Goede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voeten

Goede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voeten Voetkwalen als platvoeten of holle voeten veroorzaken 'moeilijke voeten'. Deze beginnen vaak met kleine pijntjes, maar verergeren bij overbelasting. Ook zwakke knieën of enkels of een korte achillespees veroorzaken voetklachten. Goede schoenen, passend bij de voeten, zijn belangrijk. Soms is een het resultaat van een voetscan goed voor correcties door bijvoorbeeld inlegzooltjes. Veel mensen wandelen voor hun plezier. Wandelschoenen aangepast aan de aard van de wandeltocht, zoals een Vierdaagse of bergwandeling, zijn in 4 categorieën ingedeeld. Zachte badstof, katoenen of wollen sokken zijn wezenlijk om blaren te voorkomen.

Lopen wordt lastig met voetproblemen

Lopen is voor de meesten van ons een dagelijkse bezigheid en kan op verschillende manieren worden gedaan: wandelen, marcheren, slenteren of hardlopen. Meestal geen probleem, maar wat als je voeten niet mee willen werken? Dan kan lopen een ware martelgang worden. Voeten kunnen niet 'meewerken' door verschillende oorzaken.

platvoeten / Bron: Drvgaikwad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)platvoeten / Bron: Drvgaikwad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aangeboren voetproblemen of problemen veroorzaakt door andere lichaamskwaaltjes

Problemen waaraan je meestal geen schuld hebt. Je wordt ermee geboren of zijn het gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk(je)
  • verkeerde drukverdeling van de voetstandafwijking
  • platvoeten
  • holle voeten
  • te korte achillespezen
  • zwakke knieën
  • zwakke enkels
  • zwakke rug

Voetproblemen door verwaarlozing

Problemen die je had kunnen voorkomen, bijvoorbeeld
  • overbelasting
  • niet goed passend schoeisel.
  • te laat vervangen van schoenen
  • slecht schoeisel: modieus, maar onverantwoord.
  • overgewicht

Verschil in voetklachten bij vrouwen en bij mannen

De meest voorkomende klacht bij vrouwen

Holle voeten, een aangeboren probleem. Kenmerken van de klacht zijn pijn aan de voorvoet. Wanneer je daar te lang mee doorloopt groeit de grote teen naar binnen en kan een pijnlijke knobbel ontstaan.
Een pedoloog biedt dan uitkomst. Voor de holle voet meet hij een plat correctiezooltje aan met een kleine verhoging achter de gewrichten van de voorvoet.

Meest voorkomende voetklacht bij mannen

De achillespees. Kan alleen met rustig aan doen opgelost worden.

Onderschatting van moeilijke voeten

Doorlopen kan heel ernstige gevolgen hebben

Veel mensen blijven te lang doorlopen met probleemvoeten. Dit kan weer leiden tot been- heup- en/of rugklachten en uiteindelijk zelfs tot invaliditeit.

Voetscan

Bepalen of er eenvoudige correcties mogelijk zijn

Als je niet meteen naar de huisarts wilt gaan kan je een voetscan laten maken door een orthopedisch adviseur. Er zijn winkelketens die een orthopedisch adviseur in dienst hebben. Op de scan ga je met blote voeten staan en lopen.
Aan de hand van het resultaat wordt bepaald of er correcties mogelijk zijn door middel van inlegzooltjes of speciale schoenen. Is dit niet het geval zal de adviseur je doorverwijzen naar de huisarts.

De goede schoen voor het dagelijks leven

Waaraan moet een goede schoen voldoen

Van groot belang is goed bij je voeten passend schoeisel en uiteraard voor welke gelegenheid.
Het dagelijkse leven met werken en representatief voorkomen vergt andere schoenen dan wandelen, oftewel de confectieschoen en de wandelschoen.
Wat is een goede confectieschoen?
Een goed confectieschoen is een schoen
  • met een stevige hielkap als steun voor de hiel
  • met een hakhoogte van maximaal 5 cm
  • die stevig in de lengteas is
  • die in zijn geheel een stijve schoen is
  • die niet langer dan een jaar gedragen wordt

Bron: Vincent de Groot, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Vincent de Groot, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Wandelen voor je plezier

Wandeltochten met grotere afstanden vereisen goede kwaliteitswandelschoenen

In heel Nederland worden avondvierdaagsen georganiseerd. Hier wordt niet zo gelet op schoenen. Misschien een paar sportschoenen van matige tot redelijke kwaliteit. Dit kan op zich geen kwaad, omdat de afstanden niet zo groot zijn.
Anders wordt het wanneer je deelneemt aan wandeltochten met grotere afstanden. Loop je bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen dan zijn goede kwaliteitswandelschoenen van wezenlijk belang.
Voor goede wandelschoenen kan je je laten adviseren in een sportwinkel. Daar weet men precies welke schoen het meest geschikt is bij de soort wandelingen die je gaat maken.

Wandelschoenen en wandeldoelen

Wandelschoenen zijn ingedeeld in vier categorieën

  • Categorie A: lichte wandelschoenen voor gebaande wegen
  • Categorie B: voor meerdaagse tochten met bepakking
  • Categorie C: voor zware tochten in het hooggebergte
  • Categorie D: stijgijzervast, voor extreme ijstochten en expedities

Sokken zonder naden tegen blaren

Geen nylon, dat gaat broeien

Verkeerde sokken kunnen voetproblemen veroorzaken, vooral blaren, ook al heb je goede wandelschoenen. Wollen, katoenen of badstof sokken zonder naden zijn het meest geschikt. Geen nylon, dat gaat broeien. Niet minder belangrijk is het wassen van de sokken. Het gebruik van wasverzachter houdt de sokken zacht.

De Nederlandse Wandelsport Bond (NWB)

Bij de NWB zijn acht regionale wandelsportbonden aangesloten

In 1934 is de Nederlandse Wandelsport Bond opgericht. De NWB heeft als doelstelling het promoten van de wandelsport in de vorm van wandeltochten, winterseries, meerdaagse wandeltochten en avondvierdaagsen. Bij de NWB zijn acht regionale wandelsportbonden aangesloten:
  • Noord-Hollandse Wandelsport Bond, NHWB
  • Zuid-Hollandse wandelsport Bond, ZHWB
  • Sticht-Gooise Wandelsport Bond, SGWB
  • Oostelijke Wandelsport Bond, OWB
  • Gelderse wandelsport Bond, GWB
  • Zeeuwse Wandelsport Bond, ZWB
  • Noord-Brabantse Wandelsport Bond, NBWB
  • Limburgse Wandelsport Bond, LWB

Wil je dus een georganiseerde wandeltocht maken raadpleeg dan de wandelkalenders van bovengenoemde organisaties.
© 2012 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede wandelschoenen kopenGoede wandelschoenen kopenWandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekke…
Blaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopenBlaren en wondjes tijden het wandelen en/of hardlopenBlaren, wondjes en een geïrriteerde huid op de voeten zijn een veelvoorkomend probleem tijdens het hardlopen of tijdens…
Voeten verzorgenVoeten zijn heel belangrijk, ze hebben heel wat te voorduren. Je moet ze daarom goed verzorgen. Maar hoe verzorg je je v…
Wandeluitrusting ... om te beginnenWandeluitrusting ... om te beginnenSteeds meer mensen gaan wandelen, het truttige idee is er gelukkig eindelijk vanaf. Enerzijds omdat het gezond is en and…

Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…
Gezondheid: Branderige ogenGezondheid: Branderige ogenDe ene mens krijgt er nooit mee te maken en de ander met enige regelmaat. Gewoon gevoelige ogen, droge ogen er kunnen al…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 15-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.