5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonine

5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonine De hoeveelheid serotonine in het lichaam bepaalt de stemming en tevredenheid van de mens. Door toedoen van spanningen of stress kan het aandeel drastisch dalen, waardoor men in een negatieve of depressieve spiraal terechtkomt. Wat is de invloed van serotonine, hoe wordt het door 5-HTP direct door de hersenen aangemaakt en hoe kan griffonia-extract uitkomst bieden?

5-HTP hydroxytryptofaan


Serotonine

Een noodzakelijke tevredenheidsstof in het lichaam is de neurotransmitter serotonine. Is het aandeel in het lichaam relatief hoog dan is de persoon als het ware goed gemutst en zit men erg goed in zijn vel. Indien het serotoninegehalte afneemt, dan neemt die tevredenheid af. Wat zijn de symptomen van een dalend serotoninegehalte, wat heeft 5-HTP daarmee te maken en hoe kan men de tevredenheid middels griffonia-extract stimuleren?

Symptomen van laag gehalte

Door toedoen van stress of angsten wordt de neurotransmitter serotonine volop verbruikt. Omdat het van invloed is op de stemming, neemt de algehele tevredenheid af. Is men overwerkt, heeft men een te druk bestaan of vraagt men teveel van zichzelf, dan kan het tot depressiviteit leiden. Men kan het werk, de spanningen en stress als het ware niet meer aan, waardoor men zich steeds verder afzondert van de omgeving. Het kan potentieel tot een levensbedreigende omstandigheid leiden. Hoe wordt serotonine aangemaakt, hoe ligt 5-HTP daaraan ten grondslag en hoe kan men het handig innemen?

Wat is 5-HTP?

5-HTP oftewel 5-hydroxytryptofaan ook wel INN, oxitriptan genoemd is een in ons lichaam natuurlijk voorkomend aminozuur. Het wordt in de hersenen gebruikt om tryptofaan om te zetten in de neurotransmitters melatonine (werkt als antioxidant, invloed op immuunsysteem) en serotonine (lichamelijke tevredenheid). Het is in deze de directe voorloper van serotonine en heeft rechtstreeks invloed op de stemming en hoe goed men zich voelt.

Bloed-hersenbarrière

Een middel om de aanmaak van serotonine te bevorderen, is tryptofaan. Het is een voorloper van de stof 5-HTP, echter wordt mondjesmaat van het bloed aan de hersenen overgedragen. Deze bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen tegen ongewenste invloeden in het bloed. Denk aan virussen of bacteriën. Het zorgt ervoor dat tryptofaan eveneens zeer beperkt wordt opgenomen. Neemt men echter 5-HTP in, dan wordt het niet tegengehouden. Oftewel bij inname ontvangen de hersenen direct de gunstige werking van 5-HTP en wordt de stemming per ommegaande gestimuleerd.

Griffonia-extract

De griffonia-struik groeit in Centraal- en West-Afrika en kan drie meter hoog worden. Het heeft groene bloemen met peulen. De zaden daarvan bevatten hoge concentraties 5-HTP en dus kan griffonia-extract handig worden ingezet om het optimisme te stimuleren. Bovendien zorgt het ervoor dat het immuunsysteem wordt aangesterkt en vrije-radicalen via de antioxidanten worden afgevangen. Dit laatste houdt in dat de kans op kanker afneemt, doordat schadelijke elementen in het lichaam worden geneutraliseerd.

Optimisme preventief stimuleren

Daalt het serotonine-gehalte, dan neemt de lichamelijke ontevredenheid toe. Het zorgt ervoor dat de stemming daalt, waardoor een opgebrand gevoel, burn-out en depressiviteit in de kaart worden gespeeld. Omdat stress en angsten het overmatig verbruiken, is er verhoogde kans op een negatieve spiraal. Wil men een continu goed gevoel hebben waarbij men alles aan kan, is preventieve inname van griffonia-extract nuttig. Het stimuleert direct de aanmaak van serotonine, doordat de hersenen het rechtstreeks en snel kunnen opnemen. Door het dagelijks in te nemen kan men meer zelfverzekerd op de werkvloer overkomen, waardoor men ook meer vertrouwen in zichzelf krijgt. Het zorgt er eveneens voor dat men meer aan kan, doordat men zich goed en sterk voelt.

Let wel het wordt ten stelligste afgeraden om 5-HTP (griffonia-extract) gecombineerd met tryptofaan-supplementen in te nemen. Het leidt tot overmatige activering, waardoor het positieve effect negatieve gevolgen kan hebben.

Lees verder

© 2015 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Griffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimulerenGriffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimulerenHoe goed we ons voelen hangt voor een groot gedeeld af van het aandeel serotonine in het lichaam. Het is een neurotransm…
Wat is 5-HTP en wat doet het?De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, w…
Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Griffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia is een natuurproduct en bron van 5-HTP dat helpt bij het aanvullen van de in het lichaam aanwezi…

Werking van aromatherapiemassageWerking van aromatherapiemassageOm te masseren wordt er meestal een vrij neutrale massage-olie gebruikt. Zonder al te veel gedoe kan je er echter een ar…
Ozontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenOzontherapie doping of vermindering van gezondheidsklachtenIn Duitsland wordt al vele jaren ozontherapie gegeven aan mensen met verschillende gezondheidsklachten. Ook in Nederland…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 6 september 2015:
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Griffonia_simplicifolia
  • https://en.wikipedia.org/wiki/5-Hydroxytryptophan

Reageer op het artikel "5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonine"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 13-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Serotonine-invloed
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!