Magnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etc

Magnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etc Een magnesiumtekort komt steeds meer voor bij mensen (en dieren). Dit komt onder andere omdat de aardbodem en daardoor ook het voedsel dat daarvan af komt veel minder magnesium bevat dan vroeger. Daarom is het voor veel mensen een goed idee om hun niveau van magnesium aan te vullen. Dit kan met tabletten, maar ook door het smeren van magnesiumolie op de huid. Magnesium heeft invloed op onder andere de spieren, hoofdpijn en migraine, zenuwen en vermoeidheid. Magnesium is een mineraal dat bijdraagt tot een normale werking van de spieren en het zenuwstelsel. Magnesiumolie verzorgt stijve en zwaarbelaste spieren en stimuleert de doorbloeding. Het wordt snel opgenomen door de huid en herstelt het magnesiumgehalte daar waar het nodig is. Door de huidopname wordt het maagdarmkanaal niet belast. De spieren in de rug, nek, schouders en kuiten ontspannen en een vermoeid gevoel verdwijnt. Magnesium werkt samen met calcium, waarbij calcium zorgt voor de samentrekking van onder andere spieren en magnesium zorgt voor de ontspanning ervan. Omdat magnesiumolie veel gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen door de huid is het een beter alternatief dan het slikken van pillen.


Wat doet magnesium voor het lichaam?

 • Magnesium speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding en de spieren. Het verwijdert melkzuur na inspanning of stress. Er is ook een verband tussen magnesiumtekort en hartritmestoornissen, het hart is immers een grote spier!
 • Magnesium zorgt, samen met calcium, voor de opbouw van sterke botten. Een goede balans van magnesium en calcium is hierbij essentieel. Te veel calcium, zonder extra magnesium, zorgt voor verkalking in de aderen, spieren en gewrichten.
 • Magnesiumtekort is een bekend verschijnsel bij mensen met vermoeidheidsklachten. Het is van groot belang voor de stofwisseling van koolhydraten en voor het transport en opslag van insuline, dat onze bloedsuikerspiegel reguleert.
 • Omdat magnesium ook de hoofd- en nekspieren kan ontspannen, kan het hoofdpijn voorkomen.
 • Magnesium wordt ook gebruikt door mensen met eczeem, huidallergie, of andere huidklachten. De huid herstelt zich, schilfers verdwijnen en de jeuk neemt meestal snel af. Tevens reinigt chlorofyl, wat rijk is aan magnesium, het bloed.
 • Zenuwen hebben ook magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Daarom kan extra magnesium bijdragen aan minder zenuwpijn.
 • Verder is magnesium een antioxidant en beschermt het daarom tegen vrije radicalen. Daarom werkt het ook tegen veroudering.
 • Magnesium verhoogt de gevoeligheid van insuline en biedt daarom bescherming tegen diabetes en insulineresistentie.

Hoeveel magnesium heeft men nodig per dag?

De ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) voor magnesium is voor mannen en vrouwen verschillend:
 • Vrouwen: 250 - 300 mg p/dag
 • Mannen: 300 - 350 mg p/dag

Ten tijde van stress gebruikt het lichaam veel magnesium en heeft datzelfde lichaam dus per dag ook meer magnesium nodig.

Hoe kan een magnesiumtekort ontstaan?

Er zijn diverse redenen waardoor een tekort aan magnesium kan onstaan:
 • Zoals hierboven al kort werd verteld is de hoeveelheid in de bodem drastisch verlaagd door onder andere gebruik van kunstmest en pesticiden. Groenten zullen daardoor veel minder magnesium bevatten.
 • Maar ook overmatig zweten kan zorgen voor een magnesiumtekort.
 • En stress en slaaptekort spelen ook een rol in het opbouwen van een tekort aan magnesium.
 • Mensen met minder goed werkende darmen zullen vaak daardoor ook problemen hebben met de opnamen van mineralen waaronder ook magnesium.
 • Dit geldt ook voor mensen die maagzuurremmers slikken, de maag kan daardoor minder goed magnesium opnemen.
 • Ook oudere mensen hebben vaak meer moeite met het opnemen van mineralen, waaronder magnesium.
 • Verder kan zelfs de ademhaling invloed hebben op het ontstaan van tekorten aan magnesium. Rustig ademhalen is daarom een aanrader.

Eiwithoudende voeding helpen evenals regelmatige inname van calcium bij de absorptie van magnesium.

Hoe kan men magnesium toevoegen?

Magnesium tabletten zijn overal te koop en ook in allemaal verschillende verbindingen. Zo heb je magnesium in organische en in anorganische verbindingen. Maar men kan een magnesiumtekort ook oplossen door het inwrijven van magnesiumolie of door een paar maal per week een magnesiumolie (voeten)bad te nemen. Magnesiumolie wordt door de huid en het lichaam gemakkelijker opgenomen dan door middel van orale inname. Zeker voor mensen met maag en/of darmproblemen die zeer waarschijnlijk moeite hebben met de opname van magnesium kunnen gebaat zijn bij magnesiumolie. Dit geldt ook voor oudere mensen.

Magnesiumolie

Magnesiumolie kan men kant en klaar kopen, meestal in sprayflesjes van 100 ml. De bekendste merken zijn Zechsal, Golden Naturals en Ozmag. Maar men kan magnesiumolie ook zelf maken! Magnesiumolie is eigenlijk helemaal geen olie. Het wordt zo genoemd omdat het olieachtig aanvoelt op de huid. Het enige wat je nodig hebt om het zelf te maken zijn magnesiumvlokken, gekookt water en een flesje om het in te doen. Je gebruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid water als magnesiumvlokken. Dus bijvoorbeeld 50 ml water en 50 ml vlokken. Doe deze samen in een steelpannetje en kook het water. Als de vlokken opgelost zijn in het water gewoon overgieten in een sprayflesje en de magnesiumolie is klaar.

Hoe gebruikt men magnesiumolie?

Je kunt magnesiumolie op een paar verschillende manieren gebruiken:
 • Door te sprayen op het lichaam
 • Door een voetenbad met magnesiumolie te nemen
 • Door een bad met magnesiumolie te nemen

Een spray met magnesiumolie bevat ongeveer 8 mg magnesium (aangegeven wordt ook 15 mg magnesium-chloride)

Door te sprayen op het lichaam

Spray de olie op de armen, benen of zelfs overal op je lichaam. Sommige mensen adviseren vooral de voetzolen, de buik en de oksels in te smeren. En wrijf het dan goed in. Als men last hebt van specifieke spieren (bijvoorbeeld rusteloze benen) spray de magnesiumolie dan daar. In het begin kan de olie behoorlijk prikken. Dit duurt een aantal minuten. Als het erg vervelend is, dan kan men de olie nog wat verder verdunnen met water. Hoe vaker men de olie gebruikt, hoe minder het tintelende gevoel zal zijn. Sommige mensen laten de olie een kwartier inwerken en halen dan de overtollige olie weg, maar men kan ook gewoon de olie laten zitten op de huid. Het is maar net wat je voorkeur is.
Van de spray wordt voor onderhoud ongeveer 2 sprays per 10 kilo gewicht aangeraden. Dus voor 70 kilo lichaamsgewicht dan 14 sprays per dag. Wil je een tekort aan magnesium opheffen, dan moet je meer denken aan de dubbele hoeveelheid hiervan, 28 sprays dus in dit geval.

Door een voetenbad te nemen

Doe dan wat magnesiumolie (of 100-200 gram magnesiumvlokken) in een teil met warm tot heet water en laat de voeten minimaal 10 tot 20 minuten lekker in dit warme water staan. In het begin zal men wat vaker een voetenbad moeten nemen om het tekort van magnesium aan te vullen. Maar later is één keer in de week voldoende om het magnesiumniveau in het lichaam op peil te houden.

Door een bad te nemen met de magnesiumolie

De olie of de magnesiumvlokken kan men natuurlijk ook gewoon in een bad doen en dan heerlijk ontspannen! Een (voeten)bad met magnesium is bovendien ook erg geschikt voor het afvoeren van afvalstoffen. In een bad zit veel meer water, misschien wel 120 liter, daarom moet je daarvoor ook aardig wat vlokken gebruiken. De hoeveelheid die wordt aangeraden verschilt echter nogal per merk. In het begin is twee maal per week een bad een goede basis om aan te houden, als het tekort is aangevuld kan dat natuurlijk ook minder vaak.

Welke verschillen kan je bemerken door het gebruik van magnesiumolie?

Als je 's avonds net voor het naar bed gaan een (voeten)bad neemt, zal je veel beter slapen door de ontspannende werking van de magnesiumolie. Rusteloze benen zullen zich ontspannen en daardoor weer gewoon goed aanvoelen. Bij gebruik na het sporten zal je veel minder tot geen spierpijn hebben omdat de spieren zich veel beter ontspannen. Misschien zal men zelfs merken dat je minder stress hebt omdat de magnesium de zenuwen helpt ontspannen.En ook voor medische problemen als een hoge bloeddruk of depressie kan magnesium erg goed helpen. Kortom, echt de moeite waard om eens magnesiumolie uit te proberen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkram…
Artrose door stressArtrose door stressEén van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke gewrichten is artrose. Het kraakbeen in de gewrichten wordt door artrose…
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…
Magnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium: opletten voor een magnesiumtekortMagnesium is een mineraal dat van groot belang is voor een goede werking van de spieren, sterke botten en soepele gewric…

Nierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNierschade: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsNiet voor niets worden de nieren een van de meest cruciale organen van het menselijk lichaam genoemd. Ze zorgen voor de…
Last van een najaarsdip?Last van een najaarsdip?Je zou het niet denken, want het weer is begin van herfst nog helemaal niet zo slecht. Toch kunnen de vallende blaadjes,…
Reacties

Marry Honcoop, 16-12-2019
Is het ook in een pil te krijgen?
Ik slik magnesiumcitraat maar heb het gevoel dat het niet voldoende werkt.
wat zou ik het beste kunnen slikken, ik gebruik het voor me spanningshoofdpijn en stijve spieren in me nek? Reactie infoteur, 16-12-2019
Misschien heb je wat aan dit artikel? https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/122411-welk-magnesium-supplement-kiezen.html

Sonja Put, 01-12-2019
Goedemiddag,
Ik gebruik al een poosje magnesium-olie. Ik vind het heel fijn.
Maar nu heb ik de laatste tijd, dat de huid van mijn voetzolen op plaatsen loslaat. Ik kan zo stukjes ervan af trekken.
Is dat wel goed? Doe ik iets verkeerd?


Groetjes,
Sonja Put Reactie infoteur, 02-12-2019
Ik denk dat dit komt door het weken van de voeten in het magnesiumbad. Daardoor laat de oude dode huid en bijvoorbeeld ook eelt los. Als het goed is houd je dan hele zachte voeten over. Maar het moet niet te veel worden natuurlijk. Dan misschien even wat minder vaak een voetenbad nemen.

Weeman, 20-09-2019
Ik wil even kwijt dat magnesium zeker een rol kan spelen bij pijn, vermoeidheid, etc. Echter ikzelf heb veel soorten tabletten en capsules geprobeerd, als ook kilo's magnesiumvlokken in bad. Echter met zeer weinig resultaat. Hou er dus rekening mee dat het ook lang niet altijd de oplossing is. Reactie infoteur, 23-09-2019
Dat klopt natuurlijk helemaal. Als er een andere (medische) oorzaak achter een aandoening zit zal magnesium niet (voldoende) helpen.

Arja de Waard, 10-08-2019
Ik heb al eens magnesiumpoeder gebruikt maar samen met mijn amlodipine was dat geen succes mijn bloeddruk werd erg laag maar zonder pil en met alleen magnesium werkt weer niet voldoende, werkt de olie op dezelfde manier en versterkt het ook de werking van de amlodipine? Reactie infoteur, 12-08-2019
Hallo, Ik weet niet waarvoor u/je dit medicijn slikt? En magnesiumpoeder ken ik niet. Of bedoelt u magnesium sulfaat ( bitterzout )? Dit wordt soms ingenomen om beter naar de wc te kunnen, niet om extra magnesium aan het lichaam toe te voegen.

Lydie Govaerts, 28-07-2019
In 2008 is bij mij fibromyalgie vastgesteld door reumatoloog in een zeer hoge graad. Nu krijg ik al jaren elke maand een infuus met magnesium en later ook Vit B.Het infuus werd jaren gegeven in het ziekenhuis ( 4u), maar nu door thuisverpleging aangesloten. Het duurt enige tijd, maar het helpt wel! Ook magnesiumolie gebruik ik op plaatsen met erge spierpijn. Vit D wordt ook te weinig gecontroleerd en is ook heel belangrijk. Reactie infoteur, 30-07-2019
Wat fijn om te lezen dat de magnesium helpt tegen de fibromyalgie. Ik had inderdaad ook al begrepen dat vitamine D ook een sleutel is bij fibromyalgie. Dat veel mensen daar een tekort aan hebben.

Maria, 19-04-2019
Na een behandeling met magsnesiumolie op mijn benen ben ik extreem vermoeid.
Is dit een bekend fenomeen? Reactie infoteur, 23-04-2019
Heb je dan eenmaal de magnesiumolie geprobeerd? en hoeveel pompjes dan?

Sherida, 13-02-2019
Goed artikel, alleen helpt het ook tegen ontstekingen rondom de gewrichten? Reactie infoteur, 13-02-2019
Magnesium kan zeker werken tegen de pijn in/ bij gewrichten. Zoals b.v. bij reuma en artritis.

Anne-Marie Manders, 27-11-2018
Heb een spier die de zenuw beklemt. Helpt de olie daar ook voor? Reactie infoteur, 27-11-2018
De olie kan helpen de spier en de zenuw te ontspannen als deze gespannen is door magnesium gebrek. Dus ja, de olie zou zeker kunnen helpen.

Carina, 15-05-2018
Hoe zit het met de verhoudingen magnesium vlokken en calcium als je het als spray/ voetenbad gebruikt? Dat is bij inname van pillen wel heel belangrijk wordt er geschreven.
Vriendelijke groet, Carina. Reactie infoteur, 15-05-2018
Dat is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag! Calcium en magnesium beïnvloeden elkaar inderdaad. Neem je bijvoorbeeld veel melkproducten op een dag (dus veel calcium), dan is de kans groot op een magnesiumtekort. Als je last hebt van een calciumtekort, dan is het wel belangrijk om zowel magnesium als calcium in te nemen. Heb je alleen een magnesiumtekort dan is het waarschijnlijk slimmer om alleen magnesium in te nemen/ spray/voetenbad te gebruiken. Dit omdat extra calcium de opname van magnesium tegengaat.

Annemarie Olthuis, 01-12-2017
Hallo,
Ik heb fibromyalgie en sinds vorige week is bekend dat ik twee frozen sholders heb( eerste fase) veel pijn dag en nacht, slecht slapen en erg vermoeid door de pijn. Zou magnesium olie ook wat kunnen helpen, ik heb al zoveel geprobeerd zonder resultaat nml. Mvg Annemarie Olthuis Reactie infoteur, 04-12-2017
Ik weet niet uit mijn hoofd wat de oorzaak is van een frozen shoulder? Maar magnesium olie helpt voor het ontspannen van de spieren. Magnesium is sowieso voor fibromyalgie een heel goed supplement trouwens.
Heb je ook al vitamine B12 geprobeerd om in te nemen? Die zijn te koop als 1000mcg zuigtabletten. Wacht, ik zoek het artikel even voor je op : https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/120316-slijmbeursontsteking-door-een-vitamine-b12-tekort.html Bij mij hielp de B12 echt al binnen een paar dagen (maar ik had nog net geen frozen shoulder).

Marianne, 14-08-2017
Heb 5 maanden geleden een nieuwe knie gekregen. De spieren rondom de knie zijn nu erg gespannen en pijnlijk. De knie wil niet recht hierdoor. Zou de magnesiumolie kunnen helpen? Reactie infoteur, 14-08-2017
De magnesiumolie zal zeker helpen voor het ontspannen van de spieren en veel mensen hebben een magnesium tekort. Maar waarschijnlijk zal ook fysiotherapie nodig zijn om de knie weer recht te krijgen.

Nazanin, 09-01-2016
Hallo,

Ik heb eerder gelezen dat je beter niet in een stalen pan de magnesium moet voegen, maar liever het water in een ander voorwerp overgieten of vanaf een waterkoker overgieten, hoever klopt dit?

EN hoeveel spray-poms moet je sprayen per day?


MVG Nazanin Reactie infoteur, 09-01-2016
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit had gehoord dat je magnesiumvlokken niet in een stalen pan met water mag mengen. ik zal er eens over googlen.
Één spray van magnesiumolie staat gelijk aan 8 mg magnesium. Dus voor 250 mg per dag ( minimum hoeveelheid voor vrouwen ) is dat ongeveer 30 spray-pomps. Maar je krijgt natuurlijk via je eten ook magnesium binnen en zeker met een magnesium voetenbad kan je een eventueel tekort ook sneller aanvullen.

Jannie van Wijk, 05-01-2016
Ik ben in september geopereerd aan mijn voet zit, waarvan ik 3 maande gips heb gehad ben nu aan het revalderen om weer te kunnen lopen. Heb magnesiumolie staan zou ik daarmee mijn voet in kunnen smeren voor betere bloedsomloop en voor de zenuwen? Mvrgr jannie Reactie infoteur, 06-01-2016
Magnesiumolie zal niet echt helpen voor een betere bloedsomloop. Wel voor de ontspanning van spieren en zenuwen. Denk voor betere bloedsomloop eens aan OPC.

Dineke, 30-09-2015
Als ik magnesium, in de vorm van capsule of olie, later op de avond gebruik, ga ik onherroepelijk eng dromen. Een idee hoe dat kan? Reactie infoteur, 30-09-2015
Nee sorry, geen idee hoe dat kan. Maar via google vind je inderdaad meer mensen die zeer levendig dromen na inname van magnesium.

Chrisje, 20-09-2015
Waar kan je magnesiumvlokken verkrijgen? Reactie infoteur, 21-09-2015
De magnesiumvlokken kan je bestellen via internet of kopen bij bijvoorbeeld de drogist of natuurvoedingswinkel.

Heavenly, 22-06-2014
Kan iemand mij vertellen hoelang zelfgemaakte magnesiumolie houdbaar is? Reactie infoteur, 22-06-2014
Vrijwel onbeperkt lijkt mij. Het wordt gemaakt van zout en water, allebei zeer lang houdbaar.

Bahlmann, 18-02-2014
Geachte zijn er al ervaringen? ik heb in het gezicht een hele lichte vorm van huidkanker kan dat ook?
mvg wim Reactie infoteur, 18-02-2014
Waarom zou je magnesiumolie dan willen gebruiken in je gezicht? Ik zou het in ieder geval niet zonder overleg met een arts gebruiken dan.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.