Glutation als antioxidant stimuleren om ziekten te vermijden

Glutation als antioxidant stimuleren om ziekten te vermijden Om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen worden antioxidanten tezamen met glutation ingezet. Gezamenlijk vormt het een stevige basis om aandoeningen en ziekten te vermijden. Omdat vrije radicalen worden afgevangen, kunnen deze geen schade aan gezonde lichaamscellen aanrichten. Wat is glutation, hoe beschermt het ons lichaam tegen ziekten zoals kanker en hoe kan de aanmaak ervan worden gestimuleerd?

Glutation antioxidant


Opschonen lichaam

In het lichaam is glutation actief om vrije radicalen gebonden aan lage orde antioxidanten af te vangen. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, caroteen en flavonoïden. Heeft men voldoende van deze antioxidanten, dan kunnen vrije radicalen eraan worden gekoppeld, zodat deze geen aanvullende schade aan lichaamscellen aanrichten. Het vormt de basis van een gezond lichaam, waarbij ziekten of aandoeningen worden vermeden. Glutation is als het ware de grote broer van deze antioxidanten en zorgt ervoor dat de gekoppelde vrije radicalen worden overgenomen. Vervolgens zorgt glutation ervoor dat de antioxidanten aan gal worden toegevoegd, zodat het via de ontlasting het lichaam verlaat. Dit geeft aan dat glutation enerzijds antioxidanten in het lichaam recyclet en anderzijds het lichaam opschoont van ongewenste vrije radicalen. Het kan ervoor zorgen dat men weinig tot geen ziekten onder de leden krijgt.

Invloed van vrije radicalen

Vrije radicalen ontstaan in het lichaam als restproduct van noodzakelijke chemische reacties. Het bestaat uit een ongeladen atoom met een ongepaard elektron (lit.1). Die eigenschap zorgt ervoor dat het gemakkelijk combinaties met andere elementen kan maken. In eerste instantie zullen vrije radicalen aan bacteriën of virussen binden, echter als het aandeel toeneemt zal het andere verbindingen aanmaken. Heeft men onvoldoende antioxidanten, dan worden normale cellen in het lichaam daardoor aangetast. Afhankelijk van welke cellen specifiek worden aangetast, kan het tot uiteenlopende ziekten of aandoeningen leiden.

Ziek zijn door glutationtekort

Gedurende ons leven worden we continu blootgesteld aan ongewenste stoffen, waardoor in toenemende mate vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn. Het houdt in dat er onvoldoende vrije radicalen worden afgevoerd of afvoercapaciteit te beperkt is. Een glutationtekort houdt in dat te weinig vrije radicalen van antioxidanten worden overgenomen, waardoor die antioxidanten minder bescherming kunnen bieden. Oftewel de schadelijke werking kan accumuleren in het lichaam, waardoor gezonde cellen worden aangetast. Die omstandigheid kan verschillende ziekten veroorzaken.

Onvoldoende aanmaak door gen-afwijking

Naast een gelijkmatige afname van glutation kan er ook sprake zijn van een genetische afwijking. Het GSTM1-gen ook wel het glutathione S-transferase M1 genoemd (lit.2) is verantwoordelijk voor de aanmaak van proteïnen, waarmee glutation-aanmaak wordt aangestuurd. Het lichaam kan dus daarmee zelf glutation samenstellen of voortbrengen. Indien dit gen in mindere mate werkt, dan heeft het lichaam onvoldoende glutation. Daardoor worden in verminderde mate vrije radicalen afgevangen en/ of afgevoerd. Men heeft verhoogde kans om zekere aandoeningen of ziekten te krijgen.

Welke ziekten kan tekort veroorzaken?

Vrije radicalen in het lichaam kunnen de oorzaak van vele ziekten zijn. Meest ingrijpende is uiteraard de vorming van kanker, doordat lichaamscellen zijn aangetast en vermeerderen. Het gaat daarnaast om hartproblemen en aan de hersenen gerelateerde ziekten. Denk aan alzheimer, dementie of autisme. In dat geval worden afvalstoffen niet effectief tegengewerkt, waardoor deze vrij radicalen zekere delen van de hersenen aantasten. Om een gezond lichaam te hebben is het dus van belang om de aanmaak van glutation te bevorderen.

Hoe aanmaak stimuleren?

Er zijn meerdere stoffen, welke worden aangewend om glutation aan te maken. Bovendien is het van belang om de samenwerking van glutation tezamen met andere antioxidanten te stimuleren, zodat alle vrije radicalen worden afgevangen. Het vormt de basis van een een langdurig gezond en sterk lichaam. Meest essentieel is voldoende vitamine B6, B12, C, E, selenium en zwavel-inname gecombineerd met enkele keren per week sporten (lit.3). Daartoe kan men gebalanceerde maaltijden innemen, maar het is ook mogelijk om alles bevattende multi-vitaminen (met mineralen) in te nemen. Deze kan men verkrijgen bij de lokale drogisterij.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Vitaminen als antioxidantenVitaminen als antioxidantenAntioxidanten zijn stoffen die in het lichaam vrije radicalen neutraliseren en enzymen reactiveren. Radicalen worden ons…
Antioxidanten verkleinen risico op ernstige aandoeningenMensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten hebben aanzienlijk minder kans om ernstige aandoeningen te ont…
Alzheimer en de invloed van voedingAlzheimer en de invloed van voedingVoeding heeft invloed op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Wanneer voeding vooral uit verzadigde vetten besta…
Ontspanning middels magnesiumOntspanning middels magnesiumHet mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft,…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 1 maart 2015:
  • Lit.1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal_%28scheikunde%29
  • Lit.2: http://www.nature.com/srep/2013/130919/srep02704/full/srep02704.html
  • Lit.3: http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/glutathione-the-mother-of_b_530494.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.