Chiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijn

Chiropraxie, een manuele therapie bij wervelpijn Chiropraxie is een behandelmethode aan de wervelkolom dat in Nederland en België onder de alternatieve geneeskunde valt. Mensen die langdurig last hebben van pijn in de nek, schouders en rug worden op een gegeven moment doorverwezen naar een chiropractor. Het is een manuele therapie dat de scheefstand van een ruggenwervel als oorzaak van de klacht ziet en door het terugduwen hiervan zal de geblokkeerde zenuw weer vrij komen waardoor de patiënt zich weer beter voelt. Het draait vooral om de wervelkolom en om het zenuwstelsel bij deze therapie.

Wat chiropraxie is

Chiropraxie betekent letterlijk “doen met de handen” en dit wordt toegepast bij klachten die voornamelijk betrekking hebben op de wervelkolom. Door de scheefstand van een wervel kan de hele gezondheid beïnvloed worden, waarbij iemand vooral last heeft van nek, schouder en rugklachten. In Nederland en België is chiropraxie een vrij beroep dat valt onder de complementaire geneeskunde, ook wel alternatieve geneeskunde genoemd. Chiropraxie is een aanvullende discipline bij de tradionele geneeskunde. Deze behandelmethode valt onder de manuele therapie en wordt in de volksmond ook wel “kraker” of “bottenkraker” genoemd.

Kraken

Door de behandelmethode, waarbij er een samenspel is tussen de gewrichten, banden, spieren en tussenwervelschijven waarbij het zenuwstelsel centraal staat, kan er een krakend geluid ontstaan. Er wordt met de hand een snelle en gecontroleerde druk uitgeoefend waarbij het krakend geluid ontstaat als gevolg van gas dat vrijkomt in de vloeistof binnen het gewricht.

Voor wie?

Wie al geruime tijd rondloopt met pijnklachten in de nek, rug en schouders en niet geholpen kan worden bij de reguliere gezondheidszorg, wordt in veel gevallen doorverwezen naar een chiropractor. Door de scheefstand van de wervel terug te duwen, zal de geblokkeerde zenuw weer kunnen herstellen en weer impulsen kunnen doorgeven. Chiropraxie is een holistische methode, waar de mens in het geheel wordt bekeken en niet alleen naar de klacht zelf. Veel patiënten hebben al baat gehad bij deze behandelmethode. De meest voorkomende klachten van patiënten die bij een chiropractor komen zijn:

 • Nekpijn
 • Lage rugpijn
 • Armpijn
 • Hernia
 • Ischiaspijn
 • Whiplash
 • Schouderpijn
 • Migraine en hoofdpijn
 • Tintelingen in ledematen
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid

Manuele behandeling

Een eerste behandeling zal ongeveer een half uur in beslag nemen. De behandelingen die volgen meestal wat korter. De chiropractor legt de nadruk op manuele behandeling om de wervel te corrigeren. Hij zal eerst een diagnose stellen en vervolgens de mechanische stoornis van het bewegingsapparaat verhelpen. Dit heeft effect op zowel het zenuwstelsel als de algehele gezondheid. Een chiropractor is van mening dat veel gezondheidsproblemen het gevolg zijn van een aandoening aan de wervelkolom en zenuwstelsel. Meestal zal er na vijf behandeling verbetering merkbaar zijn. Indien er geen verbetering optreedt, zal de chiropractor de patiënt weer terugverwijzen naar de arts die de patiënt heeft doorverwezen.

Oefeningen

In sommige gevallen zal de chiropractor de patiënt oefeningen laten doen, waarbij het doel is de spieren sterker te maken of te mobiliseren. Een chiropractor zal geen medicijnen voorschrijven of inspuitingen doen, maar kan een behandeling geven ter aanvulling hierop.

Risico’s

Mensen die last hebben van reuma of last hebben van onstabiele gewrichten door een andere oorzaak, lopen meer risico op (blijvende) schade aan de wervelkolom. Daarom kunnen zij beter een behandeling van een chiropractor vermijden. Dat geldt ook voor mensen die last hebben van broze botten, bijvoorbeeld als gevolg van botontkalking (osteoporose).

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Ischias of zenuwpijn: Oorzaak en symptomenIschias is de naam voor een syndroom dat wordt gekenmerkt door pijn die uitstraalt langsheen de heupzenuw. Deze zenuw is…
Rugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenRugpijn: diverse oorzaken en wat je eraan kunt doenDe meeste mensen hebben wel eens last van de rug. Rugklachten komen veelvuldig voor en veel mensen komen met hun klachte…

Batesmethode: een vorm van ooggymnastiekBatesmethode: een vorm van ooggymnastiekDe Batesmethode is een manier om je ogen te trainen, waardoor je op natuurlijke wijze je zicht kunt verbeteren. Door oog…
Energetische therapie: lichaam en geest in balansEnergetische therapie: lichaam en geest in balansAlles waar je mee bezig bent draait om energie, bijvoorbeeld ademhaling of iets eten. Ook dingen zoals water dat door ee…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheidsnet.nl/spieren-gewrichten
 • www.skepsis.nl/chiropraxie.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.