Huismiddeltjes tegen aambeien

Huismiddeltjes tegen aambeien Aambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan vaak gepaard met verstopping. Er zijn diverse huismiddeltjes tegen aambeien die de pijn kunnen verlichten, zoals zalf tegen aambeien.

Aambeien

Wie wel eens aambeien heeft gehad, weet wat een helse pijn deze kunnen veroorzaken. Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum welke uit de anus kunnen puilen en kunnen gaan bloeden. Aambeien kunnen zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de anus voorkomen. Aambeien worden dikwijls veroorzaakt door verstopping. Wanneer men last heeft van verstopping, gaat men vaak extra hard persen om de ontlasting kwijt te raken. Hierdoor komt er meer druk op de aderen te staan en kunnen bloedende aambeien optreden.

Aambeien zitbad

  • Oliezitbad: wanneer je zeer pijnlijke aambeien hebt, kan een oliezitbad de pijn wat verlichten. Voeg 2 druppels cipresolie, 2 druppels kamilleolie en 1 druppel pepermuntolie aan een met water gevuld teiltje toe en ga er vijf tot tien minuten in zitten. Breng vervolgens een mengsel van 10 druppels van de cipres-, kamille- en pepermuntolie en 20 druppels plantaardige olie op de pijnlijke plekken aan.
  • Zitbad met eikenschors: maak een afkooksel van een handvol kleingesneden eikenschors en voeg dit aan een warm zitbad van circa 35 tot 37°C toe.

Zalf tegen aambeien

  • Goudsbloemzalf: verwarm wat goudsbloem met eenzelfde hoeveelheid honing au bain marie en meng het geheel goed. Breng vervolgens na elke stoelgang (na goed wassen) wat van de goudsbloemzalf op de aambeien aan.
  • Duizendbladzalf: meng wat gesmolten boter met twee handen gedroogd duizendblad en breng dit dikke mengsel na elke stoelgang op de aambeien aan.

Aambeien voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Om aambeien te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende verse groenten en fruit binnenkrijgt. De voedingsvezels in deze producten helpen verstopping – een belangrijke oorzaak van aambeien – te voorkomen. Ook hete en koude kompressen en wisselbaden kunnen aambeien voorkomen, doordat zij de plaatselijke bloedsomloop stimuleren.

Wanneer naar de huisarts?

Hoewel aambeien in principe onschuldig van aard zijn, is het in sommige gevallen verstandig even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Veel mensen schamen zich een beetje voor hun aambeien, maar dat is nergens voor nodig. Aambeien komen immers vaak voor en de huisarts ziet wel vreemdere dingen. Wanneer is het verstandig om even naar de huisarts te gaan? Wanneer je bloed of slijm bij de ontlasting aantreft, kun je het beste even laten controleren of er inderdaad sprake van onschuldige aambeien is. Wanneer er bloed door de ontlasting heen zit, is contact met de huisarts ten zeerste aan te raden.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer na…

Huismiddeltjes tegen diarreeHuismiddeltjes tegen diarreeDiarree, gekenmerkt door een waterige of slijmerige stoelgang, is een zeer vervelend fenomeen en kan uitdrogingsverschij…
De winterkou in ... voor mens en hondDe winterkou in ... voor mens en hondDe ernstig koude winters, waarbij de koudeperiode beduidend langer is dan enkele dagen, kennen we haast niet meer. We zi…
Bronnen en referenties
  • Cavelius, A. & Frohn, B. (2006). Het grote boek van de volksgeneeskunde: genezen met de krachten van de natuur. Uitgeverij Deltas.
  • (2000) Grootmoeders beste tips: beproefde huismiddeltjes en recepten opnieuw ontdekt. Uitgeverij Reader's Digest.
  • Evans, M. (1997) Handboek voor een natuurlijke gezondheid. Uitgeverij Zuid Boekproducties
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.