Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn

Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijn Ischialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de rug en loopt via de bil door naar het been. Dit ontstaat doordat er een druk ontstaat op de ischiaszenuw die op die onderin de rug uit het ruggenmerg ontspringt. Het kan ontstaan als gevolg van slijtage, ontsteking, verkeerde houding of door een verkeerde beweging. In veel gevallen kan een fysiotherapeut uitkomst bieden, maar soms is een operatieve ingreep nodig.

Wat ischialgie (ischias) inhoudt

De aandoening ischialgie is vernoemd naar de grote beenzenuw “nervus ischiadicus” die loopt vanaf de lage rug, via de heup tot in het been. Als iemand aan ischialgie lijdt, dan kan er over de gehele lengte van deze zenuw een plotseling stekende of snijdende pijn ontstaan. Ischialgie is een vorm van een uitstralende rugpijn die chronisch kan zijn. In de volksmond wordt dit ook wel ischias genoemd. Artsen spreken tegenwoordig over LRS (Lumbosacraal Radiculair Syndroom).

Oorzaak

De pijn kan veroorzaakt worden doordat er slijtage is van de tussenwervelschijf. Deze is beschadigd en er komt druk op de lumbale zenuwen onder in de rug te staan. Deze beschadiging kan allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld: zwangerschap/bevalling, zwaar tillen, verkeerde lichaamshouding of een verkrampte bilspier. De ischialgie kan nog door meerdere oorzaken ontstaan. Dit kan ook een gevolg zijn van de volgende oorzaken:
 • Verschil in beenlengte
 • Artrose (slijtage)
 • Een ontsteking in het gebied van het SI-gewricht
 • Blokkering van het bekken
 • Verkeerd voorover buigen
 • Te veel spanning op spieren
 • Verkeerde draaibeweging
 • Abrupte beweging waardoor teveel gewicht op onderrug komt

Ischialgie wordt meestal vooraf gegaan aan rugklachten onder in de rug zoals spit (lumbago) of een hernia (uitstulping van tussenwervelschijf). Spit is een pijnlijke verkramping van de rugspieren. Van de patiënten met ischialgie heeft 90% ooit spit gehad.

Symptomen

De pijn die hoort bij ischias, verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren weinig pijn en het kan vanzelf over gaan. Anderen hebben ernstige pijnklachten die zelfs kunnen leiden tot uitval van de beenspieren, hoewel dit vrij zeldzaam is. Naast pijn met name onderin de rug kunnen bij ischialgie de volgende symptomen aanwezig zijn:
 • Een verdoofd en branderig gevoel
 • Spierzwakte en krachtverlies
 • Tintelingen in de benen
 • Spierkramp
 • Pijn bij druk op bepaalde plaatsen van de zenuw

Bij sommige mensen kan ischias eenmalig zijn en zal het na behandeling wegblijven. Bij anderen is het chronisch waarbij de patiënt altijd gevoelig blijft voor deze aandoening. Sommigen hebben dan na een periode van weken of maanden weer last van hevige klachten omdat het weer op komt zetten.

Zwakke plek

De onderrug is voor vele mensen een zwakke plek en er zijn ook veel mensen die rugklachten hebben. Vooral mensen die een zittende levensstijl hebben met een gebrek aan beweging lopen risico om rugpijn te krijgen. Daarnaast kan overgewicht een rol spelen of het hebben van een zwakke ruggengraat.

Emotionele oorzaak

Emotionele problemen kunnen ook lijden tot rugklachten, zelfs tot ischias. Door de stress zullen processen in het lichaam anders verlopen. De spieren zullen zich meer aanspannen. Het kan op allerlei spieren slaan in het lichaam, waaronder op de rugspieren.

Behandeling

Behandeling van ischialgie is afhankelijk van de oorzaak. Meestal zal behandeling bestaan uit verbeteren van de lichaamsstand. Bij gespannen spieren kan je leren om beter te ontspannen. Dit kan onder begeleiding van een deskundige plaatsvinden zoals een fysiotherapeut. Soms kan de druk op een zenuw verholpen worden door een operatieve ingreep. Dit is vooral van toepassing indien er sprake is van een hernia. Bij stress is het zinvol om de emotionele problemen aan te pakken. Bij aanhoudende lage rugpijn is het verstandig om naar de huisarts te gaan die je eventueel kan doorverwijzen naar de juiste deskundige.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is spit of lumbago: acute en chronische lage rugpijnWat is spit nu eigenlijk? Spit (oftewel lumbago) is een algemene term die refereert naar lage rugklachten. Spit komt wer…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…

Gezondheid: NachtzwetenGezondheid: NachtzwetenWe zweten allemaal, dat is niets nieuws en zo ook tijdens de nachtelijke uren. Zweten is niet verkeerd, hoewel we het ni…
Perforatie van het neustussenschotPerforatie van het neustussenschotPerforatie van het neustussenschot (het septum nasale) is een hinderlijke aandoening. Er kunnen meerdere oorzaken zijn v…
Bronnen en referenties
 • www.gezondheid.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.