Tintelende voeten: oorzaken, symptomen en behandeling
Tintelende voeten is de sensatie van speldenprikjes of tintelingen. Deze stoornis in de gevoelssensatie staat ook wel bekend als 'paresthesie'. Tintelende voeten is een veel voorkomend symptoom dat mild of ernstig, tijdelijk of chronisch kan zijn. Vaak worden tintelende voeten veroorzaakt door druk op de zenuwen, wat kan komen door met je benen over elkaar te zitten of door te lang op je voeten te zitten. Dit soort tintelingen verdwijnen snel nadat de druk is afgenomen. Prikkelingen in de voeten kunnen echter soms een symptoom zijn van een ernstiger aandoening zoals perifere neuropathie (zenuwbeschadiging) of diabetes. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van een soort perifere neuropathie (er zijn meer dan 100 verschillende soorten). Als het tintelende gevoel in je voeten aanhoudt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen voor het geval er een onderliggende aandoening is, zoals een systemische ziekte.
Tintelende voeten symptomen
Naast het gevoel van speldenprikken in de voet, zijn er andere symptomen die soms gepaard kunnen gaan met tintelende voeten, waaronder:
Als tintelende voeten gepaard gaan met andere symptomen zoals deze, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Deze symptomen moeten serieus worden genomen en beoordeeld worden door een arts.
Oorzaken van tintelende voeten
Aandoeningen
De ernst en duur van tintelende voeten zal variëren, afhankelijk van de oorzaak. Veelvoorkomende oorzaken van tintelende voeten zijn:
Te veel of te weinig vitaminen
De zenuwen in je lichaam hebben de vitaminen
E,
B1,
B3,
B6, en B12 nodig om goed te functioneren. Maar teveel van een van deze vitaminen kan tintelingen veroorzaken, terwijl onvoldoende vitamine-inname kan leiden tot aandoeningen zoals perifere neuropathie. Neem je voedingsgewoonten onder de loep en kijk of je dagelijks de juiste hoeveelheid vitamines binnenkrijgt om problemen zoals tintelende voeten te voorkomen.
Tintelingen door vitamine B12-tekort
Symptomen
Een
vitamine B12-tekort kan tintelingen in de handen en voeten veroorzaken. Een ernstige vitamine B12-tekort kan leiden tot tintelingen of een verlies van gevoel in handen en voeten,
spierzwakte, moeite met lopen, verwardheid en
depressie. Vitamine B12-tekort wordt geassocieerd met een tal van andere symptomen, waaronder
hartkloppingen,
kortademigheid,
bleke huid,
tongontsteking,
obstipatie,
diarree,
verlies van eetlust.
Risicogroepen
Risicogroepen voor vitamine B12-tekort zijn strikte vegetariërs en veganisten, ouderen, en mensen met een grotere behoefte aan vitamine B12, zoals zwangere vrouwen of personen die lijden aan
bloedarmoede,
kanker en
lever- of
nierziekte.
Tintelende voeten door diabetes
Zenuwschade
Diabetes kan tintelingen van de handen en voeten en gevoelloosheid veroorzaken. Diabetes kan neuropathie of
zenuwschade veroorzaken wat resulteert in pijn, tinteling of gevoelloosheid in de handen, armen, voeten en benen. Dit wordt
diabetische neuropathie genoemd. Alhoewel zenuwproblemen als gevolg van diabetes vaak voorkomen in de ledematen, kunnen zenuwproblemen zich voordoen in elk orgaansysteem, inclusief de darmen, het hart en de geslachtsorganen. Symptomen die samenhangen met zenuwbeschadiging, waaronder tintelingen van de handen en voeten, zijn in het begin vaak mild, maar nemen in de loop van de tijd in ernst toe, omdat er zenuwbeschadiging optreedt. Diabetici zijn gevoeliger voor zenuwcompressie (samendrukking van een zenuw waardoor pijn en functieverlies ontstaat), zoals het
carpaal tunnel syndroom (CTS). CTS kan een secundaire oorzaak zijn van
tintelingen in de hand bij diabetici en kan handspierzwakte of pijn veroorzaken.
Stoppen met roken /
Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comRisico's op neuropathie verkleinen
Een diabeticus kan de kans op neuropathie verkleinen door zijn of haar gewicht in de gaten te houden, voldoende te
bewegen, te
stoppen met roken en te zorgen voor normale
bloedsuikerwaarden.
Huisarts raadplegen
Tintelende voeten mogen nooit worden genegeerd, omdat ze een teken kunnen zijn van een ernstige onderliggende aandoening. Het in een vroeg stadium identificeren van aandoeningen zoals perifere neuropathie en een slechte bloedcirculatie, zou het verschil kunnen betekenen tussen een eenvoudig bezoekje aan de huisarts en wat leefstijlaanpassingen of een uitgebreid behandelplan. Als je duizeligheid, verwardheid, zwakte of verlamming ervaart in combinatie met tintelende voeten, neem dan direct contact op met de huisarts.
Huisarts met patiënt /
Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesOnderzoek en diagnose
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Tintelende voeten worden niet zo gemakkelijk gediagnosticeerd als andere problemen vanwege de verscheidenheid aan mogelijke oorzaken. Je huisarts zal vragen stellen over de klachten die je ervaart en hij zal lichamelijk onderzoek doen. De arts neemt ook de medische voorgeschiedenis van jou en je familie in ogenschouw, evenals je leef- en voedingsgewoonten, het risico van infectieziekten en toxische blootstelling.
Aanvullend onderzoek
Om bepaalde aandoeningen, aandoeningen en ziekten uit te sluiten, kan je arts
bloedonderzoek, een zenuwbiopsie,
schildklierfunctietesten, het meten van vitamineniveaus, een elektromyogram of EMG (om inzicht te krijgen in het functioneren van de zenuwen en spieren), een CT- scan of MRI-scan of andere onderzoeken laten uitvoeren om erachter te komen wat de tintelende voeten veroorzaakt.
Behandeling van tintelende voeten
Behandeling van tintelende voeten zal gebaseerd zijn op de onderliggende oorzaak. Als je bijvoorbeeld te weinig vitamines binnenkrijgt, kan een vitaminesupplement worden aanbevolen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een bepaald medicijn, moet de arts mogelijk de dosering aanpassen of het recept wijzigen. Als je diabetes hebt, moet je wellicht je
bloedsuikerspiegel beter onder controle houden.
Lees verder