Tintelende handen en voeten bij het poepen

Een logisch gevolg op het innemen van voedsel is dat de persoon na verloop van tijd de neiging krijgt om te poepen. Het kan voorkomen dat de ontlasting er af en toe niet op het gewenste moment uitkomt, waardoor we ongeduldig gaan persen. De darmen worden overmatig geactiveerd, waardoor extra bloed benodigd is. Waarom kan men tintelende handen en voeten krijgen bij overmatig persen en hoe kan het eveneens tot hyperventilatie leiden?

Tintelende handen bij het poepen


Neiging hebben en ontlasting

Iedere dag nemen we een zekere hoeveelheid voedsel in, zodat we energie, mineralen, vitaminen, aminozuren binnenkrijgen. Het vormt de basis van alle lichamelijke processen, zodat we kunnen doen wat we willen. Het eten wordt daartoe via de maag in de darmen verteerd, zodat de nodige stoffen via de darmwand worden opgenomen. Het restant wordt tezamen met gal, oude bloedrestanten en bacteriën via de ontlasting afgevoerd. Zodra de endeldarm enigszins is gevuld, krijgt men de neiging om te gaan poepen. Door toedoen van aandoeningen, onvoldoende vochtinname kan de stoelgang lastig gaan, waardoor men vaak veel moet persen. Het kan geregeld tot heftige tintelingen in de handen en/of voeten leiden. Wat zijn hiervan zoal de veroorzakers?

Willen poepen, maar het lukt niet

Veel mensen willen regelmaat hebben voor veel aspecten van het leven. Ook de stoelgang moet op een vast moment komen. Geregeld komt de neiging vanzelf op gang bijvoorbeeld direct na het ontwaken. Men rekent erop dat de afvalstoffen op een vast moment van de dag het lichaam verlaten. Af en toe komt het niet op gang. Dit kan aan darmproblemen liggen, maar ook door verminderde inname van voedsel. Toch wil men dat het eruit komt en dus gaat men onnodig hard persen.

Te veel persen, tintelende handen en voeten

Indien men hard, langdurig en veel perst dan houdt het in dat de darmspieren overactief zijn. Het gedwongen moeten poepen vraagt extra veel bloed van het lichaam, waardoor bloed ook aan de ledematen wordt onttrokken. De overmatige druk in de aderen van de darmen kan eveneens tot aambeien leiden. Door minder bloed in handen en voeten zorgt het ervoor dat de ledematen gaan tintelen. Deze omstandigheid kan een schrikeffect geven, doordat men niet weet wat er aan de hand is. Men raakt ongerust, waardoor de ademhaling verandert.

Relatie met bloedaandoeningen

Mensen met een te lage bloeddruk of problemen met het bloed kunnen vaker tintelende ledematen hebben. Er moeten namelijk voldoende rode bloedlichaampjes aanwezig zijn, om de opgenomen zuurstof te kunnen vervoeren. Ademt de persoon - door toedoen van spanningen, lichamelijk stress en soms het niet kunnen poepen - te hard en te diep in dan krijgt men teveel zuurstof binnen. Om die zuurstof in het lichaam te kunnen vervoeren, zijn extra rode bloedlichaampjes nodig en meer bloed naar de longen stroomt. Die omstandigheid leidt ertoe dat bloed uit andere delen van het lichaam wordt weggetrokken en dus plaatselijk minder zuurstofrijk bloed voorhanden is.

Zelf opgewekte hyperventilatie

Schrikmomenten of angstige omstandigheden kunnen hyperventilatie veroorzaken. Het spontaan hebben van vreemde tintelingen in de handen of voeten, kan het in gang zetten. De ledematen voelen zomaar ongewoon aan, waardoor men als het ware schrikt. Men vraagt zich af wat er aan de hand is, waarnaast men onbewust sneller gaat ademhalen. Oftewel het harde persen kan in sommige omstandigheden tot hyperventilatie leiden. De tintelingen verergeren, waarnaast men het panisch benauwd kan krijgen. Het zweet breekt daarbij uit, waarbij de kans op paniek en/ of flauwvallen aanwezig is. Het is van belang om tot rust te komen. Wat kan men doen?

Hoe te handelen?

Meest belangrijke is dat men tot rust komt en dat de ademhaling weer in een normaal patroon terechtkomt. Het bloed heeft teveel zuurstof opgenomen en dat moet worden gecompenseerd. Door in een zak te ademen, ademt men het uitgeademde kooldioxide weer in. Zuurstof wordt in mindere mate toegevoegd, waardoor het lichaam kan stabiliseren. Zorg ervoor dat u ligt of rustig zit en op een trage manier blijft ademen. Het bloed zal na enkele minuten weer normaal naar de ledematen stromen, waardoor het tintelende gevoel afneemt.

Heeft men een bloedprobleem of aandoening, dan is het altijd verstandig om onnodig veel persen te vermijden. De stoelgang zal op een gegeven moment vanzelf op gang komen. Het is dus goed mogelijk dat u op een ander moment, dan normaal de ontlasting doet. Wacht op de neiging en ga pas dan naar het toilet. Daarnaast kan een blokje omlopen eveneens helpen. De gedachten zijn even ergens anders, zodat de darmen normaal ontspannen reageren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer na…
Aambeien, hoe komt het en wat doe je eraan?Aambeien zijn bloedvaatjes in de anus die vergroot zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maar men praat er ni…

Moederkoorn of moederkoren veroorzaakt gangreenMoederkoorn of moederkoren veroorzaakt gangreenMoederkoorn of moederkoren is een schimmel (Claviceps purpura) die op grassen zoals tarwe, rogge en koren voorkomt. De s…
Yoga tegen lage rugpijnYoga tegen lage rugpijnDe meeste van ons hebben wel eens last van lage rugpijn (gehad). Je kent het wel, een zeurende pijn in het gebied tussen…
Bronnen en referenties
  • Ervaringsdeskundige
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.