Vergelijking van de beste oordoppen

Gehoorbeschadiging, zoals tinnitus, is een moderne ziekte van de hedendaagse samenleving waartegen we ons moeten wapenen. Aangezien er nog geen geneesmiddelen zijn, behalve meditatie therapie en dergelijke, is de enige oplossing het voorkomen van gehoorbeschadiging. Hiervoor zijn allerhande oordopjes beschikbaar.

Redenen om oordopjes te gebruiken

  • Als muzikant: vooral drummers, die hun volume niet kunnen regelen, doen er goed aan oordopjes te gebruiken. Een drum kan luider gaan dan 120 decibel, wat enorm schadelijk is voor de oren op langere termijn.
  • Als echtgenoot/echtgenote: met een snurkende man of vrouw kan je amper slaap vatten, oordopjes zijn dus aan te raden.
  • Als arbeider: sommige beroepen kunnen erg lawaaierig zijn, denk maar aan straatwerker of iemand die boormachines hanteert.
  • Als student: bij het studeren zorgen oordopjes voor een betere concentratie.
  • Als fuifbeest: op festivals en fuiven staat de muziek over het algemeen te luid. Oordopjes kunnen de oorsuizingen van de volgende ochtend besparen.
  • Als mens: tegenwoordig schuilt er overal gevaar voor je oren. Verschillende mensen hebben al zelfmoord gepleegd omdat tinnitus een vreselijke ziekte is. Het gebrek aan sociaal contact sleept de mensen in een neerwaartse spiraal. Dit gepaard met voortdurende pijn en frustratie leidt vaak tot ernstige depressies. Oorsuizingen is geen lachertje!
  • Als motorijder: geen last meer van windsuizen in je oren.
  • Als toerist: lekker gerust op het vliegtuig in slaap vallen met oordopjes in.

Welke oordopjes bestaan er allemaal?

Er zijn oordopjes met verschillende functies. Sommigen zijn tegen water bestand en worden gebruikt bij het zwemmen, andere dienen om alle geluid tegen te houden. Er zijn ook speciale oordopjes waarbij muziek nog zeer goed hoorbaar is, maar gewoon stiller. Oordopjes kunnen op maat gemaakt worden om goed in je oren te passen. Zo bestaan er zachte (kneedbare) oordopjes en harde oordopjes (meer gelijkend op een oortje voor een mp3speler).

Waar kan ik oordopjes kopen?

Oordopjes kan je overal kopen. Op festivals als Pukkelpop worden er zelfs 50,000 uitgedeeld, ter waarde van 45,000 euro! Goedkope oordopjes vind je in winkels als het kruidvat, brico, maar ook bij de apotheker, een opticien, muziekwinkels en in gespecialiseerde winkels.

Verschillende oordopjes

Gele/Oranje oordopjes
Dit zijn de goedkoopste oordopjes. Je kan ze vinden in normale winkels aan 2 tot 5 euro voor 2 of 3 paar. Na ze opgewarmd en gekneed te hebben met je handen, draai je deze in wijzers zin in je oor. Voor deze prijs moet je natuurlijk niet de allerbeste kwaliteit verwachten. Ze vervormen het geluid, zodat muziek luisteren minder aangenaam wordt. Bovendien zitten ze niet erg comfortabel, zijn ze erg opvallend en esthetisch ook niet van het hoogste niveau.
Wasbolletjes
Wasbolletjes zijn een alternatief voor oordopjes. Het zijn kleine bolletjes die je na kneden in de oor kan plaatsen. Deze zitten iets gemakkelijker dan de Gele/Oranje oordopjes. Ze kosten ook een stuk minder (3 euro voor 6-7 paar), maar kunnen maar één keer gebruikt worden. Steek ze vooral niet te diep in het oor.
Moldex Plugs
Moldex is een internationaal bedrijf dat over de hele wereld oordoppen verdeeld. Hun bekendste paar oordoppen zijn de Moldex SparkPlugs. Foam - zachte - oordoppen met stijl. Ze komen in mooie kleurtjes en zien er hip uit. Ze zijn vervaardigd uit extra zacht schuim, wat ze aangenamer maakt t.o.v. de vorige twee suggesties. De prijs is vergelijkbaar met de vorige twee.
Alpine oordopjes
Alpine is een fabrikant van oordopjes. Ze produceren oordoppen voor verschillende doeleinden. De populairste blijft de Alpine Party plug. Deze zijn herbruikbaar en kosten slechts 11 euro. De oordoppen steken niet uit de oren, geven een vrij en aangenaam gevoel. Na enkele minuten ben je zelfs vergeten dat je oordopjes in hebt. Ze zijn speciaal ontworpen om naar festivals en concerten te gaan. De muziek wordt niet vervormd en ook een gesprek voeren vormt geen probleem.

Prijs-kwaliteit zeker een aanrader
Alpine verkoopt ook hoofdtelefoons en In-Ear-Speakers omdat deze beter zijn dan de doorsnee 'oortjes' (=speakers).

Laperre oordopjes

Het Belgische bedrijf Laperre werkt samen met Alpine. Ze maken oordoppen op maat, met verschillende Alpine filters die je zelf gemakkelijk kan vervangen. Mits voorzichtig gebruik gaan ze lang mee. Een op maat gemaakt paar oordopjes kost om en bij de 100 euro, maar is zijn geld zeker waard. Omdat je de filters kan vervangen, kan je ze voor verschillende aangelegenheden gebruiken. Een sterkere filter tijdens het slapen en een zachtere filter als je naar een fuif of concert gaat. Sommige filters zijn zodanig sterk dat een gesprek voeren lastig wordt. Maar dan kan je gewoon de filter vervangen uiteraard. Een nadeel is wel dat het wennen is om ze in te steken. Dit zijn harde oordopjes (al de vorige waren zachte) en voelen in het begin wat vreemd aan.

Met oordopjes in kan je met een gerust gevoel genieten van alle festivals deze zomer. Feesten maar!
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een aantal soorten gehoorbescherming en hun toepassingEen aantal soorten gehoorbescherming en hun toepassingTijdens geluidsoverlast zijn ze een uitkomst: oordoppen en oorkappen. Gehoorbeschermers worden veel gebruikt tijdens con…
Gehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenGehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenHarde muziek en knallend vuurwerk doen een aanslag op ons gehoor. Wie te lang in een ruimte met harde muziek heeft gesta…
Gehoorbescherming: oordoppen tegen gehoorschade en doofheidGehoorbescherming: oordoppen tegen gehoorschade en doofheidHet inmiddels algemeen bekend dat bij veel mensen het gehoor is aangetast door overmatige blootstelling aan te hard gelu…
Oorsmeer, waar is het goed voor en mag je het verwijderen?Oorsmeer, waar is het goed voor en mag je het verwijderen?De meeste mensen vinden oorsmeer onsmakelijk en vies. Ze willen ook niet dat het voor de ander zichtbaar is. Men gaat he…

Softcups, flexibele en zachte menstruatiecupsDe ontwikkeling van producten om het menstruatiebloed op te vangen gaat steeds verder. Zo zijn er tampons, maandverband…
Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Een operatie is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis. Daarbij komt ook nog dat u in principe nuchter moet zijn…
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 12-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.