Alternatieve geneeskunde

Wat is alternatieve geneeskunde? Werken alternatieve geneeswijzen echt? En kan het dragen van een edelsteen echt mijn gezondheid verbeteren? De antwoorden op deze vragen en meer zijn te lezen in dit artikel over alternatieve geneeskunde.

Wat is alternatieve geneeskunde?

Alternatieve geneeskunde is op veel vlakken niet te vergelijken met de reguliere gezondheidszorg. Beide soorten geneeskunde proberen mensen weer gezond te krijgen, alleen op totaal verschillende wijze. Hieronder de werkwijzen van de reguliere gezondheidszorg en dat van de alternatieve geneeskunde.

Reguliere geneeskunde

Bij de reguliere gezondheidszorg is er sprake van een standaard aanpak. Een patient zal als eerste naar een huisarts gaan. Een huisarts inventariseert de gezondheidsklachten, en zal vervolgens op zoek gaan naar aanwijzingen die deze klachten kunnen verklaren. Deze klachten noemt men de symptomen. Wanneer de huisarts een ernstige of te ingewikkelde aandoening constateert, zal hij de patient doorverwijzen naar het ziekenhuis. Hier zullen specialisten een verdere diagnose vaststellen en waar nodig een behandeling starten. Deze behandelingen zijn getest doormiddel van dubbelblind onderzoek en dus wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er klachten waar de reguliere gezondheidszorg niet altijd iets mee kan. Denk hierbij aan hoofdpijn, buikpijn en dergelijke. Meestal kan een onderliggende oorzaak worden gevonden, maar helaas niet altijd. In dat geval kan er dan geen diagnose gesteld worden en zal de patient met lege handen moeten vertrekken. Er zijn mensen die hun heil dan zoeken bij de alternatieve geneeskunde.

Alternatieve geneeskunde

Wanneer iemand zijn heil zoekt bij de alternatieve geneeskunde, zullen er een aantal stappen hetzelfde blijven. Zo zal de "genezer" kijken naar de symptomen, en vervolgens ook een diagnose stellen. Het punt is dat de meeste van deze diagnoses, niet wetenschappelijk te bewijzen zijn. Ditzelfde geldt ook voor de meeste behandelingen.

Alternatieve geneeswijzen

Hieronder een klein overzicht van veel voorkomende alternatieve geneeswijzen.

Acupuntuur

In het oosten van de wereld, met name in China, is men erg gestelt op evenwicht. Volgens dit denken zijn in alle mensen en dingen twee tegengestelde krachten aanwezig, yin en yang. Yin en yang moeten elkaar aanvullen waar nodig en zorgen dat de persoon of het object in harmonie blijft met zichzelf en zijn omgeving. Volgens deze leer is iemand ziek wanneer deze krachten niet meer in evenwicht zijn. Dit kan worden opgelost door met naalden bepaalde energiestromen in het lichaam te veranderen, dit heet acupuntuur.

Homeopathie

Ook bij homeopathie staan gelijkheid en evenwicht centraal. Met homeopathie probeert men iets te genezen door middel van het principe; het gelijke geneest het gelijke. Een klein voorbeeld, wanneer iemand last heeft van diaree, zal deze patient een middel toegediend worden die dezelfde klachten opwekt. Dit zou de klachten moeten verhelpen.

Edelstenen

Verder zijn er ook mensen die geloven in de therapeutische werking van edelstenen. Dit principe berust op de trilling van materie. Hierbij staan trillingen voor energie. Door het dragen van een edelsteen zal het lichaam, wat uiteraard ook uit energie bestaat, worden beinvloed door de aanwezigheid van de edelsteen. Op deze manier staat iedere edelsteen voor het verhelpen van een bepaald soort klacht.

Tot slot

Tot slot wil ik nogmaals benadrukken dat alternatieve geneeskunde NIET wetenschappelijk is bewezen. Er is geen succesvol dubbelblind onderzoek voor uitgevoerd en het is dan ook ten strengste afgeraden om eerst naar een alternatieve methode grijpen. Ga bij klachten altijd eerst naar een huisarts en laat je wanneer nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis. Er zijn meerdere mensen overleden omdat zij geloofden dat de alternatieve genezer de aandoening verholpen had. Ga altijd eerst langs de huisarts!
© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Alternatieve geneesmiddelenAlternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…
Homeopathische geneesmiddelenHomeopathische geneesmiddelenSteeds meer mensen gebruiken homeopathische geneesmiddelen. Ook in de reguliere geneeskunde ontstaat steeds meer sympath…
Homeopathie voor beginnersHomeopathie voor beginnersHomeopathie bestaat al ruim twee eeuwen, maar het is pas recent dat het aanvaard wordt als volwaardige tweede geneeskund…

Wat is Shiatsu?Wat is Shiatsu?Voor de een bekend en voor de ander zegt het niets. Shiatsu is kortweg een manuele behandelmethode die zijn oorsprong vi…
Craniosacraal als oorzaak en oplossing van diverse klachtenCraniosacraal is een term die niet veel mensen bekend in de oren zal klinken, doch heeft iedereen er mee te maken, en he…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.