Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?

Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer naar een huisarts durven. Wat zijn aambeien eigenlijk, hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf als je ze hebt?

Wat zijn aambeien eigenlijk?

Bijna niemand durft te vertellen wanneer hij last heeft van aambeien, maar eigenlijk heeft iedereen ze! Aambeien horen bij het anale kanaal. Het zijn zwellichamen waarin zich bloedvaten bevinden die kunnen opzetten om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Soms is het zo dat ze onder flinke druk komen te staan, bijvoorbeeld door hard persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling) of door langdurig hoesten. Hierdoor zetten ze uit en kunnen ze gaan irriteren wat klachten veroorzaakt. In de volksmond spreken wij nu van een aambei.

Hoevaak komen aambeien voor?

Meer mensen hebben aambeien dan je waarschijnlijk denkt. Maar liefst één op de twee mensen heeft er wel eens last van.

Behandeling nodig?

Als je aambeien niet behandeld, kunnen ze steeds groter worden, met nadruk op kúnnen. Ze zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Het is wel zo dat hoe groter ze worden hoe meer ze gaan zakken. Ze kunnen zelfs buiten de anus te zien zijn.

De klachten

De klachten die je met aanbeien kunt krijgen zijn: jeuk en een naar gevoel rond de anus. Soms wordt ook pijn gevoeld en bloed het.

Taboe

Nog steeds maar weinig mensen durft over aanbeien ophartig te praten.

Wat kun je zelf doen aan aambeien?

  • Ga regelmatig naar het toilet om te drukken en probeer er voor de zorgen (door de juiste voeding en vocht) dat de ontlasting zacht is. Dan hoeft je minder te persen en heb je minder kans op klachten.
  • Drink voldoende (1,5 2 liter per dag).
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (een halfuur per dag of meer).
  • Eet vezelrijke voeding zoals bruin brood, zemelen, groente en vruchten. Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is Vezels trekken namelijk vocht aan en zorgen er dus voor dat de ontlasting zacht blijft.
  • Bij pijn of jeuk bij de anus kun je beter geen ruw wc-papier gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een vochtig doekje en en droog het daarna goed.
  • Gebruik liever geen zeep. Dit kan de jeuk en pijn verergeren.
  • Medicatie tegen aambeien kan de pijn of jeuk verzachten.

Medicatie tegen aambeien

Er bestaat aambeienzalf en zetpillen om de pijn en jeuk te verzachten die aambeien met zich meebrengt.
Ook A. Vogel heeft een homeopathische zalf: Hemoclin gel. Deze is voor inwendige aambeien. Ook bestaat er een spray van Hemoclin voor uitwendige aambeien.

Alternatieve behandeling om zelf uit te voeren

Doe ijs (ijsblokje) in stevig keukenpapier of in een doekje en houdt deze zo'n 1 tot 3 minuten tegen de anus. De aambeien zullen omhoog gaan omdat ze niet van kou houden. Ze trekken zich weer richting de darmen. Breng een half uur na de ijsbehandeling zalf aan op de anus. Doe deze ijsbehandeling niet te vaak, want voor je darmen is het een schok.
© 2010 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Aambeien: symptomen, behandeling en genezingBehandeling van verschillende soorten aambeien kan op meerdere manieren. Je kunt aambeien behandelen met een speciale za…

(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?Puistjes, de één heeft er een beetje last van, de ander veel en sommigen hebben er zelfs helemaal geen last van. Wanneer…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.