Hoe creativiteit je verder kan helpen

Hoe creativiteit je verder kan helpen Sommige mensen vinden dat ze absoluut niet creatief zijn, maar creativiteit wordt dan ook vaak en ten onrechte gekoppeld aan de kunstenaar zoals wij die kennen/benoemen. De man of vrouw met de dansende kwast in de hand, de musicus die virtuoos op de piano is of de dichter die lyrisch woorden aan elkaar kan verbinden. Maar creativiteit gaat veel verder dan dat en dat maakt dat veel meer mensen hun creativiteit, hoe verborgen dan ook, kunnen inzetten voor de eigen ontwikkeling. Hoewel mensen steeds nadrukkelijker naar de kwaliteit van leven kijken én de balans opzoeken, is creativiteit niet een onderdeel wat we als vanzelfsprekend inzetten. Dit geldt ook voor veel begeleidende instanties en of dit nu de balans opzoeken is met een ontspannende sauna, de psychotherapeut die je begeleid of je gaat regelmatig wandelen in de natuur, creativiteit lijkt niet te als vanzelfsprekend te passen in het pallet. Al was het maar, omdat nog veel mensen denken dat ze dit niet in zich hebben. Maar de praktijk wijst anders uit … je moet het alleen durven.

De creativiteit in jezelf zoeken

Mediteren

Misschien wel de bekendste en gelukkig steeds minder verguist, is het mediteren. Daarmee is mediteren nog niet de eenvoudigste manier. Mensen hebben de neiging om bezig te zijn en te blijven. Mediteren is de rust in jezelf te zoeken en stiltemomenten – die voor zoveel mensen moeilijk zijn – vormen de basis van mediteren.
Echter, naast het stiltemoment opzoeken en doorleven, leer je met mediteren ook te visualiseren. Jezelf beelden in de geest voorschotelen om te komen tot bijvoorbeeld het een plek geven van iets uit je verleden. Je doorleeft als het ware tijdens een meditatiemoment nogmaals hetgeen wat je mogelijk eerder hebt weggestopt. Zo hebben nogal wat mensen een rugzakje vol, wat door middel van meditatie langzaam leeggemaakt kan worden. Je moet voor dit soort meditatie wel visualiseren en dat vergt enige creativiteit.
Het visualiseren tijdens een meditatiemoment kan je ook antwoorden geven op zaken die je diep van binnen weet, maar waaraan je buitenkant nog niet toe is dit te omarmen. Als je er echter voor open staat, kan het je houvast geven in het nemen van een beslissing.

Van analyseren naar intuïtie

Onze linker hersenhelft zetten we maar wat graag in, daar is onze maatschappij op gebaseerd en leer je op school. Eigenlijk weten we niet beter, als we van school komen. Maar langzaam ontwikkelt de een de intuïtie en de ander blijft in het rationele hangen. Hoewel het rationele absoluut niet opzij geschoven moet worden, kan je intuïtieve leven je beslissingen alleen maar verrijken. Maar omdat we het niet gewend zijn, vinden we het eng. De westerse maatschappij is er zoals gezegd niet op gebaseerd, maar gelukkig laten we langzaam maar zeker de intuïtie, het gevoel en de verbeelding toe. Mondjesmaat … maar toch. Voor deze processen heb je verbeeldingskracht nodig en dat is creativiteit. Dichtbij jezelf komen en je gevoel onder woorden én/of beelden brengen, vergt veel van de mens die denkt niet erg creatief te zijn. Bovendien kan het als eng ervaren worden. Maar je lichaam zal je niet om de tuin leiden, er op leren te vertrouwen kost tijd en energie.

Door op deze manier bezig zijn met jezelf, leer je veel meer over jezelf. Het vergt behalve concentratie ook nogal wat creativiteit. Zeker als je niet gewend bent op deze manier naar zaken te kijken, weet je mogelijk niet echt wat je overkomt. Door jezelf te focussen en het gevoel (denk bijvoorbeeld aan het bekende “buikgevoel”) te vertalen naar hetgeen je voorhanden hebt, maakt dat je creatief bezig moet zijn. Iedereen heeft dit in meer of mindere mate in zich. Behalve dat je jezelf leert kennen, neem je je beslissingen niet alleen meer op basis van wat je ratio je zegt.
Neem bijvoorbeeld een beslissing die je moet nemen en rationeel goed is, maar je buikgevoel zegt anders. Je zult dan in jezelf moeten duiken waar dit buikgevoel vandaan komt. Er komen niet altijd direct antwoorden, maar het gevoel komt wel ergens vandaan. Het kan dus zijn dat je ook tegen je ratio in, een beslissing neemt.

Komen tot het doel

De westerse maatschappij is heel doelgericht ingericht. We moeten van onszelf, of ingegeven door onze ouders, ergens naartoe werken. Je diploma halen, carrière maken, een gezin stichten etc. Maar waar we aan voorbij gaan en wat onze natuurlijke creativiteit inperkt is het genieten van het moment. We worden van jongs af aan geconditioneerd, want als we niet de juiste resultaten behalen, vinden onze ouders dat niet leuk. Je wilt niet opnieuw op je kop krijgen en dus zorgen de meeste kinderen er dan dus maar voor, dat die resultaten er komen. We leren ergens naar toe te werken en op zich is daar niets mis mee. Behalve dat we vergeten zijn ook te genieten van het moment … het creëren, het zijn, het voelen. Op het moment dat je jezelf toestaat ook van het moment te genieten, verrijk je je leven en combineer je het nu met de toekomst.

Een begin maken

Voor de een is het bovenstaande nog een brug te ver, maar voor de ander kan het een eyeopener zijn. Eng is het voor veel mensen die op deze manier naar zaken leren te kijken of waar een beslissing over genomen moet worden. Maar een leven lang leren is dan ook niet altijd even gemakkelijk.

Toch maken al veel mensen een begin door te gaan schrijven, te gaan bloggen en/of creatieve foto’s te maken. We geven onze mening, ons gevoel laten we vaak doorspreken in woorden en beelden en ook dat is een vorm van creativiteit. Als je dan toch een poging doet om het voelen om te zetten naar woorden of beelden … een voorzichtig begin maken kan je ook voor jezelf doen. Een schriftje waarin je woorden of plaatjes opneemt die je gevoel weerspiegelen is een begin … en vergeet vooral niet te genieten van het (leer)moment.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Creativiteit: vorm van intelligentie die je kunt ontwikkelenmijn kijk opCreativiteit: vorm van intelligentie die je kunt ontwikkelenWe zijn er van overtuigd dat creativiteit een talent is, iets dat is aangeboren: “Ik ben niet creatief. Dat zit niet in…
Hoe kun je zelf muziek maken?Hoe kun je zelf muziek maken?Wie wilt dat nou niet? Je eigen beats, sounds, melodieën, effecten, instrumenten en nog veel meer. Muziek maken hoeft he…

Kristallen en edelstenenKristallen en edelstenenDe een vindt het totale onzin, de ander zegt dat het echt werkt. Kristallen en edelstenen. Wat doet het voor jou? Of heb…
Wat is droomyoga?Wat is droomyoga?Droomyoga is een eeuwenoude Tibetaanse oefenkunst, maar het is nog niet echt een bekende vorm van yoga. De monnik Rimpoc…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.