Wat is droomyoga?

Wat is droomyoga? Droomyoga is een eeuwenoude Tibetaanse oefenkunst, maar het is nog niet echt een bekende vorm van yoga. De monnik Rimpoche heeft er in het westen meer bekendheid aan gegeven en deze yogavorm kan absoluut van toegevoegde waarde zijn. Al was het maar dat, als je de techniek onder de knie krijgt, je de gemiddeld acht uur slaap nog efficiënter in kunt zetten. Hoe werkt het?

De basis van droomyoga

Door de oefeningen die je je eigen maakt, leer je helder te worden in je slaap en dit werkt door gedurende de daguren. Deze helderheid zorgt voor balans in emotionele uitschieters en je creëert rust in je hoofd. In het boek van Rimpoche legt de man heel herder uit dat het Tibetaans Boeddhisme zowel dromen als wat we de ‘werkelijke wereld’ noemen als onecht ziet. Vanuit verlangen en afkeer zien we zaken en we worden gedreven door emoties. Droomyoga leert ons door deze illusie heen te prikken. Immers in het dagelijkse leven kan je je emoties nog proberen onder controle te houden, maar als het om de dromen gaat, ligt dat toch wel iets genuanceerder.

Dromen gaan ongecontroleerd en schiet van links naar rechts. Met droomyoga kan meer vorm geven aan je dromen. Controle, maar niet om de controle zelf, maar om er meer gestructureerd inhoud aan te geven. Dromen worden langer en helderder en er zijn inmiddels onderzoeken gedaan als het gaat om de slechte slapers. Slapen en wakker zijn komt net iets dichter bij elkaar te liggen en dat maakt dat de slechte slapers er baat bij hebben. Hoe vreemd het ook mag klinken als je ’s nachts je wekker moet zetten.

Oefeningen

Bron: Jan Nijman, PixabayBron: Jan Nijman, Pixabay
Mediteren
Regelmatig mediteren helpt in iedere situatie om meer in balans te komen en je niet mee te laten sleuren in emoties. Mediteren begint langzaam ingeburgerd te raken en gaat verder dan wat “alternatief gezweef”, zoals het lang gezien is. Mediteren kan voor iedereen verschillend zijn, maar begin door het klein te houden. Dit doe je door er korte sessies aan te wijden en iets te visualiseren of een mantra te citeren. Langzaam maar zeker kan je toewerken naar sessies waarbij je volledig los komt en gedachten oplossen. Je hoofd raakt langzaam leeg en je ontspant volledig. Waarmee gezegd dat of je nu droomyoga gaat doen of niet, mediteren is altijd goed voor lichaam en geest.

Slaapritueel

Begin met toewerken naar een rustige omstandigheid. Je geest moet rustig gaan slapen, is eigenlijk de boodschap. Ieder kan daar een eigen ritueel voor hebben en waar de een met wat wierook de geest tot rust brengt, doet de ander dit middels een warm bad of wat ontspanningsoefeningen. Zorg dat je slaapt in een rustig ruimte met datgene wat je prettig vindt, mooi, rustgevend, waar je aan gehecht bent etc. Dat kunnen mooie afbeeldingen zijn aan de muur, maar kan ook door middel van zachte materialen op bed of een mooi beeld op een prominente plek.

Ga rustig zitten of liggen en visualiseer een beschermende omgeving om je heen. Dit kunnen voorouders zijn die je voor de geest haalt, maar wie in beschermengelen gelooft mag deze ook visualiseren. Waar het om gaat is dat je je veilig en prettig voelt, als een soort warme deken om je heen. Probeer het gevoel vast te houden. Niet iedereen kan goed op de zij slapen, maar dit wordt bij droomyoga wel aangeraden. Als je toe bent aan slapen ga dan als vrouw op de linkerzij slapen en als man op de rechterzij.

Schoonmaken

Schoonmaken doe je door je gedachten die je overdag gehad hebt opnieuw te visualiseren. Als je dit doet vóórdat je in slaap valt, wordt je droom helderder. Normaliter wordt immers de droomfase gebruikt om alles van de dag te verwerken, door dit voor te zijn, wordt je droomfase helderder. Je droomfase zet je vervolgens kracht bij door je stellig voor te nemen je droom te gaan onthouden. Doe dit bewust en focus je er ook op zodra je gaan slapen. Zeker in het begin is het goed de volgende ochtend zo snel als mogelijk het gedroomde aan het papier toe te vertrouwen.

Maak je droom

Zodra je je basis legt en je dromen helderder worden, komt er ruimte in de geest om hier zelf meer invulling aan te geven. Bezoek in je droom je favoriete vakantieoord, ben wie je als kind wilde zijn en of dat nu Superman of Pino is… dat is niet relevant. Door dit te oefenen komt je geest langzaam los en lossen je beperkingen in gedachtegang op. Dit laatste kan je vervolgens in je dagelijks leven weer toepassen en schept ruimte hoe je je leven verder invulling wil geven en je talenten volledig benutten.

Tot slot

Zoals met zoveel zaken, oefening baart kunst. Ga er niet vanuit dat je dit binnen enkele dagen onder de knie hebt. Maar zolang je er contentieus mee aan de slag gaat, zal je merken dat je vorderingen maakt. Ben je (nog) niet toe aan dit soort zaken, neem dan de tijd. Voor alles is ergens een tijd en een plaats.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dromen en religiesDromen en religies“Een niet-geïnterpreteerde droom is als een ongelezen brief” (Talmoed). Maar wat houdt een droom precies in? Dit is een…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…

Hoe creativiteit je verder kan helpenHoe creativiteit je verder kan helpenSommige mensen vinden dat ze absoluut niet creatief zijn, maar creativiteit wordt dan ook vaak en ten onrechte gekoppeld…
De werking van kristallenDe werking van kristallenEr zijn erg veel kristallen die de natuur ons geeft. Dit artikel beschrijft een aantal van de minder bekende kristallen.…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.