Gehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor oren
Harde muziek en knallend vuurwerk doen een aanslag op ons gehoor. Wie te lang in een ruimte met harde muziek heeft gestaan gaat met piepende oren naar huis. Ook wanneer er een rotje tussen je voeten afgaat kun je er een piep in je oor aan overhouden, laat staan dat er in je buurt cobra's of andere knoeper harde knallers worden afgeschoten. Met de jaarwisseling blijft het niet bij één rotje. Hoe meer knallers, hoe groter de schade aan de oren. Gehoorschade na een avondje stappen of tijdens oud en nieuw is te voorkomen met een aantal maatregelen.
Gehoorbeschadiging door vuurwerk en concerten
Vuurwerk
Je ziet het zo vaak en misschien is het jezelf ook wel overkomen: met oud en nieuw wordt er een rotje naar je gegooid. Niet alleen is daar de schrik van de plotselinge knal, maar ook kunnen je oren er schade door oplopen. Het kan je een doof en pijnlijk oor opleveren en je kunt er een piep in je oor aan overhouden. Een harde knal kan blijvende gehoorschade tot gevolg hebben. Wat begon als een feest met de traditionele knallen eindigt voor menigeen in een leven lang last van de oren en het gehoor. Het is baldadigheid die niet leuk is en waarvan de grappenmakers zich rekenschap moeten geven wat ze doen en een ander aandoen.
Vuurwerkbril
In de 21ste eeuw zijn de vuurwerkbrillen aardig ingeburgerd geraakt en rond oud en nieuw zie je menigeen met zo’n bril lopen. Dat voorkomt veel oogschade. De volgende stap is het voorkomen van gehoorschade in de tijd dat het knalvuurwerk wordt afgeschoten.
Concerten
Wat voor vuurwerk geldt gaat ook op voor concerten en festivals. Muziek is prachtig en menigeen weet er van te genieten, maar niet weinigen verlaten het festivalterrein of de concertzaal met gehoorschade. Bij steeds meer concerten en festivals staan oordopjesautomaten waar je oorpluggen kunt kopen ter bescherming. Concertorganisatoren en poppodia moeten het aantal decibellen van elk concert onder de 103dB houden en ze horen gehoorbescherming aan te bieden. Je kunt niet lang in een ruimte staan waar harde muziek wordt gespeeld zonder beschadiging aan je oren op te lopen.
12 minuten
Bij een belasting van je gehoor van 96 dB kun je 12 minuten rondlopen en daarna treedt beschadiging op. De richtlijn van 103 dB voor concerten gaat ervan uit dat de bezoekers oordopjes in hebben. De poppodia horen volgens de richtlijnen ook werk te maken van voorlichting over gehoorschade en het nut van oordopjes.
Piepende oren
Piepende oren na een concert of na een nacht met vuurwerk kunnen na een paar dagen verdwijnen. Het kan ook gebeuren dat de piep blijft en dat je merkt dat je gehoor minder is geworden. Je verstaat in gezelschap minder goed wat er gezegd wordt. Als de oren blijven piepen zijn de haarcellen in je oren beschadigd. Als de haarcellen eenmaal kapot zijn dan herstellen ze niet meer. Wat je dan overhoudt is een hoorprobleem en vaak een uiterst hinderlijke piep, doofheid of andere nare gehoorklachten. Extra risico loop je wanneer je
- vaak naar harde muziek luistert via de mp3, iPod of smartphone;
- vaak naar concerten gaat of naar plekken waar harde muziek wordt gedraaid;
- zelf speelt in een bandje;
- vuurwerk afsteekt of wanneer je vlakbij afgestoken vuurwerk staat;
- combinaties van bovenstaande situaties is al helemaal funest voor je gehoor.
Geluidsniveau en dB
Wie horende oren wil houden doet er goed aan te letten op het geluidsniveau. Een acceptabele geluidsniveau is 88 dB. In gelegenheden waar muziek wordt gedraaid is dat vaak meer. Bij een geluidsbelasting van 88 dB of minder kun je gerust 40 uur muziek luisteren zonder problemen. Bij toename van het aantal decibels nemen de problemen ras toe. Bij iedere 3 dB meer verdubbelt de geluidsdruk op je oren en dat betekent dat je de tijd die je zonder schade door kunt brengen bij dat geluidsniveau moet halveren. Dat betekent dat je bij een geluidsniveau van 88 plus 3 is 91 dB nog maar de helft van de 40 uur in die ruimte kunt verkeren zonder problemen met je oren te krijgen. Bij 94 dB is dat nog maar 10 uur en bij 97 dB is dat slechts 5 uur per week.
iPod
Muziek die via de iPod beluisterd wordt is vaak harder dan 88 dB, dus die tijd moet worden meegerekend. Voor werklui zijn de richtlijnen strenger. De grens ligt voor hen op 80 dB.
Oordopjes en oorpluggen
Wie vaak concerten bezoekt of in ruimtes verkeert waar de muziek uit de boxen knalt of wie vuurwerk gaat afsteken of carbid gaat schieten doet er verstandig aan zijn oren te beschermen met goede oordoppen. De schuimoordoppen zijn niet goed genoeg om de decibellen te verzachten. Het best zijn de oordoppen met filters die je nog volop van de muziek laten genieten en waarmee je, als je die doppen in hebt, ook gesprekken met je gezelschap kunt voeren. Er zijn er zelfs die je op maat kunt laten maken.
Waarschuwingen
- Wie vijf dagen in de week aan meer dan 80 dB wordt blootgesteld en dat veertig jaar lang loopt een groot risico op blijvende gehoorschade;
- hoe harder het geluid hoe minder lang je er zonder schade aan blootgesteld kunt worden;
- gehoorschade treedt direct op bij 101 dB (rotjes veroorzaken 125 dB).
Tips
- Ga niet dicht bij de luidsprekers staan;
- koop goede oordoppen met filters en gebruik ze ook;
- gooi geen rotjes naar mensen;
- geniet van het carbidschieten maar draag wel gehoorbescherming.
Lees verder