Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingen

Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingen Heel veel mensen hebben bij tijd en wijle last van tintelende handen en/of tintelende voeten. Deze tintelende sensatie in een ledemaat wordt in medische termen 'paresthesie' genoemd. Het kan in feite overal in het lichaam optreden, maar voorkeurslocaties zijn handen, voeten, armen en benen. Bij paresthesie ervaar je een irritant, tintelend gevoel. Je hand of voet voelt slap en verdoofd aan en het voelt alsof deze niet helemaal meer bij je lichaam hoort. Iedereen kent wel het fenomeen van een slapende ledemaat, maar er kan ook sprake zijn van een neuropathie (zenuwschade), waarbij zenuwen in het lichaam zijn beschadigd. Hierdoor kun je een verminderd gevoel of pijn hebben in delen van het lichaam.

Tintelende handen en/of voeten


Tintelende voet / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.comTintelende voet / Bron: Chingyunsong/Shutterstock.com

Slapende ledematen

Tintelende handen en/of voeten is een zeer veel voorkomend en hinderlijk fenomeen. Vaak is de oorzaak onschuldig en tijdelijk. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de druk op de zenuwen wanneer je te lang op je arm ligt of met je benen over elkaar zit. Er ontstaat dan langdurig druk op één punt, waardoor niet alleen de bloedtoevoer maar ook bepaalde zenuwen worden afgekneld en deze geen boodschappen meer kunnen doorgeven van je hersenen naar je ledemaat. Weer andere zenuwen ter plaatse geven juist tintelingen om je te waarschuwen dat je van houding moet veranderen. Het voelt als speldenprikken. 'Slapende' ledematen zijn vervelend, maar kunnen verder geen kwaad. Als je arm of been slaapt, kun je het beste even rustig bewegen met het betreffende ledemaat. Al vrij snel trekt de vreemde sensatie weer weg.

Perifere neuropathie

Het komt echter ook vaak voor dat tintelingen in de handen, voeten of beide, steeds terugkomen of chronisch van aard zijn. Ook kan het gepaard gaan met andere symptomen. zoals pijn, jeuk, gevoelloosheid, en spieratrofie. In dergelijke gevallen kan een tinteling een teken zijn van zenuwbeschadiging, wat kan voortvloeien uit oorzaken variërend van traumatisch letsel, bacteriële of virale infecties, blootstelling aan gifstoffen en systemische ziekten zoals diabetes (suikerziekte).

Deze beschadiging van het perifere zenuwstelsel wordt 'perifere neuropathie' genoemd. Perifere neuropathie is een aandoening die de structuur en functie van de zenuwen in de ledematen aantast (zenuwschade). De gevolgen kunnen tijdelijk of blijvend zijn. De klachten manifesteren zich vooral aan de voeten en de handen en bestaan uit pijn, doofheid, tintelingen (tintelend gevoel), vermindering van kracht en verminderde mobiliteit.

Oorzaken tintelende voeten en handen

Diabetes (suikerziekte) is één van de meest voorkomende oorzaken van perifere neuropathie, goed voor ongeveer 30% van de gevallen. Bij diabetische neuropathie krijg je vaak eerst tintelingen en andere klachten in beide voeten en daarna de benen, gevolgd door tintelingen en andere symptomen in beide handen, gevolgd door de armen. Ongeveer tweederde van de mensen met diabetes hebben milde tot ernstige vormen van diabetische neuropathie. Diabetische neuropathie treedt veelal op als je al een paar jaar suikerziekte hebt. Bij mensen met type 2 diabetes kan het soms het eerste verschijnsel zijn. De beschadigingen ontstaan ten gevolge van een slechte functie van de kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen en door een niet goed geregelde bloedsuikerspiegel. Dit geeft vaak pijnklachten en/of een verminderd of tintelend gevoel. Diabetische neuropathie is niet genezen, wel kunnen de klachten en het ziekteproces worden tegengegaan.

In 30% van de gevallen van perifere neuropathie, is de oorzaak onbekend. Dit wordt de idiopatische perifere neuropathie genoemd. In de resterende 40% van de gevallen vallen allerlei oorzaken, zoals:

Nervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/ShutterstockNervus ulnaris syndroom / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock

Zenuwbeknellingen

Hhierbij raakt een zenuw bekneld in zijn traject, wat aanleiding kan geven tot klachten als tintelingen, pijn of vermindering van kracht en/of gevoel. Een zenuwbeknelling ontstaat vaak waar de zenuw door een tunnel gaat. Meest voorkomend is het carpaletunnelsyndroom (CTS), een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw (nervus medianus) bekneld is. Na CTS komt het nervus ulnaris syndroom het meeste voor. Dit betreft een beknelling bij de elleboog. Bij jongvolwassenen komt het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) veel voor, ook wel aangeduid als costo claviculair syndroom, schoudergordelsyndroom of neurovasculair compressie syndroom. TOS is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld raakt. Typische klachten zijn pijn in je schouders, nek, arm en hand. Vaak ervaar je een tintelend, prikkend of slapend gevoel in je arm of hand aan de zijde waar de beknelling zich bevindt. Een zenuwbeknelling kan ook ontstaan ten gevolge van een systemische ziekte zoals reumatoïde artritis, acromegalie (een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon), of hypothyreoidie (te langzaam werkende schildklier). Een zenuwbeknelling kan ook ontstaan tijdens de zwangerschap.

Systemische ziekten

Deze omvatten onder meer nieraandoeningen, leverziekten, schade aan de bloedvaten en bloedziekten, amyloïdose (een aandoening die gekenmerkt wordt door stapeling van amyloïde), bindweefselontstekingen, hormonale aandoeningen (inclusief hypothyreoïdie) en kanker en goedaardige tumoren die van invloed zijn op de zenuwen, wat onder meer tintelende handen en voeten kan veroorzaken.

Vitaminetekorten

Vitamine E, B1, B3, B6 en B12 zijn essentieel voor een gezonde zenuwfunctie. Een vitamine B12 deficiëntie is een belangrijke oorzaak van perifere neuropathie. Maar te veel B6 kan ook leiden tot tintelingen in de handen en voeten.

Alcoholisme

Alcoholisten hebben meer kans op vitamine tekorten (zoals vitamine B-12) als gevolg van slechte voedingsgewoonten, een veel voorkomende oorzaak van perifere neuropathie. Het is ook mogelijk dat alcoholisme zelf allerlei klachten van het zenuwstelsel en zenuwbeschadiging veroorzaakt, wat 'alcoholische neuropathie' wordt genoemd.

Toxines / giftige stoffen

Deze omvatten onder andere zware metalen zoals lood, arseen, kwik en thallium. Maar je kunt ook denken aan bepaalde medicijnen.

Infecties

Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Lyme, gordelroos (varicella-zoster), cytomegalovirus, Epstein-Barrvirus (afgekort EBV, vooral bekend als veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, ook wel klierkoorts genoemd vanwege opgezette klieren), herpes simplex en hiv/aids.

Auto-immuunziekten

Deze omvatten het Guillain-Barré syndroom (GBS), lupus en reumatoïde artritis.

Erfelijke aandoeningen

Hierbij gaat het om HMSN: hereditaire motorische en sensorische neuropathie. Dit is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. Het staat ook bekend als de ziekte van Charcot Marie Tooth (CMT).

Letsel / trauma

Vaak gerelateerd aan trauma's, waardoor zenuwen bekneld, gebroken of anderszins beschadigd kunnen raken, wat resulteert in zenuwpijn.

Wanneer de huisarts inschakelen bij tintelende voeten en/of handen?

Het is belangrijk om bij aanhoudende tintelingen in je handen en/of voeten je huisarts te raadplegen. Hoe eerder de onderliggende oorzaak van de tintelingen is vastgesteld en onder controle is gebracht, hoe minder kans je hebt op blijvende schade. De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tintelende handen en voeten bij het poepenEen logisch gevolg op het innemen van voedsel is dat de persoon na verloop van tijd de neiging krijgt om te poepen. Het…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Gezondheid: Tintelende handen en voetenGezondheid: Tintelende handen en voetenVeel mensen hebben met enige regelmaat last van tintelende handen en voeten. We benoemen het ook wel zo alsof dat lichaa…
Handen en voeten verzorgenHanden en voeten verzorgenJe handen en voeten worden elke dag intensief gebruikt. Daarom verdienen zeker je handen en voeten een extra verwenbeurt…

De invloed van zwangerschap op huid, haar en nagelsDe invloed van zwangerschap op huid, haar en nagelsTijdens de zwangerschap veranderen door hormonale veranderingen de huid, nagels en haren. Zo is het krijgen van een dikk…
Wat te doen bij chronische hoofdpijnWat te doen bij chronische hoofdpijnIedereen heeft wel eens hoofdpijn, een paracetamol is dan snel gepakt, maar het wordt vervelend wanneer hoofdpijn chroni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
  • Patrice van Efferen. Mordern medisch woordenboek - Praktische snelzoekgids van A-Z. Elmar, Rijswijk, 5e druk 2009.
  • J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.
  • Afbeelding bron 1: Chingyunsong/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Alila Medical Media/Shutterstock
Reacties

Angel, 05-03-2016
Haii,
Een korte vraag: Ik heb al een paar maanden last van tintelingen. Het begon in vingers en tenen, maar is helemaal tot bovenarmen en rug gekomen. Het is in beide benen en handen dus de dokter zei dat het geen zenuwklemming is. Ook is het zo dat als ik een, zoals ik het noem '' aanval '' krijg dan kan ik niet lopen, omdat me benen heel week voelen en heel licht in me hoofd ben. De dokter zei eerst dat het kwam door te lang op computer of telefoon te zitten. Maar ik had het voor weekje weggelegd en het verergerde. Wat kan het zijn van de bovenste redens? Reactie infoteur, 01-05-2016
Vraag uw huisarts of er sprake kan zijn van een neuropathie, het niet goed functioneren van een of meer zenuwen.

Conny, 26-01-2016
Hallo ik heb sinds een paar maanden last van tintelingen in mijn handen/vingers en mijn 3 middelste tenen aan beide voeten voelen vaak dood aan en zijn dan niet goed te buigen.
Nu heb ik sinds maart 2015 last van trage schildklier. dus ik weet niet of dit hier bij hoort of waar wel.
Mijn huisarts kan het ook niet thuis brengen en schreef me vitaminen pillen voor maar tot nu toe niks helpt. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 07-02-2016
Een vitamine B12-tekort kan een waaier aan klachten veroorzaken, onder meer tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten, zenuwpijn en uitvalsverschijnselen. Wanneer een vitamine B12-tekort wordt vermoed, dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Tevens moet dan bekeken worden of een vitamine B12-tekort is ontstaan omdat het lichaam geen vitamine B12 meer op kan nemen. Als er geen of erg weinig productie van intrinsic factor is –een stofje dat belangrijk is voor een goede opname van vitamine B12 in de dunne darm– wordt vitamine B12 meestal via een injectie toegediend die direct in het bloed wordt opgenomen.

Michael, 14-03-2015
Hallo,

Ik voel nu sinds een paar weken tintelingen in mijn rechtervoet, vlakbij mijn hak. Het zijn hele lichte tintelingen en ik voel het vooral als ik met mijn benen gekruist zit of met mijn rechterbeen over mijn linker heen. Heb wel vaker last van tintelingen gaat maar dat is ook altijd weer weggegaan. Nu houdt het dus een aardige tijd aan en ben ik erg benieuwd wat het is. Reactie infoteur, 29-03-2015
Door de druk knel je waarschijnlijk de bloedtoevoer en bepaalde zenuwen af. Sommige zenuwen geven in dat geval tintelingen. Als het aanhoudt of verergert, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.