Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?
Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer naar een huisarts durven. Wat zijn aambeien eigenlijk, hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf als je ze hebt?
Wat zijn aambeien eigenlijk?
Bijna niemand durft te vertellen wanneer hij last heeft van aambeien, maar eigenlijk heeft iedereen ze! Aambeien horen bij het anale kanaal. Het zijn zwellichamen waarin zich bloedvaten bevinden die kunnen opzetten om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Soms is het zo dat ze onder flinke druk komen te staan, bijvoorbeeld door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten. Hierdoor zetten ze uit en kunnen ze gaan irriteren wat klachten veroorzaakt. In de volksmond spreken wij nu van een aambei.
Hoevaak komen aambeien voor?
Meer mensen hebben aambeien dan je waarschijnlijk denkt. Maar liefst één op de twee mensen heeft er wel eens last van.
Behandeling nodig?
Als je aambeien niet behandeld, kunnen ze steeds groter worden, met nadruk op kúnnen. Ze zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Het is wel zo dat hoe groter ze worden hoe meer ze gaan zakken. Ze kunnen zelfs buiten de anus te zien zijn.
De klachten
De klachten die je met aanbeien kunt krijgen zijn: jeuk en een naar gevoel rond de anus. Soms wordt ook pijn gevoeld en bloed het.
Taboe
Nog steeds maar weinig mensen durft over aanbeien ophartig te praten.
Wat kun je zelf doen aan aambeien?
- Ga regelmatig naar het toilet om te drukken en probeer er voor de zorgen (door de juiste voeding en vocht) dat de ontlasting zacht is. Dan hoeft je minder te persen en heb je minder kans op klachten.
- Drink voldoende (1,5 – 2 liter per dag).
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (een halfuur per dag of meer).
- Eet vezelrijke voeding zoals bruin brood, zemelen, groente en vruchten. Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is Vezels trekken namelijk vocht aan en zorgen er dus voor dat de ontlasting zacht blijft.
- Bij pijn of jeuk bij de anus kun je beter geen ruw wc-papier gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een vochtig doekje en en droog het daarna goed.
- Gebruik liever geen zeep. Dit kan de jeuk en pijn verergeren.
- Medicatie tegen aambeien kan de pijn of jeuk verzachten.
Medicatie tegen aambeien
Er bestaat aambeienzalf en zetpillen om de pijn en jeuk te verzachten die aambeien met zich meebrengt.
Ook A. Vogel heeft een homeopathische zalf: Hemoclin gel. Deze is voor inwendige aambeien. Ook bestaat er een spray van Hemoclin voor uitwendige aambeien.
Alternatieve behandeling om zelf uit te voeren
Doe ijs (ijsblokje) in stevig keukenpapier of in een doekje en houdt deze zo'n 1 tot 3 minuten tegen de anus. De aambeien zullen omhoog gaan omdat ze niet van kou houden. Ze trekken zich weer richting de darmen. Breng een half uur na de ijsbehandeling zalf aan op de anus. Doe deze ijsbehandeling niet te vaak, want voor je darmen is het een schok.