Oorprop: oorzaken en behandeling
Een oorprop is een ophoping van oorsmeer dat zich opstapelt in de gehoorgang. Het geeft een vervelend gevoel als het oor dicht zit. Het kan jeuken, pijn doen en je kunt een ander minder goed horen, terwijl je je eigen stem heel hard hoort. Een oorprop moet behandeld worden, omdat het anders kan leiden tot een oorontsteking. Je kunt zelf proberen de prop zachter te maken met olie en uitspoelen. Lukt dit niet, zal je naar de huisarts moeten om het oor uit te laten spuiten.
Wat het is
De meest voorkomende oorzaak van een dicht oor is een propje oorsmeer in de uitwendige gehoorgang. Het oorsmeer kan niet meer weg uit het oor en zal zich geleidelijk aan ophopen. Oorsmeer is een stroperige vloeistof en bestaat onder andere uit: talg, haartjes, keratine, collageen huidcellen, zweet en vuil. Het oor produceert oorsmeer om het oor te beschermen tegen bacteriën, virussen, vocht en vuil. Daarnaast houdt het oorsmeer je trommelvlies soepel. Soms wordt er teveel oorsmeer aangemaakt, of kan het oorsmeer niet meer weg. Dan hoopt dit zich op en kan er een prop in het oor ontstaan.
Oorzaken
Ieder mens heeft er wel eens last van. Het oorsmeer kan niet meer weg uit het oor en de productie van oorsmeer blijft doorgaan. Mensen met een smalle gehoorgang hebben hier eerder last van. Een prop in je oor kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Veel haargroei in de gehoorgang
- Te vaak wattenstaafjes gebruiken
- Regelmatig oordoppen of gehoorapparaat gebruiken
- Teveel aanmaak van oorsmeer, bijvoorbeeld door een verkoudheid
- Oudere leeftijd omdat het oorsmeer brokkelig wordt
Juist als mensen het idee hebben dat het oor verstopt zit, gaan ze peuteren of met een wattenstaafje in het oor om proberen het vuil te verwijderen. Dit werkt averechts en zal het vuil alleen maar verder het oor in duwen. Bovendien is dit gevaarlijk omdat je het trommelvlies hierdoor kunt beschadigen.
Symptomen
Een verstopt oor kan erg hinderlijk zijn. Het kan jeuken, duizeligheid veroorzaken, pijn doen en je hoort soms minder goed. Vaak hoor je een ander minder goed praten, maar versta je jezelf dubbel zo hard. Ook kan het geluid wat doffer klinken. Soms hoor je krakende of ploppende geluiden en heb je het gevoel alsof er water in het oor zit. Na het zwemmen kunnen de klachten verergeren omdat de prop door het water opzwelt. Een oorprop moet worden behandeld, omdat je anders een oorontsteking kunt krijgen.
Wat je zelf kunt doen
Om de prop wat zachter te maken kun je wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of baby-olie in het oor druppelen. Je kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in je oor te laten lopen. Als je zelf je oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd je hoofd licht schuin en trek je oorlel naar beneden om je gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat je anders je trommelvlies kunt beschadigen. Lukt het verwijderen van de prop niet, doet het pijn of je wordt duizelig, laat het dan uitspuiten via je huisarts.
Oor laten uitspuiten
Bij veel huisartspraktijken zal de doktersassistent het oor uitspuiten. Het uitspuiten is het gemakkelijkst als je zelf al een aantal dagen hebt gedruppeld om de prop zachter te maken. Meestal wordt er een doek op je schouder gelegd en mag je een opvangbakje vasthouden onder het oor. Er wordt een pompje met een grote metalen spuiten lauw water in je oor gepompt. Hoewel het geen prettig gevoel is, doet het normaal gesproken geen pijn. Het propje komt naar buiten in het opvangbakje. Als het gaat om een grote of hardnekkige prop, zal de handeling misschien nog herhaald moeten worden. Vaak merk je na het uitspuiten van het oor, dat je weer een stuk beter hoort. Soms hoor je pas weer goed als het water in de gehoorgang is opgedroogd.
Lees verder