Chronische rugpijn

Chronische rugpijn Bijna iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Als dit langer dan twaalf weken aanhoudt, wordt het chronische rugpijn genoemd. Dit kan je dagelijkse leven behoorlijk belemmeren en leiden tot allerlei andere vervelende klachten zoals vermoeidheid, slecht kunnen slapen en prikkelbaar worden. Gedrag speelt een grote rol bij rugpijn. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, het is beter om gewoon in beweging te blijven. Soms is begeleiding van een fysiotherapeut hierbij nodig.

Chronische rugpijn

Meestal als er pijn in de rug ontstaat, is het binnen enkele weken weer verdwenen. Meestal zit de pijn onderin de rug en doet het de eerste dagen flink pijn. Daarna wordt het geleidelijk minder. Bij sommige mensen gaat de pijn niet over en is het na twaalf weken nog steeds aanwezig. Dan wordt het chronische rugpijn genoemd. Het patroon is vaak wisselend waarbij je de ene dag meer last hebt dan de andere. Ook de plek waar de pijn zit, kan zich uitbreiden. Het kan allerlei vervelende gevolgen hebben omdat je bijvoorbeeld niet kunt werken, sporten of hobby’s kunt uitoefenen.

Hoe kom je eraan?

Het kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging, het schoot erin of het is geleidelijk ontstaan. Normaal gesproken moet dit vanzelf weer verdwijnen, maar bij sommige mensen houdt de pijn aan. In veel van de gevallen wordt de rugpijn in stand gehouden door bepaalde gedachten en gedrag. Omdat je bang bent om pijn te krijgen tijdens bepaalde bewegingen, vermijd je dat. Je belast de rugspieren minder dan je werkelijk aankunt, waardoor je de pijn op deze manier in stand houdt. Sommige mensen krijgen rugklachten omdat ze zwaar fysiek werk hebben. Het kan zijn dat je niet goed bent omgegaan met je rug, door bijvoorbeeld een verkeerde houding of tillen.

De gevolgen

Chronische pijn kost erg veel energie. Het kan allerlei negatieve gevolgen hebben op je leven. Je kunt misschien wel je werk niet meer uitvoeren, of beleeft minder plezier aan het vrijen. Het wordt niet zo leuk meer om naar een feestje te gaan, omdat je niet de hele avond kunt staan. Daarnaast kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals: vermoeidheid, prikkelbaar worden, slapeloosheid en depressieve gevoelens. Het leven wordt op deze manier een stuk minder leuk. Sommige mensen maken zich grote zorgen om de rugklachten en denken misschien wel dat ze een ernstige aandoening hebben. Omdat ze niet meer bewegen, gaat de conditie achteruit waardoor de rugpijn steeds sneller terugkomt.

Gedrag

Hoe je reageert op pijn, staat waarschijnlijk ook onder invloed van je omgeving. Veel mensen reageren anders op pijn als ze alleen zijn dan als ze in gezelschap zijn van anderen. Het kan zijn dat je in bijzijn van anderen meer je pijn benadrukt om te laten zien dat je belemmerd wordt door je rugpijn, maar het kan ook zijn dat je juist de pijn wilt verbergen. Als je een vervelend klusje niet hoeft te doen vanwege je rugpijn, word je misschien wel beloond en wordt het gedrag hierdoor versterkt. Ook word je beloond omdat je door rust te nemen geen pijn voelt. Het is heel normaal dat je pijn als teken ziet dat je niet moet bewegen omdat je anders je rug beschadigt. Hierdoor ga je pijn zo veel mogelijk uit de weg en zul je minder bewegen.

Sommige mensen denken dat ze bestempeld worden als aansteller of krijgen het gevoel dat ze zelf de schuld krijgen van de rugklachten. Het kan zijn dat de huisarts zegt dat je zelf de rugpijn in stand houdt. Er is geen sprake van schuld of verwijt, het is de bedoeling dat je het gedrag aanpakt. Er wordt niet bedoeld dat je rugpijn tussen de oren zit, want de pijnklachten zijn er wel degelijk. Het gaat om de psychische kant van de pijn die er werkelijk is. Ook al doet het pijn, je moet toch in beweging blijven en dat kan tegen je gevoel in gaan.

Rugpijn aanpakken

Ook al loop je misschien al tijden rond met de rugpijn, het is niet te laat om er wat aan te doen. Het is mogelijk om weer een actief leven te leiden. Eerst moet je uitsluiten dat er iets ernstigs is en dat is in verreweg in de meeste gevallen het geval. Als je na een paar dagen nog flinke rugpijn hebt, ga dan naar de huisarts. Als je door bepaalde gedachten en gedrag je rugpijn in stand houdt, moet je dit veranderen. Het kan ook zijn dat je onbewust bepaalde bewegingen vermijdt om de pijn niet te voelen. Door je rug dan weer te belasten, zul je sneller pijn voelen. De aanpak van chronische rugpijn is niet eenvoudig, en soms wordt er gekozen voor een multidisciplinaire aanpak.

Naar de dokter

Mensen die langere tijd last hebben van de rug, zien soms geen uitweg meer en denken dat ze er voortaan mee moeten leven. Je moet weer leren je activiteiten op te pakken en daarbij kun je begeleiding krijgen. Het is mogelijk om weer een normaal leven te leiden. Chronische rugpijn heeft meerdere oorzaken. Het is begonnen met een lichamelijke klacht, maar door gedrag dat heel begrijpelijk is, is het chronisch geworden. Door bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een manueel therapeut, een oefentherapeut Mensendieck of Cesar, een ergonoom of een psycholoog in te schakelen, kun je de rugpijn aanpakken. Mocht je van mening zijn dat je rugpijn door je werk komt, vraag dan advies aan de bedrijfsarts. Mogelijk dat je werkzaamheden tijdelijk aangepast kunnen worden of dat je een training kunt krijgen om je rugspieren beter te belasten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Rugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenRugpijn voorkomen: 7 tips om je rugspieren te ontlastenNiets zo vervelend als rugpijn die je niet zag aankomen. Rugpijn kan enorme pijn veroorzaken waardoor je gehinderd wordt…

Insuline en bloedsuiker (glucose)Insuline en bloedsuiker (glucose)Insuline stimuleert de opname van suikers en aminozuren en de aanmaak van glycogeen, vetten en eiwitten daaruit. Het reg…
Amyloïdose: eiwitstapelingsziekte en ernstige impact organenAmyloïdose: eiwitstapelingsziekte en ernstige impact organenIn het lichaam worden standaard eiwitten opgeslagen, echter soms wordt het op een onjuiste manier gestapeld. Indien daar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MobileMassagenMD, Pixabay
  • Boek: Zorgboek rugpijn, ISBN 9789086481255
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.