Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen?

Verstopt oor: wat kun je er zelf aan doen? In het oor wordt oorsmeer geproduceerd om de huid van de gehoorgang te beschermen. Komt er een vuiltje in het oor, zal dit met het oorsmeer naar buiten komen. Bij sommige mensen wordt er te veel oorsmeer geproduceerd, waardoor het oor verstopt raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van een gehoorapparaat, peuteren in het oor of een verkoudheid. Wat houdt een verstopt oor in en wat kun je hieraan doen?

De aanmaak van oorsmeer

De aanwezigheid van oorsmeer is normaal en het bestaat uit talg, haartjes en dode huidcellen. Het heeft een nuttige functie. Het mengsel wordt aangemaakt in het uitwendige oor en het heeft als doel de huid van de gehoorgang te beschermen, maar het beschermt je oor ook tegen bacteriën, virussen en vocht. Ook houdt het je trommelvlies soepel. Het oorsmeer wordt vanzelf naar buiten gewerkt en verwijdert ook vuiltjes uit de gehoorgang.

Het ontstaan van een verstopping

Door in het oor te peuteren wordt de aanmaak van oorsmeer gestimuleerd en het kan ook het oorsmeer de gehoorgang induwen. Bij het ouder worden zal het oorsmeer sneller opdrogen, waardoor het korreliger wordt. Door het gebruik van een gehoorapparaat kan er ook oorsmeer teruggeduwd worden. Een klein aantal mensen heeft een nauwe of gekronkelde gehoorgang waardoor het oorsmeer moeilijk naar buiten kan. Veel haargroei in de gehoorgang kan het oorsmeer tegenhouden en ook de aanmaak stimuleren omdat er dode haartjes in het oorsmeer komen. Een verstopt oor ontstaat meestal door ingedikt oorsmeer, soms in combinatie met vuil of gedroogd pus als gevolg van een middenoorontsteking. Je merkt het omdat je geleidelijk aan steeds minder goed hoort.

Klachten

Naast slechter horen, kun je ook last krijgen van jeuk in het oor of duizeligheid. Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen of in bad gaat, kan de prop in het oor opzwellen en duizeligheid veroorzaken. Door zwelling kan het ook pijn gaan doen. Mocht dit niet behandeld worden, kan er een oorontsteking ontstaan. Een veel gehoorde klacht is ook dat je ploppende en krakende geluidjes hoort.

Wat kun je zelf doen?

Meestal komt het oorsmeer vanzelf naar buiten. Het is belangrijk dat je alleen je oorschelp goed wast waarbij je beter geen zeep kunt gebruiken. Zeepresten kunnen in je oor komen en het ontstaan van propjes oorsmeer bevorderen. Verwijder alleen zichtbaar oorsmeer, eventueel heet voorzichtig met een wattenstaafje, maar peuter niet met wattenstaafjes, paperclips en andere voorwerpen diep in het oor. Dit zal het oorsmeer alleen maar diepen in het oor drukken. Ook kan hierdoor de gehoorgang en trommelvlies beschadigd raken. Wanneer er toch propjes oorsmeer ontstaan, kun je deze zachter maken door enkele dagen te druppelen met zoete olie. Je kunt hiervoor een arachideolie, slaolie of olijfolie gebruiken. In plaats van olie, kun je ook lauw water in je oor laten lopen en dit af te sluiten met een nat watje. Doe dit niet als er een beschadiging is van het trommelvlies of als je onlangs een loopoor hebt gehad. Je kunt je oor onder de douche uitspoelen.

Waterstofperoxide

Als de verstopping het gevolg is van pus na een middenoorontsteking mag het oor niet worden uitgespoten. In dat geval kun je het vuil in het oor los bruisen met enkele druppels waterstofperoxide 3%. Na het uitbruisen houd je je hoofd opzij om de gehoorgang leeg te laten lopen. Gebruik het waterstofperoxide niet meer dan een keer per dag en niet langer dan een week omdat anders het trommelvlies kan beschadigen. Wanneer je waterstofperoxide wilt gebruiken, kun je dit het beste doen in overleg met je huisarts.

Oroclean

Dit is een reinigingsolie die je kunt gebruiken om hard geworden oorsmeer te verwijderen. Het wordt preventief gebruikt als een wekelijkse reinigingskuur, maar in sommige gevallen kan het ook werken bij een verstopt oor. Het succes wat je met dit middel kunt verwachten, is gelijk aan dat van een gewone olie bij het weken van een prop oorsmeer. Een fles zoete olie is goedkoper dan het aanschaffen van dit middel.

Oorsprays

Er zijn verschillende soorten oorsprays in de handel die voornamelijk bestaan uit een oplossing van zout en water. Soms worden hier nog plantenextracten aan toegevoegd. Ze worden verkocht om het oor efficiënt te reinigen en voor een goede oorhygiëne. De meerwaarde ten opzichte van gewoon water of olie is onduidelijk. Bovendien zijn de sprays relatief duur.

Middelen met plantenextracten

Je kunt eveneens beter geen etherische oliën of druppels met plantenextracten in je oor druppelen. Deze geven een grotere kan op overgevoeligheid dan zoete olie.

Oorstofzuiger

Bij gebruik van special apparaatjes om het oorsmeer te verwijderen, zoals oorstofzuigertjes, loop je het risico dat je het oorsmeer verder het oor indrukt. Daarom moet je voorzichtig zijn met het gebruik hiervan.

Wanneer naar de huisarts

Als je merkt dat je gehoor geleidelijk minder is geworden en je hebt al geprobeerd om de prop zachter te maken en te verwijderen door te spoelen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij kan vaststellen of het oor nog steeds verstopt is of dat er een andere oorzaak is. Als je nog niet geprobeerd hebt de oorsmeerprop zachter te maken, zal hij het advies geven dit eerst voor een aantal dagen te doen met zachte olie.

.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oren uitspuitenOren uitspuitenDe oren kunnen verstopt raken als gevolg van een oorsmeerprop. Een oorsmeerprop is een prop vol met kleverig of gedroogd…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…
Oorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingOorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingEen verstopt oor wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer. Op het moment dat de oorsmeerprop zo groot wordt dat…

Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Een vreemd slap gevoel in je benen? Het gevoel dat je niet meer kan staan? Een slap, moe gevoel in de benen die trillen…
Aanhoudende hikAanhoudende hikTijdens de hik trekt het middenrif in je buik onwillekeurig samen. Het kan ontstaan door snel eten of drinken, maar ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PDPics, Pixabay
  • Boek: Zelf dokteren: ISBN 9789059511132
Reactie

André, 15-11-2015
Wat is zoete olie? Reactie infoteur, 19-11-2015
Er zijn 3 soorten olie die als oordruppesl worden gebruikt: zoete olie, zure olie en oordruppels met corticosteroïden. Zoete olie wordt gebruikt om het oorsmeer zachter te maken zodat dit oplost of loslaat.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.