Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderen

Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderen Heeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke relatie tussen deze ziekten en een tekort. Het gaat daarbij voornamelijk om de stoffen calcium, acetylcholine en serotonine. Wat zijn de symptomen van magnesiumtekort, wat is de werking ervan bij ADD, ADHD of Parkinson en hoe kunnen de gevolgen van deze ziekten met magnesium worden behandeld?

Magnesiumolie


Magnesium is noodzakelijk mineraal

Magnesium is als mineraal van wezenlijk belang bij een honderdtal lichaamsprocessen. Oftewel het wordt voor praktisch iedere activiteit in het lichaam gebruikt. Het bevordert zoal de koppeling van zuurstof aan hemoglobine, het laat spieren en daarmee ook de geest ontspannen. Een tekort betekent dat men uiteenlopende problemen of onverklaarbare aandoeningen kan krijgen. Denk aan geregelde kramp, pijn, futloosheid, geïrriteerdheid, overspannenheid of trillingen. Waarom werkt magnesium goed bij ADHD, ADD of Parkinson en hoe is dit gerelateerd aan calcium, acetylcholine en serotonine?

Standaard symptomen magnesiumtekort

Heeft men een magnesiumtekort dan zullen de meeste klachten aan de spieren gerelateerd zijn. Men heeft vaak veel spierpijn, krampen en soms spierzwakte. Aanvullend kan het zijn dat men eerder geprikkeld, chronisch vermoeid is en geen energie heeft. Aanvullend kan men slecht met stress omgaan en is men overgevoelig. Er staat als het ware teveel spanning op de zenuwen en daarmee ook op de spieren. Lusteloosheid kan van invloed zijn op hoeveel men eet als ook de seksualiteit (lit.1). Men slaapt door de gespannenheid slecht, men heeft darmklachten, vaak zware migraine en verminderde opgewektheid tot depressiviteit.

ADHD en ADD

Overmatige activiteit, hyperactiviteit en een depressief gevoel zijn direct gerelateerd aan een magnesiumtekort. Er is geconstateerd dat 95% van de personen met ADHD een tekort heeft (lit.2). Normaal wordt ADHD standaard behandeld middels Ritalin en/ of antidepressiva zoals Seroxat. Oftewel in de meerderheid van de gevallen heeft men geen ADHD, echter wordt dit etiket er ten onrechte opgeplakt. Probleem is aanvullend dat men niet tot heel slecht met dergelijke medicijnen wegens het verslavende effect kan stoppen. Omdat men door een magnesiumtekort verhoogde spanningen heeft, zal men ook eerder een tekort aan serotonine hebben. Dit is een tevredenheidsstof, waarmee de stemming wordt beïnvloed. Het is van invloed bij ADD, waarbij men geregeld manisch depressief is. Het houdt eveneens in dat magnesium is gerelateerd aan hoe goed men met spanningen om kan gaan en of men aanleg heeft om overspannen te raken.

Parkinson

Door toedoen van Parkinson gaat het lichaam beven en trillen. Dit wordt veroorzaakt door een onbalans tussen de neurotransmitter dopamine en acetylcholine. Indien het aandeel dopamine afneemt, krijgt de spieractiveerder acetylcholine de overhand. Bij de synthese van acetylcholine is calcium noodzakelijk (lit.3), zodat spierreceptoren het kunnen herkennen en die informatie omzetten in spierbewegingen. Calcium zorgt er dus indirect voor dat de spieren gespannen zijn en dat trillingen of bevingen van toepassing zijn. De tegenhanger van calcium is magnesium (lit.4) en kan daarmee de invloed van acetylcholine (gedeeltelijk) uitschakelen. Magnesium vormt als het ware een calcium-inhibitor en daarmee ook een acetylcholine-remmer. Twee tot vier keer per dag de ledematen insmeren met magnesiumolie of het langdurig nemen van een warm bad met een rijkelijke hoeveelheid magnesiumvlokken, zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt en bevingen kunnen afnemen. Bijkomstigheid is dat de tevredenheid kan verbeteren en daarmee het aandeel dopamine kan stijgen.

Hoe magnesiumolie of magnesiumvlokken gebruiken?

Men kan magnesium als supplementen innemen, maar men kan het ook op de huid smeren of in bad doen. In de huid zitten volop poriën, welke de gunstige mineralen van een zalf, crème, vlokken of olie kunnen opnemen. Zeker mensen die veel medicamenten moeten innemen, is het laten opnemen via de huid veel gunstiger. Aanvullend supplementen innemen wordt meestal als onprettig ervaren. Door magnesiumolie of –vlokken te gebruiken, kan men er optimaal van profiteren, zodat uiteenlopende lichaamsprocessen kunnen verbeteren. De spierspanning en daarmee de trillingen nemen af en het optimisme kan toenemen. Let wel dat het preventief innemen van magnesium altijd goed is, omdat uiteenlopende lichaamsfuncties worden geholpen.

Aanvullend voedingsadvies

Bij ADD, ADHD en Parkinson moet men goed op de voeding letten. Vermijd donkere koolzuurhoudende frisdranken, energiedrankjes (geraffineerde suikers bevatten veel fosfaten, welke aan magnesium gaan binden) en hartigheden (verhoogt het bloedsuikergehalte en stimuleert afvoer van magnesium via de plas). Drink beperkt tot geen koffie of thee, omdat cafeïne en theïne eveneens de nieren stimuleren om magnesium af te voeren. Het is een bekend verschijnsel dat personen die teveel koffie drinken gestrest zijn en trillingen hebben. Aanvullend moet men alcohol zoveel als mogelijk laten staan. Alcohol wordt omgezet in acetaldehyde en dat wordt vervolgens omgezet in azijnzuur. Acetaldehyde vernauwt de aderen, waardoor de bloeddruk toeneemt en ook de spanningen. Azijnzuur kan een combinatie aangaan met choline, waardoor acetylcholine wordt aangemaakt. Oftewel drank stimuleert de gevolgen van Parkinson. Ook is het stoppen met roken van wezenlijk belang.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcMagnesiumolie, voor vermoeidheid, zenuwen, hoofdpijn etcEen magnesiumtekort komt steeds meer voor bij mensen (en dieren). Dit komt onder andere omdat de aardbodem en daardoor o…
Het mineraal MagnesiumHet mineraal MagnesiumMagnesium staat op de derde plaats van de meest essentiële levensbehoeften van de mens. Op de 1ste plaats vinden we uite…
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
Welk magnesium supplement kiezen?Welk magnesium supplement kiezen?Omdat magnesium niet meer zo veel voorkomt in de bodem bevatten veel voedingsstoffen die uit de bodem komen steeds minde…

Hoe werken edelstenen op ons lichaam?Hoe werken edelstenen op ons lichaam?Over edelsteentherapie is veel geschreven. Er zijn veel artikelen over welke steen voor welke kwaal ondersteuning kan bi…
Exoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenExoskelet via 3D printen om weer te kunnen lopenHet 3D printen wordt volop gebruikt om nieuwe bedenksels snel in een prototype te kunnen vertalen. Een nieuwe toepassing…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 18 oktober 2015:
  • Lit.1: http://www.magnesiumtekort.info/magnesiumtekort-symptomen/
  • Lit.2: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9368235
  • Lit.3: www.jneurosci.org/content/1/7/771.full.pdf
  • Lit.4: http://www.in2health.nl/uitleg-voeding/uitleg-gezond-eten/calcium-en-magnesium-in-balans/
Reactie

Sandra, 16-12-2017
Wat kun je doen om acethylcholine te verlagen? Lijkt me erg belangrijk maar ik kan hier nergens iets over vinden. Is dopamine verhogen voldoende? Reactie infoteur, 18-12-2017
De inname van dopamine kan, maar dan bent u weer afhankelijk van medicatie. Alternatieven zijn bijvoorbeeld de inname van tuinbonen, fluweelbonen (uit india) en bevatten concentraties levodopa en is gelijkwaardig met dopamine (het is mij niet bekend alwaar u fluweelbonen kunt krijgen). Daarnaast is het verstandig om voldoende magnesium in te nemen. Ook stoppen met roken, geen drank en minimaal koffie kan helpen om de invloed te verlagen. Een optimistische instelling helpt eveneens en dat kan bijvoorbeeld worden versterkt met griffonia-extract.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.