Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?

Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren? Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zittende houding hebben, wordt de endeldarm iets dichtgeknepen en daardoor wordt de stoelgang bemoeilijkt. Daarbij poept men niet volledig leeg of kan het aanleiding zijn voor obstipatie. Waarom is gehurkt poepen veel beter bij de ontlasting en hoe kan het problemen bij het poepen verhelpen?

Gehurkt poepen


Poepen in de oudheid

In de oertijd dat de mens nog jager was, had men nog geen toilet. De ontlasting deed men gewoon open en bloot in het veld, waarbij men gehurkt ging poepen. Het door de knieën gaan om van de keutel verlost te zijn, is de meest logische stand. Staat men en heeft men de drang, dan kan men het goed ophouden. Dit wordt al veel lastiger indien men zit of nog verder door de knieën gaat. Waarom kan men de ontlasting staand goed ophouden en waarom poept men beter als men hurkt?

Lus om de endeldarm

Waarom we de keutel bij het staan beter kunnen ophouden, komt door de puborectalis spier. Deze spier zit vast aan het linker schaambeen en gaat via een lus naar het rechter schaambeen. De lus zit daarbij om de endeldarm heen. Deze spier bepaalt tezamen met de anusring hoe goed men de ontlasting kan ophouden. Staat men rechtop dan spant de spier aan, waardoor de endeldarm wordt aangetrokken. Oftewel de endeldarm wordt krom getrokken en de doorgang wordt samengeknepen. De lus zorgt ervoor dat men bij drang om te poepen het kan tegenhouden.

Op het toilet zitten

Moet men poepen, dan is het normaal dat men naar het toilet gaat. Bij het zitten zorgt de lus om de endeldarm er nog steeds voor dat het wordt aangetrokken. Het wordt echter minder aangetrokken ten opzichte van de staande positie. De endeldarm wordt daarbij alsnog iets schuin getrokken en wordt de doorgang enigszins dichtgeknepen. De mate hiervan is minder dan als men staat, echter het is nog steeds van toepassing. Oftewel als men ontspannen op het toilet zit, wordt de ontlasting in enige mate tegengewerkt. Daardoor is de kans reëel dat men niet volledig leeg poept. Heeft men eveneens een te gespannen bekkenbodem of anusring, dan kan het aanleiding voor obstipatie oftewel opstopping zijn.

Hurktoilet

Om de ontlasting te vergemakkelijken, past men in landen zoals Frankrijk het hurktoilet toe. Men zit daarbij niet, maar men hurkt als het ware boven een gat. In de hurkpositie ontspant de puborectalis spier het meest. Oftewel de lus trekt niet meer aan de endeldarm, waardoor het niet wordt dichtgeknepen en een rechte stand heeft. Opgeslagen poep wordt in die omstandigheid niet meer tegengewerkt, waardoor het eenvoudig naar buiten komt.

Krukje gebruiken voor gehurkte poepen

De meeste mensen hebben een standaard toilet, waarop men tijdens het poepen ontspannen wil zitten. Een alternatief voor een hurktoilet is dan om een krukje te gebruiken. Door de voeten in een verheven stand te brengen, zit men als het ware gehurkt op het toilet. De lus trekt dan niet meer aan de endeldarm, waardoor de ontlasting sneller en makkelijker het lichaam verlaat.

Leeg poepen

Heeft men problemen met de ontlasting dan biedt het gehurkt poepen uitkomst. Het zorgt ervoor dat men meer ontspannen het doet, zonder dat men veel moet persen. Bovendien hoeft men minder vaak naar het toilet, omdat men meer kan poepen of de endeldarm leeg poept. Neem daarom een hurktoilet of een krukje (squatty potty), zodat de ontlastingsproblemen worden vermeden en de endeldarm na de stoelgang werkelijk leeg is. Let wel dit speciale krukje past netjes om de voorzijde van de toiletpot, zodat men een praktische verhoging voor de voeten heeft.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenDoor te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm h…
Obstipatie (verstopping) bij kinderenObstipatie (verstopping) bij kinderenIn de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt totdat het kind aandrang krijgt om te poepen. Als het kind last heeft van…
Niet kunnen poepen: klachten en symptomen bij verstoppingNiet kunnen poepen: klachten en symptomen bij verstoppingNiet kunnen poepen of moeilijk kunnen poepen is een veel voorkomende klacht. Het niet kunnen poepen kan optreden bij zow…

Exoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenExoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenHet 3D printen wordt volop gebruikt om nieuwe bedenksels snel in een prototype te kunnen vertalen. Een nieuwe toepassing…
Werking van aromatherapiemassageWerking van aromatherapiemassageOm te masseren wordt er meestal een vrij neutrale massage-olie gebruikt. Zonder al te veel gedoe kan je er echter een ar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mzacha, Rgbstock
  • http://rdxx.fantasticimageseverywhere.net/you-ve-been-pooping-wrong-your-entire-life-and-you-don-t-even-know-about-it-1?page=6&v=a3jpuBCqhJLwv7gLrxqkTRU11zF1JX0fOw
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaambeenvoeg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Musculus_puborectalis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.