Gezondheid: Voetreflextherapie

Gezondheid: Voetreflextherapie Vanuit het westen is de voor ons ‘reguliere’ geneeskunst gekomen, maar dat laat onverlet dat we ook verder kijken. Zeker als de reguliere geneeskunst geen uitkomst biedt of vanuit nieuwsgierigheid. Maar veel van de – veelal – oosterse therapieën zijn veel ouder, hebben een hele historie en het belangrijkste, ze bieden vaak uitkomst.

Basis uitgangspunten

Een groot verschil in geneeskunst is die van het oplossen van het probleem, zoals we bijvoorbeeld de huisarts vaak zien doen, versus het terugherleiden naar de basis van het probleem en dat oplossen. Neem bijvoorbeeld hoge bloeddruk, bij de huisarts krijg je tabletten die de hoge bloeddruk kunstmatig omlaag halen. Overigens krijg je er vaak andere tabletten bij om de bijwerkingen van de oorspronkelijke medicijnen weer te onderdrukken. Als je naar verschillende oosterse geneeswijzen kijkt, gaan we terug naar de oorzaak van de hoge bloeddruk. Het is immers een signaal dat het lichaam afgeeft.

Voetreflex

Voetreflextherapie is een therapievorm die al zo’n 5000 terug in de tijd gaat en waarvan we weten dat de Chinezen en Egyptenaren actief waren. Strikt genomen is voetreflextherapie er op gericht om het zelfgenezend vermogen van de mens te stimuleren via de voeten. Basis uitgangspunt is de harmonie tussen lichaam en geest.

Wat is het?

We moeten bij gezonde mensen uitgaan dat lichaam en geest in balans zijn, maar helaas is dat vaak niet het geval. Dit uit zich vaak door ergens in het lichaam een zwakke plek aan te pakken. Door allerlei uiteenlopende oorzaken, zoals een verkeerde werkhouding of een aanhoudende werkdruk, maar ook door verkeerde voeding én psychische problemen, kan er een soort blokkade optreden. Een blokkade die door het lichaam uit zichzelf niet meer te herstellen is. Dit kan tot gevolg hebben dat een bepaald orgaan of lichaamssysteem niet goed meer functioneert, waardoor er klachten ontstaan.

De voeten hebben alle organen, spieren en zenuwen van het lichaam ‘ín beeld’. Op de voeten staat dit allemaal gereflecteerd en door tijdens een behandeling (altijd alleen met de handen en zonder enig hulpmiddel) deze reflexen aan te pakken, kunnen blokkades worden opgespoord en opgelost. De aandoening wordt niet behandeld, maar als de blokkade opgelost wordt, en zo kan het lichaam zichzelf weer herstellen.

Er kan tijdens een behandeling een verstoord gebied blootgelegd worden. Prikkels, jeuk of een vorm van transpiratie kan het gevolg zijn. De plaats waar dit gebeurt, geeft aan welk orgaan of lichaamsdeel uit balans is. Door juist deze plekken (op de voet) te behandelen wordt het evenwicht hersteld.

Voor wie is het?

In principe voor iedereen en kan ook prima functioneren naast een reguliere behandeling. Het kan variëren van aanhoudende vermoeidheid, tot stress tot spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, menstruatie- of overgangsperikelen. Maar ook chronische of acute ziekten. Daarnaast zijn de massagetechnieken voor de voeten in zijn algemeenheid erg prettig, rustgevend en stimuleert het de bloedsomloop.

Door het desgewenst te combineren met de reguliere geneeskunst is het mogelijk ‘the best of both worlds’ te ervaren.

Hoe werkt een behandeling?

Op voorhand is niet te zeggen hoeveel behandelingen exact nodig zijn. Maar na een goede intake kan er wel een behandelplan gemaakt worden, waarbij er gemiddeld van vier tot vijf behandelingen van ca. één uur per behandeling wordt uitgegaan. Bij een aanvullende zorgverzekering worden behandelingen door erkende voetreflextherapeuten over het algemeen vergoed.

Tot slot

Sceptici houden zich verre van oosterse geneeswijzen, maar als je het beste uit beide werelden kunt krijgen, en dat kan tegenwoordig, valt er eigenlijk niets te vrezen. Het echte verschil zit ‘m in balans zijn en dat wil zeggen dat in de oosterse geneeskunst ook de geest er veel meer bijgehaald wordt. Voor sommige mensen is dat het obstakel. Echter, als het een oplossing voor een disfunctionerend lichaam of lichaamsonderdeel is, is het wellicht toch de moeite waard. Vele regionale deskundige kunnen meer informatie geven. Centraal in Nederland (omgeving Utrecht) ligt ondermeer www.niijraja.nl.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
VoetzoolmassageVoetzoolmassageVoetzoolmassage door een masseur/therapeut of voetmassage zelf toepassen. Voetzoolmassage werd al door het oude China en…
VoetreflextherapieVoetreflextherapieVoetreflex is al eeuwenoud, afkomstig uit het en het valt zelfs binnen het vergoedingensysteem van de zorgverzekeraars (…
Paranormale geneeswijzenParanormale geneeswijzen zijn geneeswijzen die gebruik maken van technieken die wetenschappelijk niet of nog niet kunnen…

De ontspannende kracht van muziekDe ontspannende kracht van muziekDe kalmerende kwaliteit van muziek werken goed tegen stress. Muziek verhoogt energie en brengt emoties in balans.
Hoe verloopt een reiki behandeling?Hoe verloopt een reiki behandeling?De reiki-meester heeft een totaal andere benadering van onze gezondheidsklachten dan de klassiek geschoolde arts. Reiki…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.