Huismiddeltjes: Kneuzingen, verstuikingen en shock
Vroeger werd altijd gezegd dat men rauwe biefstuk voor een kneuzing moest gebruiken. Nu op dit moment is ijswater de beste methode, maar niet echt een erg fijne behandeling. Een iets minder brute methode is de kneuzing deppen met een warm kompres en zachtjes masseren om de bloedsomloop te stimuleren. Ongelukken die kneuzingen en of verstuikingen tot gevolg hebben, kunnen leiden tot shock of zelfs flauwvallen.
Tegen kneuzingen en verstuikingen
Niet iedereen heeft altijd ijsblokjes in de vriezer liggen, wanneer zich een kneuzing voordoet. Men kan er dan ook voor kiezen om een zak diepvriesgroenten op de kneuzing of verstuiking te leggen. Een verstuikte hand of voet kan het beste in een kom warm water met geraspte ui en geraspte aardappel gelegd worden. Voor snelle verlichting van de pijn kan men een doorgesneden ui over de pijnlijke plek heen wrijven. Een blauw oog kan op een wonderbaarlijke wijze genezen, als u een afgekoeld zakje smeerwortelthee op het oog legt. De toverhazelaar helpt ook de zwelling te verminderen en gaat bovendien ook ontsteking en bloeden tegen.
Er kunnen ook warme of koude azijnkompressen aangebracht worden op de kneuzing of verstuiking. Met name azijn van samentrekkende vruchten als braam, framboos en rozenbottel zijn goed, want deze gaan namelijk zwelling en ontsteking tegen. Een eeuwenoud middeltje is peterselieboter of haver met kokend water vermengen tot een papje, dit op een doek aanbrengen en vervolgens op de zere plek leggen.
Tegen shock
Zoete, hete thee is altijd hét middel geweest om van een shock bij te komen. Eigenlijk is iedere warme drank met honing een prima geneesmiddeltje voor shock. Een met honing gezoete basilicum-saliethee is een geweldige remedie voor iemand die slechts een lichte shock heeft. Ook kamillethee zou in zo'n geval goed kunnen helpen, omdat dit licht slaapverwekkend werkt en als zodanig de spanning verlicht. Als men oranjebloesem in heet water stopt, schijnt dit angstgevoelens te verminderen. Oranjebloesemwater kan niet alleen maar als een soort aftreksel worden gegeven aan een patiënt, maar heeft juist veel meer voordelen. Een doek kan bijvoorbeeld gedrenkt worden hierin en dit kan de patiënt afkoelen. De verzachtende en verfrissende eigenschappen van oranjebloesem helpen mee om iemand blijvend te kalmeren.
Tegen flauwvallen
Met een hete thee van pepermunt, salie, citroenmelisse of rozemarijn kunt u iemand die net is flauwgevallen weer snel op krachten brengen. Ook kaneel met honing, opgelost in warm water, kan hierbij helpen. Engelwortel werd vroeger door de wijze vrouwen beschouwd als een levenselixer en kan een voortreffelijk tonicum zijn.
Enkele waarschuwingen zijn wel op zijn plaats:
- Een klap op het hoofd, kan een hersenschudding veroorzaken. In zo'n geval dient altijd de dokter te worden geraadpleegd.
- Elk letsel dat een kneuzing of verstuiking veroorzaakt, kan ook leiden tot shock of flauwvallen.
- Er is een groot verschil tussen een klinische shock, die dodelijk kan zijn en het soort lichte shock waar mensen in verkeren als ze slecht nieuws te horen krijgen. In zo'n geval moet men ook onmiddellijk de dokter inschakelen.