Endorfine als pijnbestrijder en veroorzaker aangenaam gevoel

Endorfine is een van nature in het lichaam voorkomende stof met dezelfde werking als morfine. De stof komt voor in bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, de hypofyse en andere organen, zoals de darm. Endorfine werkt als een pijnbestrijder en kan zorgen voor aangename gevoelens. Het woord endorfine is een samentrekking van endogeen en morfine. Het aanmaken van endorfine door het lichaam kan worden beïnvloed door een aantal activiteiten.

Endorfine als een natuurlijke morfine

Endorfine werkt als een natuurlijke morfine in het lichaam. De stof lijkt namelijk in chemisch opzicht op morfine. Endorfine heeft een zodanige werking op de hersenen dat de gevoeligheid voor pijn vermindert waardoor er ruimte ontstaat voor andere en meestal aangename gevoelens. Eveneens is dit het geval bij angst en stress die verlicht worden door de stof en waarna ook andere gevoelens kunnen ontstaan. Dit is zowel bij fysieke als psychologische stress het geval waardoor de endorfine ook bijvoorbeeld neerslachtigheid kan omzetten in andere emoties.

Endorfine als pijnbestrijder en gevoel van welzijn

Een zogenaamde lopersroes heeft ook met endorfine te maken. Een lopersroes is de roes die ontstaat na een langdurige inspanning waarbij het lichaam veel endorfine aanmaakt. Die endorfine zorgt er dan voor dat de fysieke pijn, door het langdurige lopen, wordt omgezet in andere gevoelens zoals trots, optimisme en een gevoel van welzijn. De stof wordt daardoor ervaren als een zeer welkome pijnbestrijder. Joggers kennen het gevoel meestal wel en er bestaat bij hen soms zo´n sterke behoefte aan dat de joggingactiviteit een verslaving kan worden. Ook bij andere langdurige fysieke inspanningen kan dit verschijnsel zich voordoen.

Verslaving aan de stof endorfine

Bij hardlopers staat het gevoel dat ontstaat door de toename van endorfine bekend als ‘runners high’. Als sportverslaafden geblesseerd raken of door ziekte niet meer kunnen sporten kan het gemis aan endorfine afkickverschijnselen veroorzaken zoals verhoging van de spierspanning of het krijgen van hartkloppingen of het optreden van duizeligheid.

Duursporten verhogen de endorfinespiegel

Door lichaamsbeweging wordt de endorfinespiegel verhoogd. Voorkomen of verminderen van stress kan dus weldegelijk via sporten en andere lichaamsbewegingen. De endorfine zal dan zorgen voor een betere gemoedstoestand. Duursport is daarbij een uitstekende manier omdat minsten twaalf minuten een bepaalde activiteit moet worden verricht om de endorfinespiegel te verhogen. Bij duursporten worden, evenals bij vele andere bewegingsvormen, voortdurend alle grote lichaamsspieren gebruikt. Die manier van bewegen heeft meer effect op de endorfinespiegel dan sporten en bewegen waarbij beurtelings bewogen en gestopt wordt. Als voorbeelden van langdurig sporten en bewegen gelden bijvoorbeeld aerobic, dansen, fietsen, fitness, hardlopen (joggen), skiën, wandelen, zumba en zwemmen.

Andere endorfine verhogende activiteiten

  • Aanraking: Aanraking beïnvloedt de endorfinespiegel. Als twee mensen elkaar in de armen houden stijgt die spiegel.
  • Smaakervaring: Ook kan endorfine worden geproduceerd door de smaakervaring bij het nuttigen van suikers, vetten, chocolade en chilipepers.
  • Lachen en glimlachen: Bij lachen, diep ademhalen en meditatie wordt eveneens endorfine aangemaakt. Zelfs door glimlachen kan de endorfinespiegel verhogen omdat het bloed dan tijdelijk van de hersenen naar het gezicht leidt. Gevolg daarvan is dat de temperatuur van de hersenen verandert waardoor de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd.
  • Positief denken: Eenzelfde effect kan positief denken hebben. Zo zou positief denken de reden kunnen zijn dat placebo’s als pijnstiller werken. Door de positieve gedachten wordt endorfine aangemaakt en verdwijnt de pijn.
  • Naar muziek luisteren: Ook kan door het luisteren naar muziek endorfine aangemaakt worden waardoor het verklaarbaar is dat mensen in een andere gemoedstoestand komen als ze naar muziek luisteren.
  • Geest beïnvloeden: Door de geest op deze en andere manieren, zoals met bewuste positieve gedachten, te beïnvloeden kan de aanmaak van de stof eveneens worden gestimuleerd.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet endorfine met je?Wat doet endorfine met je?Soms komt het woord voorbij in een gesprek over chocola, liefde, sport of drugs. En dan heb ik het over het woord endorf…
Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt om pijn te onderdrukken, de eigenschappen van deze lichaamse…
Je 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aanJe 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aanDankzij adrenaline, dopamine en fenylethylamine voel je euforisch en gelukkig op momenten dat je stapelverliefd bent. En…

Reiki: diverse reikivormenReiki: diverse reikivormenReiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbi…
De Moermantherapie voor verbeterde weerstandDe Moermantherapie voor verbeterde weerstandIndien een patiënt wordt behandeld voor de gevolgen van kanker dan krijgt het lichaam veel te verduren. Het kan gaan om…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsweb.blogspot.nl
  • Dokterdokter.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.