Reiki: diverse reikivormen

Reiki: diverse reikivormen Reiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbij de energiestromen op verschillende manieren aangesproken worden. Tera-Mai reiki, Seichem reiki, Tummo reiki, Angel reiki en Shambhala reiki zijn voorbeelden van dergelijke reikivormen.

Wat is reiki?

Het begrip reiki is afkomstig uit het Japans en betekent letterlijk "universele energie". Reiki is een oude Japanse behandelmethode waarbij men deze universele energie via de handen, handoplegging dus, doorgeeft aan een ander. Hoewel reiki een wat dubieuze reputatie heeft, passen veel mensen - ook sceptici - het in het dagelijks leven onbewust al toe. Wie legt er niet regelmatig zijn handen op zijn buik wanneer hij buikpijn heeft? Of wrijft met de vingertoppen over de slapen wanneer hij hoofdpijn heeft?

Hoe werkt reiki?

De energie, die van nature door het menselijk lichaam stroomt, kan geblokkeerd worden, bijvoorbeeld door nare ervaringen die nog niet verwerkt zijn, waardoor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. Door het geven van reiki kunnen kunnen deze blokkades opgeheven worden, waarna de klachten zullen verdwijnen. Volgens reikibeoefenaars treedt degene die de reikibehandeling geeft als een soort doorgeefluik op, waarna de energie vanzelf haar weg door het lichaam en de geest van de ontvanger zal vinden.

Reiki: wetenschap of alternatieve geneeswijze?

Reiki behoort officieel tot de alternatieve geneeswijzen. Ondanks herhaalde pogingen is het bestaan van de universele energie en de mogelijkheid tot het doorgeven hiervan niet wetenschappelijk aangetoond. Desondanks zijn er velen die reiki met grote tevredenheid beoefenen.

Vormen van reiki

De traditionele reikibehandeling is vormgegeven door de Japanner Mikao Usui (1865 - 1926), die reiki ontwikkelde als een "weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling". Deze vorm van reiki wordt ook wel "Usui Reiki Rhyoho" genoemd. Sinds het ontstaan van de reiki van Mikao Usui zijn er vele wijzigingen aangebracht in de behandelvorm.

Tera-Mai / Seichem reiki

Waar traditionele reiki alleen met het element aarde werkt, werkt Tera-Mai reiki of Seichem ook met de andere elementen water (Sophi-El), vuur (Sakara) en lucht (Angeliclight). Tera-Mai Seichem reiki richt zich niet alleen de klachten zelf, maar ook op de oorzaak van de klachten.

Tummo reiki

Bij Tummo reiki gaat men verder dan het helende aspect van reiki, spiritualiteit speelt namelijk ook een zeer belangrijke rol. Volgens beoefenaars van Tummo reiki wordt de zogenaamde Kundalini energie in het bijzonder aangesproken tijdens een reikibehandeling. De Kundalini energiebaan speelt een grote rol bij innerlijke groei.

Angel reiki

Ook binnen Angel reiki speelt spiritualiteit een grote rol. Er wordt onder andere gewerkt met de energie van krachtige dieren, engelen en aartsengelen. In zeven stappen wordt er naar verlichting toegewerkt. Iedere stap correspondeert met een bepaald aura.

Shambhala reiki

Bij Shambhala reiki staan persoonlijke groei en vrijheid op de voorgrond. Met behulp van Shambhala kun je worden wie je bent en ontdekken wat je mogelijkheden zijn. Shambhala reiki is een vrij laagdrempelige vorm van reiki, je hoeft geen aparte reiki cursus gedaan te hebben om met Shambhala aan de slag te kunnen.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
Wat is reiki en hoe werkt het?Wat is reiki en hoe werkt het?Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken…
Hoe verloopt een reiki behandeling?Hoe verloopt een reiki behandeling?De reiki-meester heeft een totaal andere benadering van onze gezondheidsklachten dan de klassiek geschoolde arts. Reiki…
ReikibehandelingOm een Reikibehandeling te ontvangen hoeft men niet ziek te zijn. Het ontvangen van Reiki kan ook ervaren worden als een…

Eet varkenslever bij bloedarmoede als stimulans voor bloedEet varkenslever bij bloedarmoede als stimulans voor bloedMensen met bloedarmoede zijn snel uitgeput, waarnaast lichaamsprocessen minder actief zijn. Vaak uit het zich bij vrouwe…
Endorfine als pijnbestrijder en veroorzaker aangenaam gevoelEndorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Reiki
  • http://www.teramai.nl/teramai.shtml
  • http://www.padmacahaya.com/Rktummo/rktm2.html
  • http://www.angelsreiki-union.com/html/what_is_angels_reiki.html
  • http://www.kiluma.nl/shambala-reiki
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.