Ontspanning middels magnesium

Ontspanning middels magnesium Het mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft, dan kan het op verschillende vlakken klachten en symptomen veroorzaken. Slecht slapen, gespannenheid en trillingen zijn voorbeelden daarvan. Wat zijn zoal de symptomen van een magnesiumtekort en hoe kunt u via supplementen, zalf of vlokken het gehalte aanvullen, zodat u wel goed kan ontspannen?

Ontspanning en magnesium


Ondersteuning alle lichaamsprocessen

Magnesium is naast zuurstof en water de meest essentiële stof voor ons lichaam. Het is noodzakelijk voor uiteenlopende processen, zodat we ons goed voelen en gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van de binding van heem (ijzerdeeltjes) aan hemoglobine, zodat zuurstof kan worden vervoerd. Daarnaast is het van belang bij de mate van spierspanning. Een hoog calciumgehalte in het lichaam leidt tot gespannen spieren, terwijl magnesium als tegenwerkende kracht de spieren laten ontspannen. Voor een sterk en goed functionerend lichaam is het noodzakelijk dat u voldoende magnesium inneemt.

Een tekort herkennen

Omdat het mineraal van toepassing is op uiteenlopende lichaamsprocessen kan een tekort ook vele klachten geven. Het kan onder andere leiden tot trillingen, kramp, hoofdpijn, geen energie hebben, teveel nadenken, wakker liggen, slechte concentratie, veel hikken, onregelmatige hartslag, zuuroprispingen, overspannenheid of een onrustig gevoel. De lijst aan symptomen is lang, omdat magnesium op veel processen invloed uitoefent. Herkent u enkele van voorgenoemde symptomen, dan kan het zeker door een magnesiumtekort worden veroorzaakt.

ADHD verschijnselen

Het hebben van onvoldoende magnesium is ook gerelateerd aan ADHD. Vaak worden kinderen gediagnosticeerd met ADHD, omdat zij slecht slapen, overactief zijn, slecht concentreren of onrustig zijn. Probleem is dat het kind dan Ritalin of anti-depressiva krijgt toegediend, terwijl dit vaak niet hoeft. Deze middelen hebben een verslavende werking, waardoor men er ook slecht vanaf komt. De symptomen van ADHD komen vaak overeen met de symptomen van een magnesiumtekort. En dat kan dan ook de oorzaak zijn, terwijl er mogelijk geen sprake is van “echte” ADHD. Oftewel middels de inname van magnesium kunnen de verschijnselen drastisch afnemen.

Magnesium inname

Via geregelde magnesium-inname kan het lichaam in een rustige toestand terechtkomen. Oftewel de spierspanning neemt af, trillingen verdwijnen, het hoofd wordt rustiger en de persoon slaapt eveneens beter. De inname van de dagelijkse benodigde hoeveelheid zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen optimaal verlopen. Middels magnesium supplementen zorgt u ervoor, dat u het lichaam goed ondersteunt. Geleidelijk aan kunnen de klachten afnemen, zodat u wel goed tot ontspanning kunt komen.

Via huid laten opnemen

Om optimaal zalf op te kunnen nemen, moet men magnesium ook op dunne huid smeren. Des te dunner de huid, des te beter kan een crème worden opgenomen door de poriën. Denk aan de oksel, onder de voeten, op de enkel of op de borst. Omdat het snel wordt opgenomen kunt u er sneller van profiteren, waarnaast ook een groter aandeel van de zalf wordt opgenomen.

Het in bad doen

Naast orale inname kan het mineraal ook via de poriën van de huid worden opgenomen. Oftewel een magnesium-oplossing toepassen, zorgt ervoor dat de goede werking in de huid trekt en bijvoorbeeld pijnlijke plekken verlicht. Het kan dan ook handig in bad worden gebruikt. Strooi magnesiumvlokken in het warme water en geniet op een ontspannen manier. De spieren verminderen qua spanning en de hersenen beginnen tevredenheidsstoffen aan te maken. Oftewel een goede manier om slaap op te wekken, zodat u heerlijk kunt slapen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…
Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkram…
Magnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcMagnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcEen magnesiumtekort komt steeds meer voor bij mensen (en dieren). Dit komt onder andere omdat de aardbodem en daardoor o…
Magnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium is een mineraal dat van groot belang is voor een goede werking van de spieren, sterke botten en soepele gewric…

Glutation als antioxidant stimuleren om ziekten te vermijdenGlutation als antioxidant stimuleren om ziekten te vermijdenOm het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen worden antioxidanten tezamen met glutation ingezet. Gezamenlijk vormt…
Griffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimulerenGriffonia-extract: anti burn-out en optimisme stimulerenHoe goed we ons voelen hangt voor een groot gedeeld af van het aandeel serotonine in het lichaam. Het is een neurotransm…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 27 februari 2015:
  • http://jessevandervelde.com/magnesium-tekort-symptomen-oorzaken-en-oplossing/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.