Wat is Shiatsu?
Voor de een bekend en voor de ander zegt het niets. Shiatsu is kortweg een manuele behandelmethode die zijn oorsprong vindt in de Oosterse geneeskunst. Om er wat meer bekendheid aan te geven – want de mensen die het ondergaan zijn er erg enthousiast over – kan het geen kwaad er wat meer uitleg over te geven.
Oorsprong
Zoals gezegd vindt Shiatsu zijn oorsprong in het oosten, China om precies te zijn. De grondlegger van Shiatsu komt overigens uit Japan en dit komt omdat de Boeddhistische monniken het in de zesde eeuw mee naar Japan namen en daar is het verder vormgegeven en uitgebouwd. Shiatsu staat voor ‘shi’ wat vinger wil zeggen en ‘atsu’ wat druk wil zeggen.
Wat doet Shiatsu voor het lichaam?
Het wordt deels vergeleken met acupunctuur, alleen dan zonder naalden. Het zijn namelijk de vingers en handen die de drukpunten van de meridianen opzoeken. Shiatsu stimuleert de zelfgenezende aspecten van het lichaam en haalt symptomen weg. Door het zelfgenezende naar boven te halen, wordt meteen de oorzaak aangepakt en is de symptoombestrijding alleen nodig voor directe pijn. De weerstand wordt verhoogd en daardoor krijgen ziekten minder kans het lichaam binnen te dringen, wat weer positief voor het algehele welbevinden.
In een behandelplan worden meestal ook allerlei stretchoefeningen meegenomen en wordt er nadrukkelijk gekeken naar de gewrichtsrotaties van het lichaam.
Hoe werkt het in de praktijk?
Omdat de basis ligt in het zelfgenezende van het lichaam zal de therapeut op zoek gaan naar:
- plaatsen waar de energie niet vrij kan stromen
- is er teveel kou of hitte in het lichaam
- wat in het lichaam niet in balans is
- waar de spieren tekort schieten (stramheid/stijfheid van de spieren)
De uitkomst hiervan wordt “losgelaten” op de klachten en zo komt een behandelplan tot stand. Hoewel het vaak gezien wordt al behandeling voor lichamelijke klachten is niets minder waar, want voor bijvoorbeeld psychosomatische klachten (denk bijvoorbeeld aan een burn out) kan Shiatsu ook prima werken.
Resultaat
De meeste mensen die een behandelplan hebben ondergaan hebben er direct baat bij. Als een therapeut je denkt niet te kunnen helpen zal hij/zij dit ook melden. Voor je basisconditie is Shiatsu sowieso een aanvulling.
Ontspanning
Tenslotte kan Shiatsu ook prima werken ten ontspanning van het lichaam. Als je onder grote druk staat en het lichaam neemt dezelfde houding aan, kan een behandeling heerlijk ontspannend werken.
Therapeuten of masseurs
Hier zit een verschil, want er zijn Shiatsumasseurs en Shiatsutherapeuten. De masseur is duidelijk bezig met de ontspanning en de uitvoerende behandeling, terwijl een therapeut – naast het geven van de behandeling en massage – ook diagnoses kan stellen en een behandelplan kan samenstellen. Afhankelijk waarvoor je dus Shiatsu opzoekt, is het goed dit op voorhand uit te zoeken.
Verzekering
Als je alternatieve verzekeringen in een aanvullend pakket hebt laten opnemen, zit het er bijna altijd wel in. Belangrijk is wel dat de behandelaar aangesloten is bij een beroepsvereniging. Dit is meestal een voorwaarde voor de verzekeraar.
Hoewel je voor behandeling geen verwijsbrief nodig hebt van de huisarts, kan het zijn dat de therapeut wel vraagt om een verwijzing, als je bijvoorbeeld een ernstige ziekte hebt. Ben er dus richting je therapeut wel helder over.
Kosten
Een behandeling zit tussen de 50 en 75 euro. Een behandeling duurt meestal 50 minuten tot een uur.
Tot slot
Wondermiddelen bestaan niet, ook de reguliere geneeskunst niet. Maar hoe duidelijker je kunt zijn over je klachten, hoe gerichter een therapeut aan de slag kan en de kans op succes vergroten. Dat het je basisconditie sowieso verbetert is een welkome bijkomstigheid.