Energie volgens de traditionele Japanse geneeskunst

Energie ligt net zoals bij de Chinezen aan de grondslag van alles wat bestaat. Om de circulatie van de levensenergie te bevorderen maken de Japanners gebruik van gevechtsporten, shiatsu, reiki en lichaamsoefeningen zoals Do-In.

Ki

In het Japans noemt men de levensenergie Ki. Het voornaamste energiecentrum bevindt zich in de buik, onder de navel en heet Hara. Op dit punt komen de aders samen en de 12 meredianen, in het Japans kei genoemd.

Shiatsu

Dit is een massagetechniek waarbij druk wordt uitgeoefend met de vingers. Deze heeft tot doel de ki-balans te herstellen in delen van het lichaam waar dat nodig is. Je wordt liggend behandeld met je kleren aan. De drukpunten of tsubo’s zijn ongeveer hetzelfde als de acupunten bij acupunctuur. De diagnose wordt gesteld door intuïtieve aanraking, meestal vanuit de Hara. Shiatsu helpt onder andere bij vermoeidheid, stress en spierverkramping. Het leidt bovendien tot mentale helderheid en geeft zowel lichamelijke als geestelijke energie.

Reiki

Bij Reiki wordt invloed uitgeoefend op het trillingsveld van de patiënt. Door het opleggen van de handen stuurt de therapeut energiestroom naar de patiënt zodat het zelfgenezingsproces op gang gebracht kan worden. Bovendien word je in contact gebracht met de goddelijke dimensie. Je komt tot rust en energieblokkades worden opgeruimd. Reiki wordt ook vanop afstand uitgevoerd. D.w.z. dat je naam, leeftijd en adres doorgeeft en op een afgesproken tijdstip een kwartier comfortabel gaat zitten of liggen. De therapeut brengt de Reiki dan via meditatie over op de patiënt.

Do-In

Do-In bestaat uit energetische oefeningen die gebaseerd zijn op zelfmassage. Het is een methode die je op jezelf toepast door middel van strekoefeningen, kloptechnieken en wrijfmassage. Het werkt vooral preventief, om energiegebrek aan te vullen, het ki-evenwicht te herstellen en blokkades op te heffen.
Voorbeeldoefening: zelfmassage van de schedel om rustig en helder te worden
Je zet je duimen boven je oren en beweegt naar boven toe. Met de toppen van je wijsvingers voer je lichte druk uit op 10 plaatsen.
© 2008 - 2024 Nathie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie volgens de traditionele Chinese geneeskundeEnergie volgens de traditionele Chinese geneeskundeIn de Chinese geneeskunde staan alle organen in betrekking tot elkaar. Er wordt uitgegaan van correspondenties (verbande…
Wat is reiki en hoe werkt het?Wat is reiki en hoe werkt het?Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…

Energie volgens de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangr…
Shiitake, Reishi en andere zwammen voor een zevende hemelHet boek Genesis vertelt ons hoe God de wereld schiep. De paddestoelen worden er niet vernoemd en al wat God schiep was…
Bronnen en referenties
  • Lekker in je vel - Brussel 2006
Nathie (16 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.