Griffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimuleren

Griffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimuleren Hoe goed we ons voelen hangt voor een groot gedeeld af van het aandeel serotonine in het lichaam. Het is een neurotransmitter, waarmee de lichamelijke tevredenheid wordt bepaald. Door toedoen van stressfactoren of angsten kan het serotine-gehalte dalen, waardoor we minder positief denken en ons minder goed voelen. Tryptofaan is een bekend middel om het serotoninegehalte verstevigen, echter het werkt relatief traag. Een andere bron van serotonine-aanmaak is 5-HTP en dat zit volop in Griffonia. Hoe kan Griffonia-extract het optimisme stimuleren en waarom werkt het beter en sneller vergeleken met tryptofaan?

Griffonia-extract


Wat is serotonine?

De stof serotonine heeft grote invloed op vele processen in het lichaam. Een goede serotoninebalans geeft een goed geheugen, veel zelfvertrouwen, een stabiel slaap-waakritme, is van invloed op de lust in seks en eten. Bovendien is het van grote invloed op hoe we ons voelen, oftewel de stemming. Een hoog gehalte betekent dat we tevreden zijn en ons goed voelen, terwijl een laag gehalte tot een negatieve stemming leidt. De voorloper van serotonine is de stof 5-HTP ook wel 5-hydroxytryptamine genoemd. Het aanwezige aandeel 5-HTP bepaalt hoeveel serotonine we hebben en hoe goed we ons voelen. Hoe kan Griffonia-extract de tevredenheid rechtstreeks en snel positief beïnvloeden?

Wat gebeurt erbij stress of angsten?

Het overkomt velen van ons. Door stress op het werk, de angst om ontslagen te worden gecombineerd met een te druk privéleven, hebben we geen tijd meer voor onszelf. In dat geval bepaalt het aandeel serotonine, hoe tevreden we werkelijk zijn. Stress en angsten zijn de tegenpool van serotonine en verbruiken het in hoog tempo. Oftewel de tevredenheid van het lichaam daalt, omdat het serotoninegehalte afneemt. Die omstandigheid kan in een negatieve spiraal terechtkomen, waardoor een burn-out, depressiviteit en een opgebrand gevoel worden veroorzaakt.

L-tryptofaan hersenbarrière en 5-HTP

Een andere bron van 5-HTP is L-tryptofaan. Die stof wordt in de hersenen in 5-HTP omgezet en vervolgens gebruikt om serotonine aan te maken. Probleem is echter dat L-tryptofaan lastig over de bloed-hersenbarrière kan worden vervoerd. Het beschikbare aandeel transportmoleculen, waarmee ook andere nodige aminozuren worden vervoerd is namelijk beperkt. Geregeld leidt het er dus toe dat het vervoer van L-tryptofaan onder de maat is en als zodanig minder 5-HTP kan worden aangemaakt. Dit geeft dus aan dat de inname van tryptofaan supplementen wel kan werken, maar ook door de beperkte transportcapaciteit wordt tegengewerkt. Die barrière is er niet indien 5-HTP wordt ingenomen, waarbij het direct kan worden aangewend om serotonine aan te maken. Let wel om de vervoerscapaciteit van L-tryptofaan te verhogen dient men een koolhydraatrijk voedsel in te nemen, zodat het insulinegehalte stijgt. Probleem daarbij is dat men eveneens aankomt. Daarnaast geldt dat een eiwitrijk dieet de transportcapaciteit voor tryptofaan ondermijnt.

Afvallen door tevredenheid te stimuleren

Naast dat 5-HTP de tevredenheid stimuleert, geeft het ook een meer verzadigd gevoel. Oftewel mensen die problemen hebben met afvallen, kunnen er zo goed mogelijk van gebruik maken. Door eerder een verzadigd of vol gevoel te hebben, zal men automatisch minder gaan eten. Zo krijgt men minder energie binnen, waardoor het lichaam eerder opgeslagen vetten gebruikt. Om het afslanken te helpen, kan men Griffonia-extract gebruiken.

Wat is Griffonia?

Griffonia is een struiksoort dat volop in West-Afrika voorkomt. De zaden werden traditioneel als lustopwekkend gebruikt en de bladeren om wondherstel te stimuleren. Aanvullend bevatten de zaden hoge concentraties 5-HTP. Griffonia-extract is dus de restvloeistof, -olie van de zaden. Oftewel de plant biedt direct de mogelijkheid om de stemming van de persoon rechtstreeks te beïnvloeden. Het extract kan in een vloeistof worden gedaan en opgedronken. Daarnaast kan het ook als tabletvorm worden ingenomen, zodat men de juiste hoeveelheid per dag binnenkrijgt.

Oppassen met dosering Griffonia-extract

Het is van belang dat men niet de dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid overschrijdt. Daarnaast moet het niet worden gecombineerd met tryptofaan supplementen. Men moet dus voor het ene product of het andere kiezen. Een combinatie kan een overmatige stimulatie veroorzaken, waardoor het serotoninegehalte te hard stijgt. Een te hoog 5-HTP-gehalte kan tot heftige nachtmerries, oprispingen, misselijkheid en/ of kramp leiden. Lees dus altijd de bijsluiter van Griffonia. Let wel dat het gecombineerd inname van beide kan leiden tot overmatige activering. Wordt het in de juiste verhouding ingenomen, dan kan het elkaar wel aanvullen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonine5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonineDe hoeveelheid serotonine in het lichaam bepaalt de stemming en tevredenheid van de mens. Door toedoen van spanningen of…
Griffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia: natuurlijke serotonine aanvullingGriffonia simplicifolia is een natuurproduct en bron van 5-HTP dat helpt bij het aanvullen van de in het lichaam aanwezi…
Obsessieve gedachte geuit in dwangmatig gedragObsessieve gedachte geuit in dwangmatig gedragOm de zoveel minuten een repeterende actie doen om fouten te voorkomen, kan door een obsessieve gedachte worden veroorza…
Wat is 5-HTP en wat doet het?De gezondheidsfreaks onder ons hebben er vast al vaker van gehoord of het zelfs al gebruikt: 5-HTP. Maar wat is 5-HTP, w…

Ontspanning middels magnesiumOntspanning middels magnesiumHet mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft,…
De werking van B-vitaminenDe werking van B-vitaminenAlle B-vitaminen zijn betrokken bij het indirect vrijmaken van energie en zijn essentieel voor een goed verloop van het…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 25 februari 2015:
  • http://www.naturafoundation.nl/index.php?objectID=127
  • http://en.wikipedia.org/wiki/5-Hydroxytryptophan
  • http://www.livestrong.com/article/120705-griffonia-seed-side-effects/ (1 maart 2015)
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.