Lawaaislechthorendheid

Lawaaislechthorendheid Herhaaldelijke blootstelling aan lawaai, bijvoorbeeld tijdens je werk of door te harde muziek, kan leiden tot lawaaislechthorendheid. Vaak ontstaat het geleidelijk en heb je niet in de gaten dat je slechter hoort. Sommige mensen hebben last van oorsuizen, maar dat kan ook na enkele uren weer over zijn. Door middel van een gehooronderzoek kun je achterhalen of er sprake is van een gehoorbeschadiging. Wat houdt het gehooronderzoek in en hoe kun je lawaaislechthorendheid voorkomen?

Oorzaken gehoorbeschadiging

Bij lawaaislechthorendheid beschadig je het gehoor door een teveel aan geluid. Het kan plotseling gebeuren door bijvoorbeeld een harde knal van vuurwerk, maar meestal gebeurt het geleidelijk. Het is eigenlijk een beroepsziekte, wat vooral wordt gezien in de industrie. Het is in Nederland verplicht om in een lawaaierige omgeving met meer dan 85 decibel gehoorbescherming te dragen, maar niet iedereen doet dat. Werknemers nemen dan het risico om het gehoor te beschadigen. Andere oorzaken van gehoorbeschadiging zijn veelvuldig naar discotheken, houseparty’s of concerten te gaan, of het dragen van koptelefoons met harde muziek. Vooral veel jongeren krijgen hierdoor last van het gehoor.

De klachten

Mensen die in een lawaaierige omgeving zijn geweest, bijvoorbeeld in een discotheek, merken dat ze even wat minder goed kunnen horen zodra ze in een stille omgeving komen. Vaak wordt het gekenmerkt door oorsuizen en tijdelijk minder goed horen. Na verloop van tijd zal blootstelling aan te veel lawaai leiden tot onherstelbare gehoorbeschadiging. Hoe harder het geluid is en hoe langer de blootstelling aan het geluid, hoe erger de beschadiging zal zijn. Iemand zal het gaan merken doordat hij steeds minder goed kan horen, moeite krijgt met het verstaan van anderen en het geluid steeds minder helder wordt. Het oorsuizen kan toenemen, waarbij sommigen altijd een ruis horen.

Oorsuizen

Oorsuizen kan in één of beide oren voorkomen. Het kan een suizend geluid zijn, maar ook fluitend of zoemend, dof of scherp. Sommigen hebben er alleen last van als ze in bed liggen, maar bij anderen kan het de hele tijd aanwezig zijn. Men heeft het vermoeden dat zenuwcellen in het binnenoor hierbij een rol spelen. Doordat ze zijn beschadigd door het teveel aan lawaai, worden er prikkels doorgegeven aan de hersenen. De hersenen vangen dit op als een geluidssignaal, terwijl er in werkelijkheid geen geluid is. Mensen die last hebben van oorsuizen, hebben soms minder klachten als ze worden blootgesteld aan geluid. Zij moeten wel oppassen dat dit de lawaaislechthorendheid niet verergert.

Gehooronderzoek

Om erachter te komen of je gehoor is beschadigd, kun je een gehoortest laten uitvoeren. Ook kun je naar de huisarts gaan en je laten doorverwijzen naar een kno-arts of audiologisch centrum. Eerst worden er een aantal vragen gesteld en wordt er een eenvoudig gehooronderzoek uitgevoerd. Daarna kan er een uitgebreider onderzoek plaatsvinden, waarbij je via een koptelefoon geluiden in verschillende sterkten en toonhoogten te horen krijgt. Ook zul je woorden horen die je moet nazeggen. Deze test maakt duidelijk of je baat hebt bij een gehoortoestel. Verder wordt de werking van het middenoor en trommelvlies onderzocht.

Behandeling

Helaas is lawaaislechthorendheid niet te genezen. Een hoortoestel is meestal niet een oplossing. Wel kan een gehoortoestel de sterkte van het geluid regelen, maar niet de helderheid. Wel kan er wat gedaan worden om verdere achteruitgang tegen te gaan. Het is ook belangrijk om lawaai boven de 85 decibel te vermijden.

Preventie

Om lawaaidoofheid te voorkomen kun je het volgende doen: gebruik gehoorbeschermers, zorg voor machines die zo min mogelijk lawaai maken, wissel van taken met collega’s zodat je niet steeds in het lawaai werkt, neem regelmatig een pauze en wees je bewust van het geluid. Zo kun je de ruimtes met veel lawaai markeren zodat het duidelijk is dat het geluid een risico vormt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en slechthorendheid bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen dat deze ontstaan is t…
Aandoeningen hond: doofheidAandoeningen hond: doofheidNet zoals een mens kan ook een hond doof worden. Dit kan al vanaf de geboorte zijn, maar de hond kan ook op latere leeft…
Oorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sOorzaak slechthorendheid en doofheid bij baby'sIn Nederland is ongeveer 1 op de duizend jonge kinderen slechthorend of doof, dit betekend dat er elk jaar 180 slechhore…
Een auditieve beperkingEen zintuiglijke beperking is ingrijpend voor het dagelijkse functioneren: aangeboren of op latere leeftijd verworven is…

Smakgeluiden en ongecontroleerde bewegingen door medicatieSmakgeluiden en ongecontroleerde bewegingen door medicatieVoor de behandeling van neurologische of psychische aandoeningen wordt meestal gebruik gemaakt van neurotransmitterverbr…
Dwangstoornis: cognitieve gedragstherapieDwangstoornis: cognitieve gedragstherapieIemand die lijdt aan een dwangstoornis, ook wel dwangneurose genoemd, heeft last van dwanggedachten waarbij vaak ook dwa…
Bronnen en referenties
  • www.mchaaglanden.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.