Werking van aromatherapiemassage
Om te masseren wordt er meestal een vrij neutrale massage-olie gebruikt. Zonder al te veel gedoe kan je er echter een aromatherapeutische massage-olie van maken. Op deze wijze kan je de massage weer voor een speciaal doel inzetten. Deze manier van massage wordt veelal binnen het alternatieve geneeswijze-circuit geplaatst. Echter, waar het geplaatst wordt doet in deze niets af aan de werking ervan. Hoe werkt het en hoe wordt het optimaal ingezet?
Aromatherapie in massage
Dat
massage goed voor de mens is, is iets wat al eeuwen geleden is aangetoond. Ook een geur toevoegen aan de massage-olie is niet echt iets nieuws. In een Pakistaans graf is 5000 jaar geleden al een destilleerapparatuur gevonden. Maar men is in Perzië (tegenwoordig Iran) zo’n 1000 na christus gestructureerd begonnen met aromatherapie (ook in massagevorm) en in de late middeleeuwen is het voorzichtig geïntroduceerd in Europa. Veelal werd de bekende jojoba, avocado of amandel ingezet. Meer van deze tijd wordt het als massage echt ingezet met de meest uiteenlopende etherische oliën.
Hoewel critici aangeven dat er geen steekhoudend onderzoek is dat aangeeft dat aromatherapie in massage ook echt werkt, hebben veel mensen er baat bij (ook het placebo-effect kan dus van toegevoegde waarde zijn). Lavendel werd in de 20ste eeuw door de Fransman René Maurice Gattefossé ingezet voor mensen met brandwonden. In 1936 schreef hij er een boek over.
Men gaat uit van de geuren die effect hebben op de hersenen (via het reuksysteem) en de directe farmacologische effecten. Het geneest niet, maar bevordert het zelfgenezend effect. Frankrijk is tot op de dag van vandaag toonaangevend als het gaat om etherische oliën.
Werking etherische geuren
Er zijn de meest uiteenlopende geuren uit de plantenwereld te destilleren en allemaal hebben ze een andere werking voor lichaam en/of geest. Naast een massage, die de diepe werking direct op de huid heeft, kan je er ook voor kiezen om op een brander wat druppels van de betreffende geur in de ruimte te laten komen en/of een geurkaars in de betreffende geur. Maar vergeet ook niet een aansluitend bad te voorzien van enkele druppels van de olie in kwestie. Het totaalplaatje maakt de meest optimale werking, maar het begint bij de aromatherapiemassage. En tenslotte gaat het ook nog eens heerlijk ruiken in huis.
Enkele bekende extracten en hun werking
- Sinaasappel – zorgt voor een prettiger stemming en bevordert de slaap.
- Den – den geeft het idee dat er meer “ruimte” is en kan pijnstillend werken.
- Roos – een van de meest geliefde geuren helpt bij hormonale disbalans, tegen depressie en constipatie.
- Tea tree – goed tegen schimmels en heeft een antiseptische werking.
- Rozemarijn – deze geur zuivert lichaam en geest is verwarmend en opwekkend.
- Ylang ylang – goed tegen de droge huid en verlicht spanning en stress.
- Ceder – tegen benauwdheid, somberheid en angsten.
- Eucalyptus – reinigend bij insectenbeten en infecties en goed tegen verkoudheid en griep.
- Lavendel – kalmerend en antibacterieel.
- Zwarte peperolie – tegen spierpijn.
- Pepermunt – geeft verlichting bij hoofdpijn en verkoudheid en is stimulerend.
- Sandelhoud – goed tegen misselijkheid, huiduitslag en bij blaasontsteking.
- Maskaatsalie – prima om de hormoonhuishouding te stabiliseren.
- Jeneverbes – tegen gewrichtspijn en ontgiftend.
- Bergamotolie – sterk tegen stress.
- Citroengras – geeft versteviging aan de huid, is bloedzuiverend en geeft een positief gevoel.
- Vetiver – kalmerend en aardend (als je je te zweverig voelt).
Goed gevoel
Behalve de werking van de verschillende etherische oliën, is het ook van belang dat de betreffende persoon de geur als “prettig” of beter nog “lekker” ervaart. Bij sommige geuren is het een kwestie van wennen, maar als de persoon er direct een enorme afkeer van heeft, zal er niet veel “te wennen” zijn. Sommige mensen gaan nog een stap verder en willen onderzoeken waarom een bepaalde geur zo’n afweer geeft, maar je kunt ook gewoon op zoek gaan naar een andere geur die wel in de smaak valt.
Tot slot
Soms is het het idee wat werkt en soms is het ook wetenschappelijk aangetoond. Feitelijk zou het niet uit moeten maken, zolang het maar het gewenste effect heeft. Het gebruik van etherische oliën bij massage is een eeuwenoud geliefd middel.