
 • je kindje tijdens de eerste zes maanden van zijn leven enkel en alleen borstvoeding te geven.

Huisarts

Wanneer de allergieklachten ernstig zijn, zo ernstig dat het je leven gaat beïnvloeden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan medicijnen voorschrijven. Eventueel kan hij je ook doorverwijzen voor immunotherapie door middel van injecties.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…

Uitstekende onderste ribben: hoe te verhelpen?Uitstekende onderste ribben: hoe te verhelpen?De onderste twee ribben kunnen bij mensen te ver naar buiten uitsteken. Mensen met uitstekende botten kunnen zich erg st…
Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…
Bronnen en referenties
 • http://www.allergie-centrum.nl/page1/page21/page21.html
 • http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Voedingsvoorlichters/Preventie%20van%20allergie.pdf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.