Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingen

- Oorzaken tintelende voeten en handen
- Slapende ledematen
- Perifere neuropathie
- Oorzaken tintelende voeten en handen
- Zenuwbeknellingen
- Systemische ziekten
- Vitaminetekorten
- Alcoholisme
- Toxines / giftige stoffen
- Infecties
- Auto-immuunziekten
- Erfelijke aandoeningen
- Letsel / trauma
- Wanneer de huisarts inschakelen bij tintelende voeten en/of handen?
- Onderzoek en diagnose
- Gesprek over je klachten
- Lichamelijk onderzoek
- Bloedonderzoek
- Beeldvormend onderzoek
- Zenuwgeleidingstesten (EMG)
- Lumbale punctie (in zeldzame gevallen)
- Behandeling van tintelende voeten en handen
- Medicatie op maat
- Fysiotherapie en beweging
- Leefstijl aanpassen
- Warmte- en koudebehandeling
- Massage en ontspanning
- Zorg voor de juiste houding
- Steunmiddelen
- Vermijd giftige stoffen
Oorzaken tintelende voeten en handen
Heb je wel eens dat je handen of voeten ineens beginnen te tintelen, alsof ze slapen? Die kriebelende, prikkende sensatie kan behoorlijk irritant zijn en zorgt ervoor dat je even denkt: "Wat is er aan de hand?" Soms zijn slapende ledematen onschuldig—je hebt gewoon te lang in dezelfde houding gezeten. Maar als het regelmatig gebeurt of langer aanhoudt, kan er meer aan de hand zijn. Tintelingen in je handen en voeten wijzen vaak op perifere neuropathie, een aandoening waarbij de zenuwen beschadigd zijn of bekneld raken. De oorzaken kunnen variëren van vitaminetekorten en alcoholmisbruik tot zenuwbeknellingen en auto-immuunziekten. Of het nu door een systeemziekte, erfelijke aandoening, of giftige stoffen komt, het is altijd een goed idee om verder te kijken en te achterhalen waar die vervelende tintelingen vandaan komen.
Slapende ledematen
Tintelende handen en/of voeten is een zeer veel voorkomend en hinderlijk fenomeen. Vaak is de oorzaak onschuldig en tijdelijk. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de druk op de zenuwen wanneer je te lang op je arm ligt of met je benen over elkaar zit. Er ontstaat dan langdurig druk op één punt, waardoor niet alleen de bloedtoevoer maar ook bepaalde zenuwen worden afgekneld en deze geen boodschappen meer kunnen doorgeven van je hersenen naar je ledemaat. Weer andere zenuwen ter plaatse geven juist tintelingen om je te waarschuwen dat je van houding moet veranderen. Het voelt als speldenprikken. 'Slapende' ledematen zijn vervelend, maar kunnen verder geen kwaad. Als je arm of been slaapt, kun je het beste even rustig bewegen met het betreffende ledemaat. Al vrij snel trekt de vreemde sensatie weer weg.Perifere neuropathie
Het komt echter ook vaak voor dat tintelingen in de handen, voeten of beide, steeds terugkomen of chronisch van aard zijn. Ook kan het gepaard gaan met andere symptomen. zoals pijn, jeuk, gevoelloosheid, en spieratrofie. In dergelijke gevallen kan een tinteling een teken zijn van zenuwbeschadiging, wat kan voortvloeien uit oorzaken variërend van traumatisch letsel, bacteriële of virale infecties, blootstelling aan gifstoffen en systemische ziekten zoals diabetes (suikerziekte).Deze beschadiging van het perifere zenuwstelsel wordt 'perifere neuropathie' genoemd. Perifere neuropathie is een aandoening die de structuur en functie van de zenuwen in de ledematen aantast (zenuwschade). De gevolgen kunnen tijdelijk of blijvend zijn. De klachten manifesteren zich vooral aan de voeten en de handen en bestaan uit pijn, doofheid, tintelingen (tintelend gevoel), vermindering van kracht en verminderde mobiliteit.
Oorzaken tintelende voeten en handen
Diabetes (suikerziekte) is één van de meest voorkomende oorzaken van perifere neuropathie, goed voor ongeveer 30% van de gevallen. Bij diabetische neuropathie krijg je vaak eerst tintelingen en andere klachten in beide voeten en daarna de benen, gevolgd door tintelingen en andere symptomen in beide handen, gevolgd door de armen. Ongeveer tweederde van de mensen met diabetes hebben milde tot ernstige vormen van diabetische neuropathie. Diabetische neuropathie treedt veelal op als je al een paar jaar suikerziekte hebt. Bij mensen met type 2 diabetes kan het soms het eerste verschijnsel zijn. De beschadigingen ontstaan ten gevolge van een slechte functie van de kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen en door een niet goed geregelde bloedsuikerspiegel. Dit geeft vaak pijnklachten en/of een verminderd of tintelend gevoel. Diabetische neuropathie is niet genezen, wel kunnen de klachten en het ziekteproces worden tegengegaan.In 30% van de gevallen van perifere neuropathie, is de oorzaak onbekend. Dit wordt de idiopatische perifere neuropathie genoemd. In de resterende 40% van de gevallen vallen allerlei oorzaken, zoals:
