Aambeien, een vervelende kwaal!
Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek. Wat zijn het eigenlijk, hoe ontstaat het en wat is er aan te doen?
Gemiddeld 50% van de Nederlanders krijgt een keertje te maken met opgezette aambeien. Het is helemaal niet iets waarvoor geschaamd hoeft te worden, maar vaak gebeurd dit wel. Daarom treft u hieronder alle informatie aan over deze vervelende aandoening.
Inhoud
Wat zijn aambeien?
Iedereen heeft aambeien! Aambeien zijn zwellichamen, ook wel weefsels met bloedvaten genoemd. Deze zwellichamen sluiten de anus lucht- en lekdicht af. Wanneer deze aambeien regelmatig onder hoge druk komen te staan zoals gebeurd bij een verstopping of bij hard persen, loopt de druk in de bloedvaten op. Hierdoor gaan de aambeien opzetten en kunnen ze jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. In de volksmond spreken we dan pas van een aambei. Eigenlijk een foute benaming dus. Als we het hebben over aambeien, bedoelen we dus eigenlijk opgezette aambeien. Voor het gemak wordt in het verdere van dit artikel ook gesproken over aambeien.
Zwanger en aambeien
Hoe kan het toch dat zoveel zwangerschappen gepaard gaan met aambeien? De groeiende druk op de baarmoeder zorgt voor extra druk op de darmen. Dit kan de darmwerking vertraging waardoor zwangere vrouwen vaak last hebben van opstoppingen en harde ontlasting. En juist deze twee dingen zorgen vaak voor het ontstaan van aambeien.
Symptomen
U kunt last hebben van aambeien zonder het te weten. Je merkt het pas wanneer de symptomen optreden. Wat zijn de symptomen eigenlijk?
- Pijn en evt. bloedverlies tijdens de stoelgang
- Zichtbare streepjes bloed op het toiletpapier bij het 'schoonmaken'
- Jeuk rondom de anus
- Irritatie rondom de anus
- Branderig gevoel rondom de anus
- Bultjes aan de wand van de anus
- Een verzakking of uitstulping van een van de aambeien, deze verzakt tot buiten het lichaam.
Twee soorten aambeien
Aambeien zijn onder te verdelen in 2 categorieën:
- Inwendige aambeien: deze liggen boven op de sluitspier van de anus en zijn niet erg pijnlijk. Ze kunnen met de ontlasting mee naar buiten zakken. Daarna kunt u ze met uw vinger weer naar binnen duwen.
- Uitwendige aambeien: als de aambeien buiten de anus zijn gezakt spreken we over uitwendige aambeien. Dit geeft een ongemakkelijke druk rondom de anus. Ook treden dan de verschijnselen van pijn en jeuk tijdens de stoelgang op.
Naar de huisarts?
Omdat aambeien vaak voorkomen is het niet nodig om gelijk naar de huisarts te gaan. Vaak kunt u met een goede verzorging van aambeien, zelf weer van de klachten afkomen. In een aantal gevallen is het wel raadzaam om naar een huisarts te gaan. Dat is wanneer er sprake is van chronische aambeien, plotseling felle pijn rondom de anus, koorts en regelmatig bloed bij de ontlasting.
Zelfzorgmiddelen
Er zijn verschillende middeltjes en zalfjes bij de drogist of apotheek te verkrijgen tegen aambeien en de verzorging daarvan.
- HemoClin Gel: voor behandeling van inwendige aambeien. Deze gel verlicht door het verkoelende effect direct de symptomen.
- HemoClin Spray: deze spray is uitermate geschikt voor uitwendige aambeien. Het is hygiënisch en gemakkelijk aan te brengen. Dit kan op ieder gewenst moment van de dag gedaan worden. Ook te combineren met de HemoClin Gel.
- A. Vogel hamameliszalf: deze zalf helpt snel en effectief bij aambeien zonder bloedverlies. U wast na afloopt van de stoelgang uw anus met koud water en brengt daarna de zalf aan. Deze aambeienzalf bevat enkel plantaardige ingrediënten.