Wat is reiki en hoe werkt het?

Wat is reiki en hoe werkt het? Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken dan ook meer en meer hun heil in de alternatieve geneeskunde om hun gezondheidsklachten te verhelpen. Reiki profiteert hier uiteraard mee van, en telt meer en meer aanhangers. Maar wat is nu precies reiki, en hoe gaat de reiki-meester tewerk bij de behandeling van onze gezondheidsproblemen? En met welke klachten kunnen we dan wel bij de reiki-meester terecht?

Wat is reiki?

Reiki is net zoals shiatsu en acupunctuur, een geneeswijze die werkt op basis van universele energie. Universele energie is de levenskracht die, volgens de Chinese filosofie, in alle levende wezens aanwezig is en die alles met elkaar verbindt. Reiki is een paranormale therapie, waarbij deze universele energie hoofdzakelijk wordt gebruikt om het uitgebreide netwerk van onze energiebanen weer in de juiste balans te brengen en ook zo te houden.

Lichaam, geest en ziel

In deze energienbanen kunnen blokkeringen ontstaan die onze ganse energiehuishouding in gevaar kunnen brengen, omdat al deze energiebanen met elkaar verbonden zijn door knooppunten, in vaktermen bekend als chakra's. Een reiki-healer maakt nu deze energieblokkades ongedaan, door extra energie door ons lichaam te laten stromen. Bij reiki worden zowel lichaam als geest als één geheel beschouwd wanneer het op onze genezing aankomt.

Oorsprong in Japan

Het onstaan van reiki ligt in Japan, Mikao usui is er de grondlegger van. Hij ontwikkelde deze alternatieve geneeswijze in eerste instantie als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Deze Japanner legde de definitieve basis van reiki na een lange periode van vasten en medidatie op de Japanse berg Kurama.

Hoe werkt reiki?

Belangrijk bij reiki is ongetwijfeld dat hier niet met persoonlijke energie wordt gewerkt. De reiki-meester haalt de nodige energie uit de kosmos, en laat die vervolgens door zijn lichaam stromen. In onze handpalmen zijn subchakra's aanwezig, openingen waarlangs deze energie naar ons zelf, of eventueel naar anderen kan doorstromen.

Deze energie vindt haar weg door zowel lichaam als geest van de ontvanger. Deze doorgegeven energie kan zowel een voedende als een harmoniserende werking hebben op zowel onze energiebanen (nadi's) als op onze chakra's. Het doorgeven van deze extra energie kan zowel door handoplegging, als op afstand gebeuren. De doorgegeven energie zou een positieve invloed uitoefenen op disharmonieën in ieder deel van ons lichaam. Reiki zou ook een harmoniserende invloed hebben op alles waar energie aan de basis ligt. Dat is zowel het geval bij mensen als bij dieren, planten, objecten als situaties.

Deugddoende ervaring

Deze alternatieve geneeswijze wordt zowel toegepast bij gezondheidsklachten op fysiek, emotioneel, mentaal als op spiritueel vlak. Aanhangers doen niet alleen een beroep op reiki ter versterking en verbetering van hun gezondheid, maar ook voor het verhogen van hun levenskwaliteit en van hun welbehagen. Deze behandeling of handoplegging, wordt door dezelfde aanhangers van reiki niet uitsluitend als een geneeswijze beschouwd, maar meer als een bijzonder deugddoende ervaring. Bij reiki wordt dus niet in de eerste plaats gedacht aan de behandeling van een ziekte of van een aandoening. Reiki is meer een manier van leven, die ons rust en evenwicht moet brengen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
Reiki: diverse reikivormenReiki: diverse reikivormenReiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbi…
Hoe verloopt een reiki behandeling?Hoe verloopt een reiki behandeling?De reiki-meester heeft een totaal andere benadering van onze gezondheidsklachten dan de klassiek geschoolde arts. Reiki…
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…

Gezondheid: VoetreflextherapieGezondheid: VoetreflextherapieVanuit het westen is de voor ons ‘reguliere’ geneeskunst gekomen, maar dat laat onverlet dat we ook verder kijken. Zeker…
Welke behandelingsvormen biedt ons de naturopaat?Welke behandelingsvormen biedt ons de naturopaat?De naturopathie heeft een andere benadering van onze gezondheidsproblemen dan de klassieke geneeskunde. De naturopaat wi…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.