Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)
Chlamydia is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In Nederland komt deze SOA het meest voor, dit kan zijn met of zonder klachten.
De SOA chlamydia
Chlamydia
Chlamydia is een SOA welke het meest voorkomt bij jonge mensen. Per jaar lopen
60.000 mensen deze SOA op waardoor deze SOA het meeste voorkomt in Nederland. Door zonder condoom te vrijen met elkaar kan je Chlamydia oplopen. Chlamydia is een bacterie welke voorkomt in het slijmvlies van de vagina, penis of anus. Door orale seks kan Chlamydia maar zelden worden overgedragen aan een ander. Bij mensen met Chlamydia heeft 70% van de gevallen geen last van klachten. Bij deze SOA kunnen er ontstekingen ontstaan in de urinebuis, anus of baarmoedermond.
Klachten die kunnen ontstaan
Bij vrouwen:
- Afscheiding via de vagina / anus
- Branderig gevoel / pijn bij het plassen
- Bloed verliezen tussen de menstruatie door
- Bloed verliezen na het vrijen
- Pijn bij het vrijen
- Pijnlijk gevoel in onderbuik
Bij mannen:
- Afscheiding uit de plasbuis
- Pijn bij het plassen
- Zweertjes/wratjes op de penis of anus
Mogelijke gevolgen
Chlamydia kan voor een aantal vervelende dingen zorgen. Zorg er daarom voor, als je ook maar een klein vermoeden hebt, dat je naar je dokter gaat om jezelf te laten testen op Chlamydia. Als je op tijd bent zou je nog goed behandeld kunnen worden.
Bij vrouwen:
- Onvruchtbaarheid
- Ontsteking van de baarmoeder
- Ontsteking van de eileiders
- Chronische buikpijn
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Bij mannen
- Bijbalontsteking
- Ontsteking van de prostaat
- Heftige pijn in de balzak (scrotum)
- Pijn in de lies
- Onvruchtbaarheid (heel zelden)
Behandeling
De behandeling om Chlamydia te bestrijden is met antibiotica (tabletjes). Dit kan alleen als je er op tijd bij bent. Dus neem je klachten serieus ook al denk je dat het niets is! Het is erg belangrijk met antibiotica dat je de hele kuur afmaakt, ook als de klachten eerder al weg zijn. Als je meerdere partners hebt, is het zeer belangrijk hen te laten weten dat zij zich ook moeten testen. Tijdens de behandeling is het verstandig om geen gemeenschap te hebben om zo de ander niet te besmetten. Als je toch wilt vrijen met elkaar, gebruik dan een condoom. Als de klachten niet over zijn na de antibiotica behandeling, dan is het verstandig om je nog even te laten onderzoeken.
Andere soorten SOA's
Genitale wratten
Dit zijn wratjes rond het geslachtsdeel of de anus. Per jaar worden er ongeveer
22.000 mensen mee besmet. Ook deze genitale wratjes worden veroorzaakt door onveilig seksueel contact. Het kan even duren voor de wratjes zichtbaar worden, dit kan zelfs nog na een jaar nadat je onveilig seksueel contact hebt gehad. Deze SOA ontstaat als kleine wratjes bij elkaar, en worden later verspreid en worden groter. Vaak doen deze wratjes geen pijn, maar jeuken ze heel erg. Deze wratjes kunnen ook aan de binnenkant van de vagina/anus zitten en kan het zijn dat ze niet eens worden opgemerkt.
Herpes genitalis
Deze SOA wordt gekenmerkt door blaasjes of wondjes rond het geslachtsdeel. Per jaar worden er ongeveer
12.000 mensen mee besmet. Deze SOA wordt overgedragen door in aanraking te komen met wondjes of blaasjes, of het slijmvlies van de vagina, penis, anus of mond.
Gonorroe
Gonorroe wordt ook wel 'druiper' genoemd. Per jaar worden er ongeveer
6000 mensen mee besmet. Mannen kunnen last hebben van geelgroene/waterige afscheiding uit de plasbuis. Ook doet het pijn bij het plassen. Een ernstig gevolg bij de mannen is ontsteking van de bijbal. Vrouwen hebben vaak geen/weinig last van klachten. Soms heeft een vrouw iets meer afscheiding dan zij het normaal zou hebben. Een ernstig gevolg bij de vrouwen is ontsteking van de eileiders.
Hepatitis B
Bij het Hepatitis B virus heeft men een ontsteking van de lever. Per jaar worden er ongeveer
2000 mensen mee besmet. Ook deze SOA wordt overgedragen via onveilig seksueel contact. Het virus gaat via de slijmvliezen van het geslachtsorgaan via de bloedbaan naar de lever. Er vindt een ontsteking plaats in de levercellen. De klachten zijn erg wisselend. Soms kan het op de lange termijn een blijvende schade veroorzaken. Hepatitis B is erg besmettelijk en er kan zelfs leverkanker ontstaan.