Hoe werken edelstenen op ons lichaam?

Hoe werken edelstenen op ons lichaam? Over edelsteentherapie is veel geschreven. Er zijn veel artikelen over welke steen voor welke kwaal ondersteuning kan bieden. Maar hoe werkt het? Een korte toelichting over verschillende theorieën kan hier wat meer duidelijkheid in geven. Hoe dan ook zijn edelstenen een prachtige aanvulling voor het behandelen van klachten, als je ze niet als vervanging van een dokter beschouwt.

Wetenschappelijk bewezen effecten

Laten we beginnen met enkele wetenschappelijk bewezen feiten, die de werking van een edelsteen kunnen verklaren.

Placebo-effect

Hier gaat men er van uit dat iets werkt, omdat men er in gelooft dat het werkt. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat als men proefpersonen in twee groepen deelt en de ene helft een echt medicijn geeft en de andere een nepmiddel, maar beide geloven dat ze een echt medicijn krijgen, de groep met het nepmiddel of placebo evengoed vooruitgang maakt. Het is bewezen dat merkproducten dikwijls als beter ervaren worden, dan goedkopere huismerken of generische geneesmiddelen, al bevatten ze hetzelfde product en is enkel de verpakking anders. Voor het merkproduct wordt meer promotie gemaakt en zo winnen ze ook meer vertrouwen.

Dus misschien werken edelstenen op die manier. Zo krijgt een edelsteen een werking toegekend, zoals bijvoorbeeld een amethist tegen hoofdpijn zou helpen. Heb je die steen bij de hand, kan het zijn dat je hoofdpijn mindert, enkel doordat je het gelooft. Zeker bij hoofdpijnen veroorzaakt door stress of spanning kan het troostende effect van die steen zeker niet uitgesloten worden.

Stress heeft een invloed op de gezondheid. Stenen die als middel tegen stress worden beschreven, zullen mensen misschien ook anders met stress en spanning doen omgaan. Zo kan bijvoorbeeld de sodaliet, die ook tegen stress en hoge bloeddruk werkt, misschien een steuntje geven, waardoor mensen geloven dat ze minder stress hebben en zo ook minder zouden toelaten. Als een verhoogde bloeddruk door de stress veroorzaakt wordt, kan dit ook verklaren, waarom deze naar beneden gaat. Tegenovergesteld kan het ook zijn, dat iemand die bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen heeft en hierdoor weinig initiatief durft nemen, juist meer moed krijgt door bijvoorbeeld een robijn te dragen.

Werking door de huid

Er zijn ook theorieën dat je een steen op de huid moet dragen, willen ze werken. Edelstenen zijn opgebouwd uit elementen en naargelang de steen, is de samenstelling anders en men beweert dat dit de werking kan veroorzaken, omdat de elementen en mineralen als een soort van medicijn door de huid worden opgenomen.

Gezien men tegenwoordig meer en meer medicatie via patches op de huid laat doordringen en dit wel wetenschappelijk bewezen werkt, is deze theorie niet zo onwaarschijnlijk. Dit kan misschien verklaren waarom een steen als hematiet werkt tegen bloedarmoede, gezien deze steen zuiver ijzeroxide is en dus mogelijk ijzer in de huid afgeeft.

Wel dient men hiermee voorzichtig te zijn. Sommige stenen kunnen giftig zijn en het is ook niet zeker of je een juiste dosis binnenkrijgt en het kan ook onderliggende kwalen maskeren. Om verder te gaan op het voorbeeld: bloedarmoede wordt niet altijd enkel door ijzertekort veroorzaakt. Het is wel de meest voorkomende en meest onschuldige oorzaak.

Niet-wetenschappelijke theorieën

Hier enkele alternatieve verklaringen voor de werking van de steen.

Chakra's en trilling

Chakra betekent letterlijk wiel in het Sanskriet. Het zijn volgens de meest gangbare theorie zeven energetische centra in ons lichaam, die de kleuren van de regenboog volgen en elk hun trillingsfrequentie hebben en zo werken op onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Edelstenen hebben hun kleur en zo zijn ze verbonden aan één of meerdere chakra's en zo beïnvloeden ze onze gezondheid. In deze theorie doet het er niet toe of je er in gelooft of niet, maar werkt de steen sowieso altijd. De stenen moeten ook niet op de huid gedragen worden, maar kunnen ook werken enkel door hun aanwezigheid. Enkel als ze in plastiek of een andere niet-natuurlijke barrière worden gestopt, zouden ze in werking minderen.

Dus stenen hebben hun trillingsfrequentie, die via onze chakra's binnenkomt en zo helpen om onze gezondheid te herstellen. Zo gelden blauwe stenen dikwijls als rustgevend en werken ze op de hogere chakra's, terwijl de rode stenen juist op onze onderste chakra's werken en zo energie geven.

Tot slot

Edelsteentherapie is nog steeds niet sluitend wetenschappelijk bewezen en het is nog altijd raadzaam medische hulp te zoeken, maar er zijn nog steeds geen negatieve invloeden waargenomen door het dragen van edelstenen, al zijn de theorieën hierover ook verdeeld.
Sommige edelsteentherapeuten beweren dat opaal, een steen die goed is voor de celgroei en -herstel, mogelijk gevaarlijk is voor kankerpatiënten, omdat die ook tumoren sneller zou kunnen laten groeien. Ook zouden mensen die nogal zenuwachtig of zelfzuchtig van nature zijn, best rode stenen vermijden, omdat deze daar juist nog zenuwachtiger van zouden worden.

Deze theorieën zijn dus niet bewezen. In ieder geval is het niet aan te moedigen bewezen remedies te vervangen door louter edelstenen. Beschouw ze als een extra hulp, die daarnaast ook in een mooi sieraad verwerkt kan zijn of die decoratief kan zijn in de kamer, denk hierbij aan amethistgeodes of agaatschijven.

Lees verder

© 2015 - 2020 Martine77, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Geneeskrachtige edelstenen voor hondenBekend is dat edelstenen mensen kunnen helpen dankzij hun geneeskrachtige werking. Minder bekend is dat edelstenen ook i…
Kristallen en edelstenenKristallen en edelstenenDe een vindt het totale onzin, de ander zegt dat het echt werkt. Kristallen en edelstenen. Wat doet het voor jou? Of heb…
Alternatieve geneeskundeWat is alternatieve geneeskunde? Werken alternatieve geneeswijzen echt? En kan het dragen van een edelsteen echt mijn ge…
Tips bij het kopen van edelstenenTips bij het kopen van edelstenenBij het kopen van edelstenen als sieraad of in kleding moet u rekening houden met een aantal belangrijke zaken om niet m…

The Iceman; de Wim Hof-methodeWie kent hem niet, Wim Hof, beter bekend als The Iceman. De man die in zijn zwembroek bergen heeft bedwongen, stukken va…
Magnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenMagnesiumolie om gevolgen Parkinson en ADHD te verminderenHeeft men een magnesiumtekort dan kunnen de gevolgen erg lijken op ADD, ADHD en Parkinson. Er bestaat een duidelijke rel…
Bronnen en referenties
  • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec02/ch011/ch011b.html
  • http://www.optimalegezondheid.com/het-placebo-effect-verklaard/
  • http://www.altned.nl/informatie/edelsteen-therapie-wat-is-dat/
  • http://www.marjanka.nl/Energie/st-werking.htm

Reageer op het artikel "Hoe werken edelstenen op ons lichaam?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Frank, 10-06-2019 10:33 #1
'Er is nog geen negatieve werking waargenomen door het dragen van edelstenen', helaas gebeurt dit aan de andere kant van de wereld wel. Door de toenemende vraag door dit soort kulpropaganda, moeten steeds meer jonge kinderen werken in de industrie van de edelstenendelving en verwerking, vaak 16 uur per dag, in mijnen en steengroeves en werkplaatsen om de boel te slijpen zonder bescherming. Voor ieder kwaaltje is wel weer een steentje te vinden en als er geen kwaaltje is dan verzinnen we wel een vorm van negatieve energie om mensen zo te intimideren dat ze wel stenen kopen. Dan kan er nog even harder gewerkt worden aan de andere kant van de wereld voor al die hersenspinsels. En daarbij worden hele prachtige grotten gesloopt van dingen als bergkristal omdat ze zogenaamd beter op hun plaats staan in het huis van de een of ander omdat alles wat glimt zo mooi is. Mijnbouw laat hele verwoeste stukken natuur achter. Deze keerzijde aan het delven van die prachtige steentjes, maakt het allemaal niet zo prachtig en verheven om die stenen te verkopen. Het is wel lekker makkelijk geld verdienen aan mensen aan de andere kant van de wereld die voor het blok staan. Ik vind dit de allerhypocrietste kant van die hele new age beweging, die zelf aan alle kanten wijst hoe slecht we met de wereld omgaan en wat er op leeft. Deze handel en wandel is jaren aan de gang en als je bij een edelsteentherapeut komt, dan wordt dit er niet bijverteld, wat niet weet wat niet deert?

Infoteur: Martine77
Gepubliceerd: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Special: Paranormale consulten
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!