Glutation als antioxidant stimuleren om ziekten te vermijden
Om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen worden antioxidanten tezamen met glutation ingezet. Gezamenlijk vormt het een stevige basis om aandoeningen en ziekten te vermijden. Omdat vrije radicalen worden afgevangen, kunnen deze geen schade aan gezonde lichaamscellen aanrichten. Wat is glutation, hoe beschermt het ons lichaam tegen ziekten zoals kanker en hoe kan de aanmaak ervan worden gestimuleerd?
Glutation antioxidant
Opschonen lichaam
In het lichaam is glutation actief om vrije radicalen gebonden aan lage orde antioxidanten af te vangen. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, caroteen en flavonoïden. Heeft men voldoende van deze antioxidanten, dan kunnen vrije radicalen eraan worden gekoppeld, zodat deze geen aanvullende schade aan lichaamscellen aanrichten. Het vormt de basis van een gezond lichaam, waarbij ziekten of aandoeningen worden vermeden. Glutation is als het ware de grote broer van deze antioxidanten en zorgt ervoor dat de gekoppelde vrije radicalen worden overgenomen. Vervolgens zorgt glutation ervoor dat de antioxidanten aan gal worden toegevoegd, zodat het via de
ontlasting het lichaam verlaat. Dit geeft aan dat glutation enerzijds antioxidanten in het lichaam recyclet en anderzijds het lichaam opschoont van ongewenste vrije radicalen. Het kan ervoor zorgen dat men weinig tot geen ziekten onder de leden krijgt.
Invloed van vrije radicalen
Vrije radicalen ontstaan in het lichaam als restproduct van noodzakelijke chemische reacties. Het bestaat uit een ongeladen atoom met een ongepaard elektron (lit.1). Die eigenschap zorgt ervoor dat het gemakkelijk combinaties met andere elementen kan maken. In eerste instantie zullen vrije radicalen aan bacteriën of virussen binden, echter als het aandeel toeneemt zal het andere verbindingen aanmaken. Heeft men onvoldoende antioxidanten, dan worden normale cellen in het lichaam daardoor aangetast. Afhankelijk van welke cellen specifiek worden aangetast, kan het tot uiteenlopende ziekten of aandoeningen leiden.
Ziek zijn door glutationtekort
Gedurende ons leven worden we continu blootgesteld aan ongewenste stoffen, waardoor in toenemende mate vrije radicalen in ons lichaam aanwezig zijn. Het houdt in dat er onvoldoende vrije radicalen worden afgevoerd of afvoercapaciteit te beperkt is. Een glutationtekort houdt in dat te weinig vrije radicalen van antioxidanten worden overgenomen, waardoor die antioxidanten minder bescherming kunnen bieden. Oftewel de schadelijke werking kan accumuleren in het lichaam, waardoor gezonde cellen worden aangetast. Die omstandigheid kan verschillende ziekten veroorzaken.
Onvoldoende aanmaak door gen-afwijking
Naast een gelijkmatige afname van glutation kan er ook sprake zijn van een genetische afwijking. Het GSTM1-gen ook wel het “
glutathione S-transferase M1” genoemd (lit.2) is verantwoordelijk voor de aanmaak van proteïnen, waarmee glutation-aanmaak wordt aangestuurd. Het lichaam kan dus daarmee zelf glutation samenstellen of voortbrengen. Indien dit gen in mindere mate werkt, dan heeft het lichaam onvoldoende glutation. Daardoor worden in verminderde mate vrije radicalen afgevangen en/ of afgevoerd. Men heeft verhoogde kans om zekere aandoeningen of ziekten te krijgen.
Welke ziekten kan tekort veroorzaken?
Vrije radicalen in het lichaam kunnen de oorzaak van vele ziekten zijn. Meest ingrijpende is uiteraard de vorming van kanker, doordat lichaamscellen zijn aangetast en vermeerderen. Het gaat daarnaast om hartproblemen en aan de hersenen gerelateerde ziekten. Denk aan
alzheimer,
dementie of autisme. In dat geval worden afvalstoffen niet effectief tegengewerkt, waardoor deze vrij radicalen zekere delen van de hersenen aantasten. Om een gezond lichaam te hebben is het dus van belang om de aanmaak van glutation te bevorderen.
Hoe aanmaak stimuleren?
Er zijn meerdere stoffen, welke worden aangewend om glutation aan te maken. Bovendien is het van belang om de samenwerking van glutation tezamen met andere antioxidanten te stimuleren, zodat alle vrije radicalen worden afgevangen. Het vormt de basis van een een langdurig gezond en sterk lichaam. Meest essentieel is voldoende vitamine B6, B12, C, E, selenium en zwavel-inname gecombineerd met enkele keren per week sporten (lit.3). Daartoe kan men gebalanceerde maaltijden innemen, maar het is ook mogelijk om alles bevattende multi-vitaminen (met mineralen) in te nemen. Deze kan men verkrijgen bij de lokale drogisterij.
Lees verder