Gezondheid: Branderige ogen

Gezondheid: Branderige ogen De ene mens krijgt er nooit mee te maken en de ander met enige regelmaat. Gewoon gevoelige ogen, droge ogen er kunnen allerlei redenen zijn en gelukkig meestal goed op te lossen. Spreekt voor zich dat het wel goed is de reden te achterhalen en pas dan te handelen.

Wat te doen bij branderige en/of jeukende ogen?

Veel mensen krijgen er enig moment mee te maken en is nagenoeg altijd gebaseerd op een tekort aan traanvocht. Het vochtige laagje (de traanfilm) over het hoornvlies kan te snel verdampen en daar is een reden voor, zomaar gaan druppelen als je de reden niet weet, is niet aan te raden. Daar zijn de ogen te delicaat voor.
Er zijn verschillende redenen en de meest voorkomende zijn:
  • Dragen contactlenzen
  • Veel achter de computer werken
  • Gebruik medicijnen
  • Ruimte met airco

Huisarts

Ook als je denkt te weten hoe je aan die branderige en/of jeukende ogen komt, is het toch goed om de huisarts hierover te consulteren. Verkeerde middelen kunnen behalve averechts werken, ook nog consequenties hebben voor de toekomst, bijvoorbeeld terugkerende oogontsteking.

Hoe kan je goed voor de ogen zijn?

Warm of koud

Naast het druppelen van de ogen om deze vochtig te houden, kan je nog meer doen. Als je ruimtes met airco kunt vermijden, doe dat dan en anders zorgen dat je de ogen consequent druppelt. En als er in een ruimte geen airco tegen de hitte is maar wel ventilatoren, ben hier dan ook extra voorzichtig mee. Zeker niet in het “gezichtsveld” van de ventilator gaan staan of zitten. Bij de verwarming vol open in de koude wintermaanden, kan her-en-der water verspreid in bakjes, prima helpen om de droge lucht wat vochtiger te krijgen.

Cosmetica

Gevoelige ogen kunnen ook extra reageren op mascara, doe bij gebruik alleen wat op de uiteinden van je wimpers. Neem voor de zekerheid ook waterproof mascara. Er is ook een mascara specifiek voor gevoelige ogen te koop, maar deze is lang niet voor iedereen effectief. Werk niet met oogpotloden aan de binnenkant van het onderooglid en ben voorzichtig met oogschaduw en losse poeder voor het gezicht.

Overig

  • Rokerige ruimtes zijn taboe, want daar kunnen de ogen erg heftig op reageren … vermijden dus. Bij openbare ruimtes waar roken al een taboe is, wordt het steeds gemakkelijker.
  • Als je veel achter de computer zit, kan een specifieke bril speciaal voor achter de computer soms helpen. Ze geven de ogen als het ware rust. Maar je kunt ook meer afwisselen en na twee uur achter de computer even iets anders doen. Als je toch even iets anders doet, kunnen wat oefeningen voor de ogen helpen. Draai rondjes met de ogen (linksom en rechtsom) en kijk – zonder het gezicht te draaien – afwisselend naar boven, naar beneden, naar links en naar rechts.
  • Als je medicijnen gebruik en daardoor heb je last van je ogen, stem dan af met de huisarts. Als het slechts een kuurtje afmaken is, kunnen wat druppels even helpen. Echter, is het medicijngebruik van meer structurele aard, bespreek het dan goed met de huisarts hoe dit op te lossen.
  • Contactlezen willen ook nog wel eens de veroorzakers zijn, maar hiervoor zijn speciale druppels te koop, die je met de lenzen in mag gebruiken. Blijft het alsnog of wordt het erger, stem dan af met de oogarts of opticien, misschien moet er toch naar een andere oplossing gezocht worden. De bril of wellicht laseren (als dit kan).
  • Ook bij de ouder wordende mens kan een tekort aan traanvocht ontstaan door de verandering van de talgklieren. Druppelen kan ook hier de oplossing bieden.

Tot slot

Bekende aandoeningen als hooikoorts gaan ook vaak vergezeld van branderige ogen, maar in dit geval is het beter te kijken of de hooikoorts in totaliteit aangepakt kan worden (wat helaas lang niet altijd kan). Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen, het is vaak goed op te lossen en bovendien zijn de ogen te delicaat om het maar op zijn beloop te laten.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Vermoeide ogen? Wazig zicht? Misschien hebt u computerogen!Door het gebruik van nieuwe moderne technieken, krijgen mensen ook nieuwe lichamelijke klachten. Een goed voorbeeld hier…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Last van droge ogen?Last van droge ogen?Veel mensen hebben er zo nu en dan last van en het is ook nog wel eens van voorbij gaande aard. Als de droge ogen niet v…

Goede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voetenGoede (wandel)schoenen zijn belangrijk bij moeilijke voetenVoetkwalen als platvoeten of holle voeten veroorzaken 'moeilijke voeten'. Deze beginnen vaak met kleine pijntjes, maar v…
Hoge bloeddruk: renale denervatie als medicijn niet helptHoge bloeddruk: renale denervatie als medicijn niet helptVeel mensen hebben last van hoge bloeddruk. De veroorzakers van stijging van de bloeddruk zijn meestal overactieve nierz…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.