De ontspannende kracht van muziek
De kalmerende kwaliteit van muziek werken goed tegen stress. Muziek verhoogt energie en brengt emoties in balans.
Energie en balans
Zelfs in de baarmoeder speelt ´muziek´ al een belangrijke rol. Het wordt gevormd door het regelmatige ritme van de hartslag van de moeder en het rustige stromen van het bloed door haar aderen. Muziektherapie is niet iets van de laatste tijd; al vele eeuwen geleden werd muziek gebruikt om onrustige zielen te kalmeren.
De theorie ontwikkelt zich
Onze relatie met muziek voert terug naar de Neanderthalers, die eenvoudige fluiten maakten. De oude Grieken hebben als eersten het verband gelegd tussen muziek en genezing. Ze meenden dat muziek een krachtige kunstvorm is, die in het diepste van de ziel kon binnendringen. Formeel werd muziektherapie voor het eerst toegepast bij gewonde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt het voor vele behandelingen gebruikt, van angst tot autisme. Ook in de alternatieve geneeskunde wordt dit veel toegepast.
Muziektherapie wereldwijd
Wereldwijd wordt muziek gebruikt om te genezen en in balans te komen. In Tibet gebruiken ze bellen, klokken en bekkens, op Bali gebruiken ze gongen en trommels. Muziek wordt wereldwijd toegepast om de energiestroom in evenwicht te brengen. In bijna elk land wordt er gezongen om het lichaam en geest door middel van de vibraties van geluid te helen.
Trommels: in West Afrika wordt er op het ritme van de trommels gedanst om het onregelmatige ritme te corrigeren dat de energie blokkeert.
Didgeridoo: de didgeridoo van de Aboriginals verandert ook de lichaamsenergie. Van het geluid van dit instrument kunnen luisteraars in een soort trance komen.
Hoe muziek stress wegneemt
Muziek en het lichaam
Er wordt gedacht dat muziek alleen door de rechter hersenhelft verwerkt word, zodat het de linkerhelft onderdrukt, waar angst en ziekte zetelen. Men is ook van mening dat muziek de hersenen stimuleert om serotine en melatonine aan te maken. Zonder serotine voelen we ons vaak verzwakt en melatonine helpt bij het slapen.
Stressvermindering
Stress is een belangrijke factor bij ziektes en muziek speelt een grote rol bij het verminderen van stress. Biofeedback- onderzoekers hebben ontdekt dat 15 minuten drummen op hetzelfde ritme als de hartslag het stressniveau aanmerkelijk verkleint.
Pijnbestrijding
Deze positieve effecten worden nu op grote schaap toegepast bij stressgerelateerde klachten en pijnbestrijding, zoals bij bevallingen. Tevens worden ze gebruikt om de herstelperiode na een operatie te versnellen.
Muziek voor emotionele balans
Non-verbale muziek is een effectieve manier om gevoelens te uiten. Een ervaren muziektherapeut kan bij een sessie gebruikmaken van geluiden om onderdrukte gevoelens en emoties op te roepen. Muziek kan sterke emoties zoals verdriet en boosheid losmaken. In een emotioneel zware periode, kunt u uw ware gevoelens onderdrukken, omdat ze te vers zijn om mee om te gaan. Geschikte muziek kan deze vrijmaken, zodat u ze kunt verwerken.
Ritme voelen
Het ritme van de muziek heeft effect op uw lichaam en geest. Muziek met 80 tot 90 maatslagen per minuut verhoogt de spanning en laat boosheid vrij. Muziek met 40 tot 60 maatslagen per minuut laat juist verdriet vrij.
Muziek voor de geest
De oude Grieken geloofden dat muziek lichaam en geest in balans kon brengen. Ook tegenwoordig gaan alternatieve therapeuten ervan uit dat muziek de balans tussen lichaam en geest herstelt. Niets heeft meer invloed op de geest dan muziek. Omdat er een ontspannen sfeer mee gecreëerd kan worden, maak muziek een wezenlijk deel uit van bijvoorbeeld aromatherapie en massagebehandelingen, het grote aanbod van zogenaamde ‘chill-out’ -muziek bevestigd hoezeer iedereen tegenwoordig belang hecht aan rustgevende muziek. Het is in het stressvolle leven van de 21ste eeuw belangrijk uw emoties een plek te geven.
Uw muziek kiezen
Het genre muziek dat u een goed gevoel geeft, hoeft op anderen niet de zelfde uitwerking te hebben. Het is belangrijk dat u weet welke muziek het beste effect op u heeft, omdat uw smaak de keuze beïnvloedt. Let goed op hoe uw lichaam en geest reageren op verschillende soorten muziek.
Het beluisteren of zingen van mantras
In het oosten worden mantras gebruikt voor genezing, bescherming en het mediteren. Mantras zijn zinnen die steeds herhaalt worden, waarin klanken zoals onder andere OHM, HUM veelvuldig voorkomen. Door klanken te zingen die de ziel raken maakt men geest en emoties kalm. Mantras stimuleren de zenuwcentra, waardoor heilzame veranderingen in het gehele lichaam worden teweeggebracht. Ze stimuleren, motiveren en verminderen stress en brengen je lichaam en geest tot rust.
Door het herhalen van mantras raak je gewend aan de klankformule, wordt je geest gericht op ontspanning en brengen je emotioneel, mentaal en spiritueel energieveld met je fysiek lichaam in evenwicht.