Kristallen en edelstenen

Kristallen en edelstenen De een vindt het totale onzin, de ander zegt dat het echt werkt. Kristallen en edelstenen. Wat doet het voor jou? Of heb je nog nooit een edelsteen in je handen gehad? Dat kan natuurlijk ook. Maar toch… je weet het maar nooit. Feit is dat men duizenden jaren geleden al wist dat edelstenen bijzondere krachten bezaten. Men droeg ze als een geluksbrengend amulet of gebruikten ze om ziektes te genezen. Ook vandaag de dag worden kristallen en edelstenen gebruikt door therapeuten om hun behandeling kracht bij te zetten.

Mooi, genezend en mystiek

Soms lijkt het er wel eens op dat ze heel, heel lang geleden slimmer waren dan wij nu in onze moderne tijd. Bepaalde kruiden of voedingsmiddelen worden onderzocht en dan blijkt dat ditzelfde voedingsmiddel al duizenden jaren geleden gebruikt en toegepast werd door de mensen in die tijd. Ook toen geloofde niet iedereen in de natuurlijke geneeskundige krachten van producten gevormd door de natuur en dat hebben veel vrouwen jammerlijk ondervonden tijdens de heksenjacht. Met edelstenen was dit toch anders.

Edelstenen werden gedragen door koningen en vorsten. De kroon van een koning was altijd met schitterende edelstenen ingelegd. Aan de grootte en hoeveelheid edelstenen die een edelman droeg kon men zien hoe belangrijk hij was. Dat edelstenen behalve mooi ook een geneeskrachtige waarde werd toegeschreven blijkt uit het feit dat de sjamanen deze, lang geleden al, gebruikten om ziektes te genezen en ook in de astrologie vinden we edelstenen terug want ieder dierenriemteken/sterrenbeeld heeft zijn eigen bijpassende edelsteen die zijn of haar krachten versterkt of in harmonie brengt.

Alles is energie

De mens bestaat uit energie. Ons lichaam bestaat uit atomen en moleculen die een bepaalde trilling hebben. Onze organen afzonderlijk hebben verschillende trillingen, dus het is niet zo dat een lichaam één en dezelfde trilling heeft en dat dit even heel gemakkelijk te corrigeren is. Ditzelfde geld ook voor kristallen en edelstenen want niet alleen de mens bestaat uit energie, ook alle vaste materie om ons heen bestaat uit energie. Soms is dat moeilijk voor te stellen maar zelfs een tafelpoot bestaat uit energie.

Kristallen en edelstenen ontstaan aan het oppervlak van onze aarde. Ze zijn puur, ze zijn zuiver en er is geen bewerking aan te pas gekomen. Ze zijn ontstaan uit het binnenste van de aarde, dat omhoog gestuwd werd of wordt, want, de aarde is meer dan 4 miljard jaar oud en al die tijd is dat proces al gaande. Deze gesteenten geven afzonderlijke of gemixte trillingen af en omdat ze direct uit de aarde komen zitten ze vol met pure energie. Juist die energie kunnen wij mensen gebruiken om onbalans in lichaam en/of geest te herstellen.

De verschillen in gesteenten, mineralen, kristallen en edelstenen zijn qua trilling in overeenstemming met met de verschillende trillingen die ons lichaam uitzendt. Dit is ook de reden dat bepaalde kristallen of edelstenen invloed hebben op de afzonderlijke organen. Het gaat erom dat het trillingsniveau van de steen gelijk is aan dat van een bepaald orgaan zodat, wanneer er een onbalans in dat orgaan is, de energie die de steen afgeeft kan helpen om de disbalans weer te herstellen.

Het verschil in kristallen en edelstenen qua samenstelling:

  • Een kristal bestaat uit een enkel mineraal dat een regelmatig ogend uiterlijk heeft.
  • Een edelsteen kan uit een enkel mineraal bestaan maar ook uit meerdere en kan daardoor uit meerdere kleuren en variaties bestaan. Dat maakt een edelsteen extra aantrekkelijk als sieraad.

Gelukkig zijn er mensen die alles van kristallen en edelstenen afweten en daarbij ook nog eens heel veel boeken die de beschrijvingen en toepassingen geven van heel veel verschillende gesteenten, kristallen en edelstenen. En toch ben je zelf ook een belangrijke factor wanneer het om het uitkiezen van een bepaalde steen gaat. Je intuïtie is namelijk ook een belangrijk graadmeter die je niet moet onderschatten.

De goede steen uitkiezen

Wanneer je van plan bent om een mooi kristal of edelsteen aan te gaan schaffen is het belangrijk om deze persoonlijk uit te kiezen. Dat wil zeggen: niet via het internet. Het is namelijk zo dat juist door de trillingen die van de kristallen uitgaan jouw intuïtie eigenlijk al aangeeft welke steen je uit zou moeten kiezen. En dat lukt nu eenmaal niet wanneer je naar een plaatje op het scherm zit te kijken.

Eenmaal in een kristallenwinkel is het belangrijk om te weten of je een steen zoekt voor een bepaalde klacht of kwaal of omdat je gewoon graag een mooi juweeltje in de vorm van een armband, ketting of hanger voor jezelf wilt uitzoeken. Wanneer je er echt helemaal geen verstand van hebt en ook je gevoel werkt niet mee, kun je je altijd laten adviseren door de verkoop(st)er. Maar, onderschat je intuïtie nooit en laat die altijd voorgaan op een advies door iemand anders. En natuurlijk is het altijd handig om eerste te vragen welk soort stenen bij jouw specifieke klacht of wens passen. Daarna kun je je dan op die stenen afstemmen.

Het helend effect

Het is zeker zo dat hoe groter een kristal of edelsteen is, hoe ruimer de werking is. Wanneer je een bepaalde ruimte wilt beïnvloeden is een groter exemplaar wel nodig. Voor persoonlijk gebruik zijn er armbanden, kettingen, ringen en oorbellen die rechtstreeks op de huid gedragen worden en zo hun werking kunnen doen. Ook kleine formaten om in je broekzak mee te nemen werken net zo goed. Dit zijn de zogenaamde ‘knuffelstenen’.

Verder kan er nog onderscheid gemaakt worden tussen bewerkte en onbewerkte stenen. Onbewerkte stenen zijn vaak wat ruw en willekeurig van vorm maar je hebt ook hele gepolijste exemplaren die in vorm zijn gepolijst zoals bijvoorbeeld een hartje, massagestaven, bollen of een zelfs een schedel. Het voordeel van polijsten is wel dat de kleuren en insluitsels in de steen veel mooier en helderder worden. Hoe het uiterlijk ook is, het is de binnenkant waar het om gaat en die van een kristal of edelsteen een helend object maakt. Het maakt dus niets uit of de buitenkant glad is of ruw, groot of klein.

Een paar voorbeelden

Amethist

Dit is een steen die de meeste mensen wel kennen. Het is een van de meest voorkomende kristallen. Maar dat wil niet zeggen dat het een simpele steen is. De amethist een krachtige en beschermende steen die kalmeert, reinigt en geneest. Juist door het kalmerende en genezende effect wordt de amethist vaak aangewend wanneer er sprake is van hoofdpijn en migraine. Aangeraden wordt dan om een stuk amethist onder het hoofdkussen te leggen wanneer men gaat slapen. Dit helpt ook wanneer je moeite hebt met in slaap vallen (doordat je maar blijft piekeren en tobben) of vaak last hebt van nachtmerries. Boosheid, woede en onrust verminderen wanneer je amethist bij je draagt en tegelijkertijd verheldert amethist ook de geest zodat je gemakkelijker besluiten kunt nemen en toepassen. Amethist is echt een steen om mee te mediteren en verhoogt ook eventuele gaven die aanwezig zijn.

Rozenkwarts

Nog een voorbeeld is de rozenkwarts. Rozenkwarts is echt een steen van onvoorwaardelijke liefde en oneindige vrede. De rozenkwarts kalmeert, stelt gerust en helpt bij trauma. Rozenkwarts kan worden aangewend als het om relaties gaat. Hij trekt liefde aan en hersteld het vertrouwen en de harmonie en bevrijd je van onderdrukte emoties, oud zeer en verdriet. Rozenkwarts helpt je liefde te geven maar herstelt en versterkt ook de liefde voor jezelf. Men zegt dat rozenkwarts helpt bij borst en longproblemen, nieren en bijnieren geneest en helpt tegen duizeligheid. Rozenkwarts wordt ook aangewend bij ziektes als Parkinson, Alzheimer en dementie. Draag de rozenkwarts aan een ketting dichtbij je hart of plaats een stuk rozenkwarts in de relatiehoek van je huis.

Bergkristal

Als laatste nog even over de bergkristal. Bergkristal is een op het oog niet zo’n bijzondere steen of kwarts omdat hij helemaal kleurloos is maar het tegendeel is waar. Van wit wolkachtig tot zo helder als glas. Hoe helderder het bergkristal hoe krachtiger (duurder) hij zal zijn. De bergkristal versterkt de intuïtie, verhoogt het concentratievermogen en is sowieso een kristal dat helpt om de spirituele ontwikkeling en ‘gave’s’ te versterken en versnellen. Bergkristal helpt bij evenwichtsstoornissen en duizeligheid en geeft zoveel energie af dat, behalve de mens, ook andere kristallen en edelstenen erbij opgeladen kunnen worden. Bergkristal heeft een hele zuivere en pure trilling en wordt door therapeuten vaak gebruikt om de balans tussen lichaam en geest te herstellen.

Er zijn heel veel verschillende kristallen en (half)edelstenen verkrijgbaar. Voor een totaal overzicht heb je een kristallengids nodig. Deze zijn bij de boekhandel verkrijgbaar.

Een grote diversiteit aan vormen

Kristallen zijn in diverse bewerkte en onbewerkte vormen verkrijgbaar zoals:
  • Mineraalmonsters. Dit zijn kristallen of edelstenen die zich nog gedeeltelijk bevinden in de steenmassa waarin ze zijn gevonden.
  • Clusters. Dit zijn kristallen met een gemeenschappelijke basis. Dit zie je bijvoorbeeld bij amethist (allemaal puntjes op één basis).
  • Getrommelde stenen. Dit zijn stenen die getrommeld zijn met grind en daardoor een mooi glad uiterlijk hebben verkregen waarin ook de kleuren veel sterker worden. Trommelstenen zijn meestal klein van formaat en vrij goedkoop aan te schaffen.
  • Enkele kristallen. Deze zijn te herkennen aan hun geometrische vormen met puntige uiteinden.
  • Geslepen kristallen. Dit zijn kristallen die uit een groot blok komen en in ieder willekeurige vorm geslepen kunnen worden zoals de eerder genoemde massagestaven, schedels, mooie ronde bollen, pendel e.d.

Edelsteentherapie

Wanneer je last hebt van klachten maar zelf geen flauwe notie hebt van de toepassing van edelstenen kun je ook naar een edelsteentherapeut gaan. Edelsteentherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij een therapeut edelstenen gebruikt om blokkades van het lichaam op te heffen zodat de energie weer kan gaan stromen. Blokkades kunnen zorgen voor problemen als: stress, spanning, slapeloosheid, futloosheid, constipatie, spijsverteringsklachten en meer.

Pas op voor nepstenen

Zoals in iedere branche is het ook in de kristallenwereld mogelijk dat je met namaak te maken krijgt. Wanneer je niet zo veel verstand hebt van kristallen en edelstenen zie je soms het verschil niet. De prijs is een belangrijke aanwijzing en ook de plaats waar je kristallen aanschaft. Ga je naar een kristallenwinkel of sta je voor een kraampje op de markt. Ook via het internet is het moeilijk om te bepalen of je met echt te maken hebt. Ga daarom bij voorkeur naar een kristallenwinkel en eventueel naar diverse verschillenden zodat je er een beetje verstand van krijgt. Zeker wanneer je een duur exemplaar wilt aanschaffen. Dan heb je meer zekerheid dat je niet met een duur stukje gekleurd glas wordt afgescheept.
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Edelstenen - agaat, amethist en bergkristalEdelstenen - agaat, amethist en bergkristalEdelstenen, zoals agaat, amethist en bergkristal en vele andere mineralen worden onder andere gebruikt in sieraden. Een…
Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee?Mineralen en edelstenen: Wat doen ze en wat kun je er mee?Dat mineralen en edelstenen diep uit de grond gehaald worden, is bij de meeste mensen wel bekend. Anders ligt het als he…
Stenen, sterrenbeelden en kleurentherapieEdelstenen kunnen worden gebruikt om mee te helen, maar kunnen ook persoonlijk zijn toebedeeld door het karakter van die…

De betekenis van aurakleurenDe betekenis van aurakleurenEen aura is een energieveld die niet voor het 'gewone oog' zichtbaar is. Mensen met een paranormale gave en aura-readers…
Hoe creativiteit je verder kan helpenHoe creativiteit je verder kan helpenSommige mensen vinden dat ze absoluut niet creatief zijn, maar creativiteit wordt dan ook vaak en ten onrechte gekoppeld…
Bronnen en referenties
  • www.spiritualia.be
  • www.semoea.nl
  • De kristallengids. ISBN:978 90 5920 338 9
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 31-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.