Energetische therapie: lichaam en geest in balans

Energetische therapie: lichaam en geest in balans Alles waar je mee bezig bent draait om energie, bijvoorbeeld ademhaling of iets eten. Ook dingen zoals water dat door een rivier stroomt of het zien van een kleur is iets waar energie voor nodig is. Energetische therapie maakt gebruik van energiesystemen waarbij er gekeken wordt naar het lichamelijke, emotionele en mentale deel. Het wordt als een geheel zien, ook wel de holistische benadering genoemd. Energetische therapie kan mensen helpen bij een eigen bewustwording, waarbij je jezelf geestelijk en lichamelijk beter voelt.

Energie

Het woord energie is een ruim begrip dat om van alles kan gaan. Het heeft niet alleen met het bewegen te maken van mensen of dieren, maar het kan ook gaan om stromend water, het eten van een boterham of het inademen van de buitenlucht. Alles wat je waarneemt, heeft met energie te maken, maar alles heeft een eigen frequentie. Ook de mens beschikt over een energiesysteem dat wordt gezien als één geheel. Deze holistische benadering ziet een mens dat bestaat uit een fysiek deel, emotioneel deel, mentaal deel, een energetisch deel en een spiritueel deel.

Energetische therapie

Zodra één van deze energetische systemen uit balans raakt, kan het overal invloed op hebben. Met energetische energie is het doel om deze natuurlijke energiestromen weer in evenwicht te krijgen, zodat het lichaam weer geactiveerd wordt zichzelf te herstellen. Hierdoor kunnen klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Er wordt gewerkt aan het zelfhelend vermogen van het eigen lichaam waarbij je contact legt met de diepere lagen van jezelf. De therapie werkt zuiverend en helpen energetische blokkades op te heffen. Het heeft ook invloed op de aura, chakra’s, aarding en karmische belasting.

Voor wie?

Deze therapie is geschikt voor wie actief wil werken aan zijn eigen heelwording en bewustwording. Wanneer je last hebt van een bepaalde klacht, is er een oorzaak. De klacht zelf kan heel wat anders zijn dan de oorzaak en kan liggen in de energievelden. Energetische therapie kan voor verschillende klachten worden ingezet, bijvoorbeeld:

  • Stress
  • Rugpijn
  • Lusteloos gevoel
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Astma
  • Huilbaby’s

Eerste kennismaking

Tijdens het eerste gesprek wordt er kennis gemaakt met de behandelaar. Naast je persoonlijke gegevens, wordt er ook gevraagd om het probleem of de klacht te beschrijven en wat je voorgeschiedenis is. Er kunnen vragen worden gesteld over je dagelijkse bezigheden en wat je verwachtingen zijn. Als het om een kind gaat, zal er een ouder meekomen naar het eerste consult. De klant kent zijn eigen lichaam het beste en daarom is innerlijke waarneming erg belangrijk. De behandelaar stelt vragen en de klant zoekt in zichzelf naar antwoorden.

De therapie

Bij energetische therapie wordt uitgegaan van een basis zoals ook wordt toegepast in de Oosterse geneeswijzen. Je staat letterlijk met beide voeten op de grond, dus op de aarde. De antwoorden liggen in het lichaam opgeslagen, maar door je omstandigheden ben je de antwoorden vergeten. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals stress, voeding, medicijnen of een ziekte. Op een liefdevolle wijze wordt er naar inzichten en antwoorden gezocht, waarbij er soms een homeopathisch middel als ondersteuning wordt voorgeschreven. Het hele energetische systeem wordt weer in balans gebracht, waar het lichaam zijn zelfgenezend vermogen weer terug krijgt.

Na het consult

Omdat een mens uniek is, zal iedereen anders op een behandeling reageren. Soms treden er wat verschijnselen op na een behandeling, zoals: vermoeidheid, koud hebben, warm hebben, stijfheid in spieren en gewrichten, emotioneel zijn, hoofdpijn of slaperigheid. Het is belangrijk om na een behandeling veel te drinken, zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Tijdens het opheffen van blokkades en het ontgiften van het lichaam, komen er afvalstoffen vrij. Wanneer klachten aanhouden of je hebt je twijfels of de behandeling heeft geholpen, kun je een huisarts raadplegen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakramassage (massage van de chakra's)Chakramassage (massage van de chakra's)Massagetherapeuten die werken vanuit een holistische visie geven vaak ook chakramassage. Afhankelijk van de klachten kie…
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Energie volgens de traditionele Indiase geneeskundeAyurveda is in India de meest toegepaste geneeswijze en houdt zich bezig met de persoon in plaats van de ziekte. Belangr…
Je vijfde chakra, het keelchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vijfde chakra het keelchakra wordt genoemd. Het vijfde chakra heeft lichame…

Chiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijnChiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijnChiropraxie is een behandelmethode aan de wervelkolom dat in Nederland en België onder de alternatieve geneeskunde valt.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • www.de-essentie.net/index
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.