Peesplaatontsteking voet: symptomen, oorzaak en behandeling

Peesplaatontsteking voet: symptomen, oorzaak en behandeling De medische benaming van peesplaatontsteking is 'fasciitis plantaris'. Peesplaatontsteking is een ontsteking van de Plantar Fascia, dat is de peesplaat of peesblad die onder de voet van de tenen naar het hielbot of hielbeen loopt. Deze peesplaat biedt ondersteuning aan de boog van de voet en zorgt ervoor dat je met meer kracht kunt afzetten tijdens hardlopen en springen. Als je loopt, wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. De ontsteking is gelokaliseerd op het aanhechtingspunt van de vezelband en het hielbot. Een peesplaatontsteking veroorzaakt pijn onder je hiel. Het betreft vaak een scherpe pijn bij het staan en een zeurend en/of branderig en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. De belangrijkste symptomen een peesplaatontsteking zijn hielpijn, voetpijn, stijfheid en gevoeligheid. De diagnose peesplaatontsteking wordt gesteld op basis van je klachten en lichamelijk onderzoek. Peesplaatontsteking kan alleen voorkomen of gerelateerd zijn aan onderliggende aandoeningen.
Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan

Wat is een peesplaatontsteking?

Fasciitis plantaris is een ontsteking van de fascia plantaris of plantar fascia, het peesblad of bindweefselband die van het hielbeen naar de tenen toeloopt, waar het uitwaaiert tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het peesblad ondersteunt de boog van je voet en fungeert ook als een schokdemper. Vaak manifesteren klachten aan de peesplaat zich bij de aanhechting van de pees aan het hielbeen. Bij mensen boven de 50 jaar is peesplaatontsteking een veel geziene aandoening. Het kan echter ook voorkomen bij jongere mensen met een staand beroep (soms in combinatie met overgewicht), of die frequent hardlopen of veel aan atletiek doen. Peesplaatonsteking is tevens de oorzaak van hielspoor.

Synoniemen

Een peesplaatontsteking staat ook bekend als plantaire fasciitis of fasciitis plantaris.

Oorzaken van een peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking ontstaat door overmatig gebruik van de voet, waarbij het peesblad geïrriteerd raakt.

Overgewicht is een risicofactor voor peesplaatontsteking / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht is een risicofactor voor peesplaatontsteking / Bron: Taniadimas, Pixabay

Risicofactoren

Veelvoorkomende factoren

Veelvoorkomende risicofactoren zijn onder meer:
  • overgewicht;
  • veel (hard)lopen of veel aan springsporten doen;
  • (hard)lopen of sporten op ongelijkmatig of hard terrein;
  • lang staan (bijvoorbeeld bij een staand beroep); en
  • een strak gespannen achillespees.

Andere risicofactoren

Mensen met platvoeten of juist een hoge voetboog, hebben meer kans dat de bindweefselband geïrriteerd raakt. Daarnaast kan een trauma, zoals te hard neerkomen op de voet, of een slecht afwikkelpatroon van de voet door standafwijkingen, worden geassocieerd met een peesplaatontsteking.

Symptomen van een peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking geeft pijnklachten onder de hiel, wat zich kan uitbreiden naar de voetzool. De pijn treedt vaak op wanneer je gewicht zet op de betreffende voet. De pijn is het hevigst in het begin van belasting (startpijn gedurende de eerste meters lopen).
De pijnklachten kunnen mettertijd toenemen, waardoor je ook klachten kunt ervaren in rust. Heel vaak bevindt zich op de voetzool, vlak bij de middenlijn, een punt dat extra gevoelig is als je erop drukt.

De symptomen van een peesplaatontsteking zijn:
  • Scherpe hielpijn aan de binnenkant van de hiel (net achter de voetboog)
  • Pijn na langdurige rust
  • Lopen en even staan ​​verlengt meestal de plantar fascia, waardoor de hielpijn vermindert of verdwijnt
  • Pijn na langdurige activiteit
  • Gevoeligheid bij aanraking (druk op de onderkant van de hiel is pijnlijk)
  • Pijn bij het naar boven buigen van de voet en tenen, naar het scheenbeen toe, kan ongemakkelijk of pijnlijk zijn
  • Tintelende voeten of branderige voeten (soms)
  • Manklopen (vanwege de pijn)

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van je klachten, je medische voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek zal de arts controleren of er pijn of gevoeligheid in de voet aanwezig is. De locatie van de pijn, kan de oorzaak helpen bepalen.

Beeldvormend onderzoek

Meestal is er geen aanvullend onderzoek nodig. De arts kan röntgenfoto's of een MRI-scan voorstellen om andere oorzaken van een peesplaatontsteking uit te sluiten, zoals een stressfractuur of een beknelde zenuw.

Differentiële diagnose

De volgende aandoening kunnen qua klachten sterke gelijkenis vertonen met een peesplaatontsteking:
  • achillespeesverwondingen
  • bursitis (slijmbeursontsteking)
  • kneuzingen
  • lumbosacrale radiculopathie
  • osteomyelitis (een botinfectie die gewoonlijk wordt veroorzaakt door bacteriën)
  • reactieve artritis
  • tarsaal tunnel syndroom (zie onder)
  • vermoeidheidsbreukje (stressfractuur)

Tarsaal tunnel syndroom

Bij het tarsaal tunnel syndroom is er sprake van een beklemming van een voetzenuw (de nervus tibialis), wat resulteert in pijn aan de zijkant van de voet, pijn onder de voet, branden in de voorvoet en/of een brandende voetzool. Het heeft wel wat weg van het carpale tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt, wat alom bekend is. Het tarsaal tunnel syndroom is echter niet zo bekend en wordt vaak over het hoofd gezien bij het stellen van een diagnose bij voetklachten. Het tarsaal tunnel syndroom komt niet frequent voor en wordt waarschijnlijk om die reden vaak niet als zodanig herkend.

Peesplaatontsteking behandeling

Zelfzorg

Het drie à vier keer per dag gedurende circa vijftien tot twintig minuten toepassen van ijs op het pijnlijke gebied is nuttig om zwelling tegen te gaan. Het ijs moet wel gewikkeld zijn in een handdoek om bevriezing van de huid te voorkomen. Je kunt ook proberen je bewegingsactiviteiten te verminderen of te veranderen. Het gebruik van ondersteunende zooltjes in je schoenen en rekoefeningen kunnen ook helpen om pijn te verlichten. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAIDS), zoals ibuprofen en naproxen, verminderen vaak de ontsteking in het ligament. Wel eerst de bijsluiter lezen.

Podotherapeutische inlays (zooltjes)

Peesplaatontsteking kan adequaat worden behandeld door het dragen van podotherapeutische inlays (zooltjes), waarmee de voetstand en functie verbeterd kan worden en de peesplaat wordt ontlast. Een inlay vermindert de belasting op de bindweefselband. Een inlay wordt op maat gemaakt door een podotherapeut. Een podotherapeut werkt met een een computergestuurd systeem, waarmee uiterst nauwkeurig deze zolen kunnen worden gemaakt. Dergelijke inlays zijn dun en flexibel, waardoor ze in heel veel schoenen passen. Houd er wel rekening mee dat vaak lang duurt voordat de klachten over zijn.

Strekoefeningen

Het dragen van inlays kun je combineren met strekoefeningen. Vaak zal de podotherapeut een achillespees strekoefening aanraden. Bij deze oefening ga je met de bal van je voeten op een trede van de trap staan. Je houdt je benen gestrekt en laat vervolgens beide hielen langzaam zakken. Tel tot 10 en ga dan weer omhoog. Doe deze oefening meerdere keren per dag.

Pijn verlichten (pillen of injectie)

De pijn kun je verlichten door te koelen met ijs gedurende 5 tot 8 minuten (het ijs niet rechtstreeks op de huid leggen). De ontsteking kan, indien dat nodig is, met ontstekingsremmers (NSAID's) of eventueel een injectie worden behandeld.

Prognose

De prognose van een peesplaatontsteking is meestal erg goed. Over het algemeen herstelt een peesplaatontsteking met conservatieve maatregelen die hierboven zijn beschreven.

Complicaties

Het negeren van een peesplaatontsteking kan chronische hielpijn tot gevolg hebben, waardoor je je normale activiteiten en dagelijkse bezigheden niet meer goed kunt uitvoeren. Het veranderen van de manier waarop je loopt om de pijn als gevolg van peesplaatontsteking te minimaliseren, kan leiden tot voetpijn, kniepijn, heuppijn of rugpijn.

Preventie

Is het mogelijk om peesplaatontsteking te voorkomen? Fasciitis plantaris kan alleen worden voorkomen door een onderliggende ontstekingsziekte te behandelen, goede schoenen te dragen en overgewicht te voorkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Peesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielPeesplaatontsteking en hielspoor: ernstige pijn in de hielJe hebt een felle pijn aan de onderkant van je hiel. Vooral 's ochtends als je opstaat of nadat je lang gezeten hebt, is…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…

Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Reflex, reactie op prikkelReflex, reactie op prikkelEen reflex is een reactie op een bepaalde prikkel. Bij baby's wordt vlak na de geboorte bekeken of ze bepaalde reflexen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lubyanka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Healthline. Plantar Fasciitis: Causes, Symptoms, and Diagnosis. https://www.healthline.com/health/plantar-fasciitis (ingezien op 21-5-2018)
  • Mayo Clinic. Plantar fasciitis: Diagnosis & treatment. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/diagnosis-treatment/drc-20354851 (ingezien op 21-5-2018)
  • Mayo Clinic. Plantar fasciitis: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846 (ingezien op 21-5-2018)
  • MedicineNet. Plantar Fasciitis. https://www.medicinenet.com/plantar_fasciitis/article.htm#plantar_fasciitis_facts (ingezien op 21-5-2018)
  • Medscape. Plantar Fasciitis Differential Diagnoses. https://emedicine.medscape.com/article/86143-differential-diagnoses#showall (ingezien op 21-5-2018)
  • Sports-health. Plantar Fasciitis Symptoms. https://www.sports-health.com/sports-injuries/ankle-and-foot-injuries/plantar-fasciitis-symptoms (ingezien op 21-5-2018)
  • www.lopenzonderpijn.nl
  • www.patient.co.uk
  • www.podotherapiewervenschot.nl
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 2: Taniadimas, Pixabay
Reactie

Vj, 07-04-2015
Sinds maart 2013 kreeg ik langzamerhand meer pijn in mijn voeten. Ik dacht eerst vermoeide voeten, vooral 's avonds en in bed werden mijn voeten warm en pijnlijk. Ik sta voor de klas bij kleuters, dus staan en lopen moet de hele dag. In juni 2013 ben ik bij de huisarts geweest en die dacht aan Peesplaatontsteking. Ik moest mijn sporten opgeven en veel rust nemen. Het leek beter te gaan in de zomervakantie, maar toen het nieuwe schooljaar begon, ging het in de tweede week al helemaal mis. Sindsdien heb ik Fysiotherapie, Oefeningen, Taping, Geluidsgolven, Podoloog, Zolen, Rontgen foto's, Shockwavetherapie, Rust, Krukken, Orthopeed, Nachtspalk, Andere Zolen en nog meer geprobeerd in de afgelopen twee jaar. Afgelopen januari kwam ik een folder tegen van het Hielpijncentrum. Daar werd een echo gemaakt en werd er Tarsaal Tunnel Syndroom geconstateerd door een te lang doorlopende kuitspier. Alleen operatief te behandelen volgens de kliniek. Ik baal van alle behandelingen en kosten van de afgelopen twee jaar en het feit dat ik niet meer voor de klas kan staan. Deze diagnose wordt nog regelmatig over het hoofd gezien. Daarom hoop ik anderen er alert op te maken, laat een echo maken bij een specialist. Dan pas kunnen ze echt zien wat er mis is. Reactie infoteur, 23-04-2015
Bedankt voor het delen van uw ervaring. Naar aanleiding van uw reactie heb ik een artikel geschreven over het tarsaal tunnel syndroom: http://goo.gl/wKYlh3

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.