Plotseling flauwvallen: waardoor raak je bewusteloos?

Plotseling flauwvallen: waardoor raak je bewusteloos? Indien de hersenen tijdelijk niet goed meer functioneren, dan kan men flauwvallen. Daarbij verliest men voor een korte periode het bewustzijn. Dit kan komen door spanningen in het lichaam, maar er kunnen ook enkele ernstige aandoeningen aan ten grondslag liggen. Door welke lichamelijke problemen kan men plotseling flauwvallen, wat kunnen de gevolgen daarvan zijn en waarom is een medische check bij langdurig flauwvallen noodzakelijk?

Plotseling flauwvallen, bewusteloosheid


Onvoldoende stoffen in lichaam

Om goed te kunnen functioneren heeft het lichaam veel stoffen nodig. Is er sprake van flauwte, dan kan het bijvoorbeeld worden veroorzaakt door zouttekorten of B12-deficiëntie. Het kan voorvallen als er sprake is van slecht werkende bloedlichaampjes, waardoor zuurstof onvoldoende wordt aangevoerd. Meerdere bloedaandoeningen kunnen dit veroorzaken, waardoor men de kracht in het lichaam kan verliezen. Het is daarbij noodzaak om voldoende medicatie in te nemen, zodat de aanmaak van gezonde bloedcellen wordt bevorderd.

Brugada syndroom, hartritmestoornis

Het hart moet in een goed ritme kloppen, zodat het lichaam van voldoende zuurstofrijk bloed wordt voorzien. Door toedoen van een tekort aan natrium in de hartspierzenuwen worden signalen niet of onjuist tussen de hersenen en het hart gecommuniceerd. Oftewel het hart kan onjuist kloppen, waardoor de aanvoer van bloed wordt beperkt. Indien het kloppen te traag gaat of het hart te lang stil staat, dan zal men snel het bewustzijn verliezen. Het hart kan wel weer gaan kloppen, echter die omstandigheid moet niet te lang aanhouden. Men kan snel aan hieraan komen te overlijden. Door screening kunnen mensen met aanleg voor het Brugada syndroom wordt geholpen, door een ICD implantaat aan te brengen.

TIA, beroerte, herseninfarct

Heeft men aanleg voor de vorming van bloedpropjes en heeft men last van aderverkalking, dan kan een blokkade in de hersenen optreden. Het houdt in dat tijdelijk of langdurig bepaalde delen van het brein geen of onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Daardoor bestaat de kans dat een deel van de hersenen uitvallen en afsterven. Dit is een zeer ernstige omstandigheid en dient per direct te worden herkend. De persoon zal meer brabbelen, waarbij men de armen of mondhoeken niet gelijktijdig meer kan ophalen. Men is verward en kan het bewustzijn verliezen. Er zal direct medische aandacht moeten worden gegeven, zoals de toediening van anti-trombose vormende medicatie. Het kan gaan om een TIA, beroerte of herseninfarct.

Aneurysma buikaorta

Stevige buikpijn gepaard gaande met een zeer ongemakkelijk gevoel, kan tot duizeligheid en flauwvallen leiden. Vaak zal men zich beter voelen als men gaat zitten, echter is in het geval van AAA verraderlijk. De buikaorta is teveel opgerekt en is deels broos geworden. Omdat de aorta is opgebouwd uit verschillende lagen, zal de eerste pijnlijke steek een aankondiging zijn voor een komende ernstige bloeding. Oftewel de persoon dient direct opgenomen te worden, zodat de aandoening chirurgisch wordt verholpen. Het kan echter voorkomen dat de bloeding per direct start, waardoor de persoon niet meer is te redden. Let wel men kan hier ook aan overlijden als de ruptuur niet is voorgevallen.

Shock door allergische reactie

Sommige personen zijn overgevoelig voor bepaalde stoffen, waarop het lichaam overmatig reageert. Denk aan een wespensteek, de inname van pinda’s of bijvoorbeeld garnalen. De afweer komt dermate heftig in actie, dat er overmatig veel histamine wordt aangemaakt door mestcellen. Het zorgt ervoor dat van het ene op het andere moment de druk om de bloedvaten wegvalt, waardoor ernstige onderdruk ontstaat. Dit is aanleiding voor shock, waarbij de persoon vaak het bewustzijn verliest. Omdat men weet dat men allergisch is, moet men die stoffen altijd vermijden. Toch kan een ongelukje gebeuren en dient adrenaline te worden toegediend. Daartoe heeft de persoon of ouder altijd de EpiPen bij de hand voor het geval dat er iets gebeurt. Let wel dit kan ook voorkomen bij een aandoening zoals mastocytose, waarbij hoge concentraties mestcellen voor veel ongenoegen kunnen zorgen.

Leukemie en plotseling flauwvallen

In het beenmerg worden bloedcellen aangemaakt. In het geval van beenmergkanker oftewel leukemie worden er bloedcellen aangemaakt, welke onvoldoende tot rijping komen. Oftewel het bloed heeft daardoor steeds minder de mogelijkheid om goed te functioneren. De nog aanwezige goed werkende bloedcellen worden daarnaast verdrongen, waardoor het lichaam steeds minder goed functioneert. Gewichtsverlies, weinig kracht hebben en mogelijk flauwvallen zijn de eerste symptomen van deze ingrijpende ziekte.

Voorgaande redenen voor het verlies van bewustzijn zijn aanleiding om direct medische aandacht te krijgen. Verschillende aanleidingen zijn potentieel levensbedreigend en dus dient men direct 112 te bellen.
© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingSyndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingBrugada Syndroom is een genetische aandoening van het hart, waarbij iemand plotseling kan overlijden ten gevolge van een…
Brugada-syndroom: Ernstige ziekte met onregelmatige hartslagBrugada-syndroom: Ernstige ziekte met onregelmatige hartslagHet Brugada-syndroom is een ernstige genetische aandoening waardoor de patiënt een gevaarlijke onregelmatige hartslag (a…
Flauwvallen: oorzakenFlauwvallen: oorzakenFlauwvallen: dat is even schrikken voor de meeste mensen. Toch zijn de oorzaken van flauwvallen vaak onschuldig. Zo kun…
Bewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallenBewusteloos vallen of flauwvallen is een toestand waarin men in een abnormale slaap geraakt. De oorzaken zijn altijd ter…

CVA/herseninfarct en omgaan met vermoeidheidmijn kijk opCVA/herseninfarct en omgaan met vermoeidheidEen CVA of een herseninfarct brengt vaak langdurige, intense vermoeidheid met zich mee. De schade aan iemands hersenen,…
Obsessieve-compulsieve stoornis: soorten en tipsObsessieve-compulsieve stoornis: soorten en tipsEen obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is een angststoornis. Een synoniem ervan is dwangneurose. Een obsessieve-compu…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.