Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialist

Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialist Wat is een seksuoloog? Wat doet een seksuoloog? Voor welke seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog? Kan je voor problemen binnen de relatie terecht bij een seksuoloog? Zijn er erkende seksuologen? Is de seksuoloog de specialist van de seksualiteit? Wat zijn de oorzaken van seksuele problemen met de partner? Wat zijn de oorzaken van seksuele problemen binnen de relatie? Kan je ook telefonisch terecht? Een overzicht:

Specialist op het gebied van seksualiteit: de seksuoloog

De specialist op dit gebied waar in alle eerlijkheid en openheid over gesproken kan worden is de seksuoloog.

Problemen met de seksualiteit

Uit wetenschappelijk onderzoek van de Rutgers Nisso Groep over “Seksuele Gezondheid in Nederland 2006” blijkt dat een kwart van alle Nederlanders die seksueel actief zijn, problemen ondervinden met de seksualiteit.

Wat doet een seksuoloog?

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat veel psychische klachten van mensen grotendeels worden veroorzaakt door seksuele problemen. Seksuele problemen binnen een relatie geeft spanningen en conflicten. En vrijwel elk probleem binnen de relatie, of dat nu op seksueel gebied is of niet, wordt weer veroorzaakt door communicatieproblemen.

Communicatieproblemen met de partner

Het gebrek aan communiceren met de partner en luisteren naar de partner. Vooral een onderwerp als seksualiteit valt vrijwel niet te bespreken met de partner. Seksuologen bieden hulp voor al deze problemen.

Beroepsverenigingen erkende seksuoloog in Nederland

In Nederland is: De Nederlandse Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) de erkende beroepsvereniging voor erkende seksuologen. Deze seksuologen, aangesloten via het NVVS, houden zich op een wetenschappelijke manier bezig met alle facetten van de seksuologie.

Problemen op het gebied van de seksualiteit, de schaamte

Heel veel mensen, meer dan we eigenlijk beseffen aangezien het om een kwart Nederlanders gaat, hebben problemen en/of veel onbeantwoorde vragen op het gebied van de seksualiteit. Door schaamte wordt er niet tot nauwelijks over gesproken. Daardoor blijven ze zitten met de seksuele problemen en de onbeantwoorde vragen.

Bevredigende seksuele relatie met de partner

Klachten en problemen met de seksualiteit staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Ook relatieproblemen staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. De eerste stap om tot een oplossing te komen: is praten!

Relatieproblemen en problemen binnen de relatie

Als er relatieproblemen zijn of spanningen binnen de relatie, staat dit een bevredigende seksuele relatie met de partner behoorlijk in de weg. Zodra er binnen de relatie steun, begrip en een liefdevolle sfeer heerst, zal de vrouw beter in staat zijn van de seks kunnen genieten. De man zal juist steun, begrip en liefdevoller zijn zodra de seks goed is. Ook met relatieproblemen is een seksuoloog een uitstekende manier om de problemen op te lossen.

Contact via de mail, telefonisch of persoonlijk met de seksuoloog.

Niet iedereen is er van gediend om met een vreemde in een kamer persoonlijk over alle klachten van zijn of haar seksuele problemen te bespreken. Ook al is deze vreemde een deskundige op het gebied van de seksualiteit. Het gaat toch veel mensen een stap te ver. Seksuologen beseffen dat. Vrijwel bij iedere praktijk van een seksuoloog kan je ook hulp zoeken per telefoon en soms zelfs per mail.

Oorzaak ontstaan van seksuele problemen met de partner en binnen de relatie

Psychische oorzaken: angst

Gedacht moet worden aan oa:
 • Schaamte voor het eigen lichaam
 • Vervelende seksuele ervaringen uit de jeugd
 • Seksueel geweld ervaring
 • Angst voor een zwangerschap
 • Angst voor een geslachtsziekte en/of seksueel overdraagbare aandoening (soa)
 • Verkeerde seksuele opvoeding gehad: seks is slecht
 • Geen seksuele opwinding voelen voor de partner (relatieproblemen)
 • Geen zin
 • Vaginisme
 • Geen orgasme kunnen krijgen
 • Psychische seksuele problemen bij mannen
 • Psychische seksuele problemen bij vrouwen
 • Te grote verwachting van de seksuele prestaties
 • Seksuele spanningen met de partner
 • Tegenvallende gemeenschap met de partner
 • Relatieproblemen
Alle seksuele problemen veroorzaakt door een psychisch probleem zijn uitermate geschikt om met een seksuoloog te bespreken! Alleen, met de partner, via een telefonisch consult, of via de mail of via een persoonlijk gesprek in de praktijk van de seksuoloog.

Ontstaan van seksuele problemen kunnen ook door lichamelijke klachten ontstaan:

 • Erectieproblemen,
 • Impotentie
 • Vroegtijdige zaadlozing
 • Droge vagina (overgang, menopauze of zwanger)
 • Zwangerschap
 • Pijnlijke gemeenschap bij vrouwen
 • Pijnlijke gemeenschap bij mannen
Alle seksuele problemen veroorzaakt door lichamelijke klachten zijn uitermate geschikt om met een seksuoloog te bespreken. Neem contact op met de huisarts voor de lichamelijke klachten!

In het algemeen kunnen we stellen dat je naar een seksuoloog kan gaan voor het volgende:

 • Door niet of nauwelijks te communiceren met de partner over seksuele problemen, blijft het seksueel probleem bestaan, Relatieproblemen,
 • Voor alle onbeantwoorde vragen op het gebied van de seksualiteit,
 • Over een gebrek aan vaardigheden (onervarenheid) op seksueel gebied,
 • Vreemdgaan,
 • Seksverslaving,
 • Onvermogen tot het krijgen van een orgasme,
 • Verschil in kennis van seksualiteit,
 • Pijnlijke gemeenschap bij de vrouw,
 • Pijnlijke gemeenschap bij de man,
 • Alle seksuele problemen ontstaan door psychische factoren,
 • Alle seksuele problemen ontstaan door lichamelijke factoren.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Relatieproblemen en de seksuoloogRelatieproblemen en de seksuoloogSeksuele problemen binnen de relatie geeft grote spanningen, stress, sombere gevoelens en communicatieproblemen. Anderso…
Psychische seksuele problemen bij de vrouwPsychische seksuele problemen bij de vrouwSeksuele problemen bij vrouwen heeft vaak een psychische oorzaak. Ook lichamelijk oorzaken, zoals de beïnvloeding van de…

Medische vooruitgang leidt tot ondergang van de mensMedische vooruitgang leidt tot ondergang van de mensDe mens beschikt over veel medicijnen en technieken die ons in geval van ziekte in leven houden. Een hele vooruitgang in…
Huismiddeltjes: Kneuzingen, verstuikingen en shockVroeger werd altijd gezegd dat men rauwe biefstuk voor een kneuzing moest gebruiken. Nu op dit moment is ijswater de bes…

Reageer op het artikel "Seksuoloog, seksuologie en de seksualiteit specialist"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 03-07-2017 19:00 #9
Bij de verwijdering van mijn prostaat, blijkt de erectiezenuw doorgesneden te zijn. Kan dan ook geen erectie meer krijgen. Is hier een oplossing voor?

Dank bij voorbaat

Martie Vrielink, 25-04-2017 23:07 #8
Ik heb last van een hoge bloeddruk. ben ik al 6 jaar voor in behandeling, en ze kunnen de oorzaak niet vinden, en de BD wil met alle middelen niet verder zakken tot 180/100.
Nu denk ik zelf dat hyet te wijten is aan canabis gebruik samen met alcohol. dit heb ik 3 jaar gebruikt, en juist in die periode is mijn BD van normaal opgelopen tot 255/140.
Maar, na het gebruik van een joint deed ik Tantrische oefeningen, masturberen, zonder klaar komen. hierbij kom je in een enorme geestelijke boost terecht, niet te beschrijven.
Ik heb geen relatie. vandaag was mijn BD 220/120, ondanks het slikken van medicijnen. ik voelde me opgelaten en versuft. van ellende heb ik gemasturbeerd, en daarna was mijn BD 170/95. vreemd. is dit normaal, zijn er medicijnen voor? is een relatie dan zo belangrijk?

Theo, 04-08-2016 17:47 #7
46 jaar getrouwd met een en dezelfde partner, eerste jaren is de seks goed geweest, daarna is het dramatische veranderd. Oorzaak? Ik praat er niet veel over en heb veel op zijn beloop gelaten. Deed ook aan zelfbevrediging zo zelfs dat het onze relatie bijna geheel kapot gemaakt heeft. Gesprekken met psycholoog (samen) hebben niet het gewenste effect, mijn partner en ik willen graag antwoorden op vele vragen.

Piet Verver, 31-07-2014 18:01 #6
Worden de bezoeken bij een seksuoloog vergoed door de verzekering? Moet ik een verwijs brief van de huisarts hebben? Ik gebruik Avodart, voor mijn prostaat, ik ervaar daar een zeer groot nadeel van, mijn libido is gedaald tot 0,0 wat is daar aan te doen?

Anoniem, 03-01-2014 13:50 #5
Hallo,
Ik heb al bijna 3 jaar een vriend en al 2 jaar heb ik seks met hem. Alleen ik voel niks als we seks hebben. Het licht denk ik niet aan zijn penis want die is niet klein. Ik voel me hier heel rot bij. Ik wil namelijk ook kunnen genieten. En als de penis erin gaat, dan doet het pijn. Ik weet niet wat het is en hoe ik er vanaf kom. Weten jullie misschien hoe en wat?
Groetjes

W., 14-04-2013 09:24 #4
Beste,
Ik heb geen zin meer in sex met mijn man, een jaar geleden ben ik bevallen van een zoon. Hierbij heb ik een knip gehad waar ik tot nu toe nog steeds last van heb bij het vrijen. ik voel alleen maar pijn. Heb regelmatig infectie bij mijn vagina. Meestal na het vrijen pijnlijk gevoel voor een paar dagen. Hierbij ook nog eens dat mijn man iedere dag wel wilt vrijen en mij daar iedere dag om vraagt. Iedere dag hoor ik dit. Ik irriteer mij daar vreselijk aan. Wij hebben ook erge relatieproblemen. Hij zit niet lekker in z'n vel en ik zie het daardoor ook niet meer zitten. Ben niet meer gelukkig in m'n relatie. Maar hij wilt niet stoppen met de relatie. Ik twijfel vaak of het wel beter is. Wat moet ik doen?

Joep, 10-09-2012 21:31 #3
Hallo

Mijn vriendin en ik hebben een probleem ze heeft sinds een paar maanden hele erge pijnklachten in haar onderbuik. Er zit geen vast patroon in ze heeft het wel eens aan het begin van de gemeenschap en vaker erna. En dan gaat ze kapot van de pijn, sinds een viertal dagen heeft ze dat ze 's nachts wakker wordt van hevige pijn in haar onderbuik en we hadden toen geen gemeenschap gehad. Ze is hier al mee bij een gynaecoloog geweest en een echo gehad en ze is op alles getest en er kwam niks uit. Nu gaan strip (pil) een spiraal plaatsen in de hoop dat de uitkomst is we zijn eigenlijk ten einde raad. Zouden jullie enig idee hebben wat het zou kunnen zijn of kunnen jullie ons helpen? Groetjes Joep

Lisa, 20-06-2012 15:44 #2
Ik heb pijn tijdens het vrijen. Ben wel erg nat te krijgen en de zin ontbreek zeg maar ook niet.
Maar pijn in onderbuik en vagina is wel erg pijnlijk tijdens de daad! Nou dacht ik altijd dat het nare herinneringen waren, die dat veroorzaakte. Maar helaas ben ik echt wel een sexy girl die van wanten weet. Ik ben bang dat ik gewoon een schimmelinfectie heb, maar naar de huisarts is mij een drempel te ver. Wat kan ik zelf ondernemen?

Ron Pickard, 16-11-2011 10:08 #1
Ik houd nog veel van mijn vrouw, echter onze sexsuele relatie is al langer op een
dieptepunt. In begin 2009 heb ik een, gelukkig, lichte hersenbloeding gehad natuurlijk zouden de medicijnen ook invloed kunnen hebben. Ik kom namelijk moeilijk tot een erectie, ook bij het zien van porno op internet is mijn erectie niet van lange duur, dit doe ik wel eens testen op deze manier, mijn vrouw wordt hier kwaad over. Al met al ben ik niet in staat mijn vrouw sexsueel te behagen, ofschoon ik weet dat er wel bij ons beiden een behoefte bestaat. Gaarne uw reactie.

Infoteur: Roberta
Laatste update: 24-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!