Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziek
Een piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat je schade hebt opgelopen aan je oren. Vuurwerk kan dat tot resultaat hebben en een doof, pijnlijk en een piepend oor kan het gevolg zijn. Maar doofheid door vuurwerk kan ook blijvend zijn. Bescherm dus je oren goed om schade te voorkomen. Overigens komt dat ook nog nauw. Die gele zachte oorbeschermers voldoen namelijk niet voor het afsteken van vuurwerk.
Als een knal hard genoeg is leidt hij tot schade
Om vuurwerkslachtoffer te worden, hoef je zelf helemaal geen vuurwerk af te steken. Als andere mensen vuurwerk in je buurt afsteken, kun jij het slachtoffer worden. Als een knal daarbij hard genoeg is, kan dat zelfs leiden tot blijvende gehoorschade. Wie zelf vuurwerk afsteekt en geen gehoorbescherming draagt, heeft trouwens ook grote kans op gehoorschade.
De decibels van rotjes
Volgens de decibelschaal veroorzaakt een rotje 125 decibel geluid. Dat kan dan directe gehoorschade opleveren, want gehoorschade kan al direct optreden bij een blootstelling vanaf 101 decibel. Een rotje geeft een nog veel hardere knal, dus het is duidelijk dat dit een groot risico met zich meebrengen op gehoorschade.
Muziek die je oren vernielt
Maar niet alleen vuurwerk kan gehoorschade en doofheid opleveren. Ook een concert kan er voor zorgen dat je oren beschadigd worden. In gebouwen waar muziek wordt gemaakt moet het geluid onder de 103 decibellen zijn en moeten er dan tegelijkertijd betaalbare geluidsbeschermers worden geboden. Toch is die combinatie van die twee niet voldoende om te garanderen dat je geen gehoorbeschadiging oploopt. De geluidsdruk is namelijk van belang als het gaat om gehoorschade. Met behulp van het aantal gemeten decibel kan berekend worden hoe lang je in de muziek kunt staan zonder dat er beschadiging ontstaat. Bij een belasting van 96 decibel kun je maar 12 minuten in de ruimte met de muziek verblijven. Daarbij wordt dan ook nog uitgegaan van het dragen van goede oordoppen met een filter.
Hardere muziek moet aangekondigd worden
Medewerkers van poppodia moeten hun bezoekers actief waarschuwen en voorlichten over gehoorbescherming als de muziekbelasting boven de 96 decibel komt. Vaak kent het personeel die regels echter niet en komt het geluid ook nog eens boven de 103 decibel uit (het maximale vermogen dat gemeten kan worden). Ook wordt niet altijd voorlichting gegeven over de geluidssterkte.
Een piep na het uitgaan
Een piep in de oren na een avond uit of na het afsteken van vuurwerk is een signaal dat het geluid te hard is geweest voor de oren. Of dat nu gaat om een avondje uit gaan of om andere geluiden. Veel jongeren vinden het heel normaal dat hun oren piepen na zo´n gebeurtenis. 1 op de 3 bezoekers van muziekevenementen of locaties heeft de volgende dag nog steeds gehoorklachten. Slechts 7 op de 100 mensen hebben dan geen last van het gehoor.
De piep in je oren gaat niet meer weg
Pas als het eigenlijk al te laat is en die piep in de oren niet meer weggaat, gaan veel mensen naar de dokter. Of als ze de mensen om zich heen niet meer horen of verkeerd verstaan.
Wat betekent een piep in je oor?
Een piep in je oor betekent dat de haarcellen in de oren (blijvend) beschadigd zijn. Kapotte haarcellen in het oor genezen niet en zonder haarcellen kun je niet horen. Wie dus niet doof wil eindigen zal op tijd maatregelen moeten nemen.
Risico´s om geluidsschade op te lopen
Extra veel risico op geluidsschade is er bij
- Veel luisteren naar harde muziek via muziekspeler zoals een mp3, iPod of smartphone.
- Het regelmatig bezoeken van plekken waar harde muziek te horen is
- In een orkest of een band spelen
- Het zelf afsteken van vuurwerk of als toeschouwer dicht in de buurt staan
Wanneer word je doof door vuurwerk of geluid?
De geluidsdruk is bepalend voor doofheid en gehoorproblemen. De norm is 88 decibel. Als je daar onder blijft kun je wel 40 uur in de week naar muziek luisteren met die geluidsdruk. Bij iedere 3 dB extra verdubbelt extra de geluidsdruk op je oren. En moet de tijd die je kunt doorbrengen met dat lawaai gehalveerd. Bij 97 decibel betekent het dat iemand nog maar 5 uur in dat lawaai kan verblijven zonder dat er gehoorschade kan ontstaat. Maar voor dat tijdsbestek moet wel alles meegerekend worden dus ook het luisteren naar een iPod of radio als de geluidsdruk hoger dan 88 decibel is.
Werk en gehoorbeschadiging
Voor werk gelden andere regels. Dan mag maar 80 decibel geluidsdruk rondom je zijn.
Goede gehoorbescherming
Goede gehoorbescherming is belangrijk in alle gevallen dat er veel geluidsdruk is. En dat geldt zeker voor het afsteken van vuurwerk of carbid. Overigens voldoende de gele schuimoordoppen niet. Die bieden onvoldoende bescherming. Oordoppen met filters zijn veel beter. Deze beschermen de oren en je kunt ook nog de mensen om je heen verstaan en de muziek goed beluisteren. Oordoppen kunnen ook op maat worden gemaakt door een audicien. Ga bovendien nooit dicht bij speakers staan tijdens een concert want die leveren nog meer schade op.
Muziekspelers met geluidsbegrenzing
Belangrijk is verder dat je een veilige muziekspeler hebt met geluidsbegrenzing. Ook een goede koptelefoon is belangrijk. Zij zorgen ervoor dat geluid niet vervormd wordt en dat het omgevingsgeluid wordt beperkt, zodat de muziek niet harder hoeft te worden gezet omdat de omgeving te veel aanwezig is. Kleine oortelefoontjes zijn niet goed om gehoorschade te beperken, zij zorgen juist voor risico op gehoorschade.